AUTO - 21.11.2016

Auto op de zaak zetten of privé rijden?

Bijna iedere ondernemer komt om de zoveel jaar voor de vraag te staan of hij de auto op de zaak zet of niet. Waar hangt dit vanaf, wat is dan het voordeel en kunt u een gedane keuze nog wijzigen (bijvoorbeeld vanaf 2017)?

Auto op de zaak

Zet u de auto op de zaak, dan zijn alle autokosten aftrekbaar. Omdat u de auto ook privé kunt gebruiken, moet u die aftrek corrigeren met de bekende bijtelling. Alleen als u de auto niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoeft dit niet. De bijtelling is afhankelijk van de catalogusprijs of de maximale autokosten van de auto. Hoe hoger de catalogusprijs en het percentage aan bijtelling, hoe meer belasting u betaalt. Vanaf volgend jaar is het percentage bijtelling 22%, tenzij u volledig elektrisch rijdt, dan is het 4%. Voor het bestaande wagenpark gelden meestal de percentages in het jaar van aankoop voor een periode van vijf jaar.

Auto privé? Besluit u de auto privé te rijden, dan zijn alle kosten voor eigen rekening. Alleen voor zakelijke ritten, ook woon-werkverkeer, mag u € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken. Voor de keuze of u de auto al dan niet op de zaak zet, is met name van belang wat de autokosten per kilometer zijn en hoeveel kilometers u maakt, zowel zakelijk als privé.

Keuzevrijheid?

U heeft in beginsel de vrijheid zelf te beslissen of u een auto op de zaak zet of niet. Let op. Alleen als u minder dan 500 kilometer privé rijdt, is de auto verplicht ondernemingsvermogen. Rijdt u met deze auto minder dan 10% aan zakelijke kilometers, dan is het verplicht privévermogen.

Keuze wijzigen? U mag een eenmaal gemaakte keuze alleen bij uitzondering wijzigen, bijvoorbeeld indien de wetgeving wijzigt en u als gevolg daarvan een andere keuze zou hebben gemaakt bij aanschaf van de auto, zoals bij een verhoging van de aftrek voor zakelijke kilometers naar € 0,35/km. Aan een eenmaal gemaakte keuze om de auto al dan niet op de zaak te zetten, zit u dus vast zolang u de auto in uw bedrijf gebruikt. Tip. Bij aanschaf van een andere auto kunt u uw keuze wel herzien. U maakt uw keuze uiterlijk bekend bij indiening van uw belastingaangifte.

Enkele vuistregels

De keuze ‘op de zaak’ of ‘privé’ is per situatie verschillend. Over het algemeen is het voordeliger om (vrijwel) nieuwe auto’s op de zaak te zetten.

  • Rijdt u veel privé, dan is op de zaak zetten eveneens vaak voordeliger.
  • Een elektrische auto is vanwege de lage bijtelling vrijwel altijd voordeliger om op de zaak te zetten.
  • Oudere auto’s rijdt u meestal voordeliger privé, omdat de bijtelling gekoppeld is aan de prijs in het jaar van aankoop.

Btw-aspecten. Ook voor de btw geldt dat u in beginsel eerst alle btw mag verrekenen en dit later corrigeert in verband met privégebruik. Vanwege dit privégebruik mag u 2,7% van de catalogusprijs niet verrekenen. Voor privégebruik dat later plaatsvindt dan vier jaar nadat u de auto in gebruik heeft genomen, is de correctie 1,5%.

Tip. U mag de correctie ook baseren op het werkelijke aantal privékilometers, maar dan moet u deze wel bijhouden. Let op. Daarbij moet u er rekening mee houden dat woon-werkverkeer nu als privé wordt gezien.

De rekentool ‘Auto op de zaak of niet’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 07.02.02).

Vanaf het moment dat u een andere auto aanschaft, mag u een eerder gemaakte keuze (privé of zakelijk rijden) herzien. Alleen als u minder dan 500 kilometer privé rijdt, is de auto verplicht ondernemingsvermogen. Rijdt u met deze auto minder dan 10% aan zakelijke kilometers, dan is het verplicht privévermogen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01