Duur en einde van een pachtovereenkomst
Duur pachtovereenkomst
Wat zegt de wet? De wettelijke duur van een pachtovereenkomst voor een hoeve is 12 jaar en voor los land of losse gebouwen zes jaar. Daarvan mag worden afgeweken. Als het pachtcontract langer loopt dan de wettelijk vastgestelde termijn, dan moeten de pachtduur en de einddatum in het pachtcontract worden vermeld. Voor een kortere termijn dan zes of 12 jaar is de goedkeuring van de pachtkamer vereist. Een pachtcontract voor onbepaalde tijd (dus zonder einddatum) mag niet.
Verlenging. Een regulier pachtcontract dat is afgesloten voor de wettelijke duur (of langer), wordt automatisch met zes jaar verlengd. Dit geldt zowel voor de pacht van een hoeve als de pacht van los land.
Opzegging van de pacht
Pachter. De pacht wordt niet automatisch verlengd als de verpachter uiterlijk een jaar voor het einde van het lopende pachtcontract per aangetekende brief of deurwaardersexploot meedeelt dat hij de pacht opzegt. Is de pachter akkoord, dan eindigt de pacht na afloop van de lopende termijn.
Pachter niet akkoord? Gaat de pachter niet akkoord, dan moet hij binnen zes weken na ontvangst van het bericht aan de verpachter meedelen dat hij zich tegen de opzegging verzet. Dat moet gebeuren met opgave van redenen. De verpachter moet dan naar de rechter om toestemming te vragen tot beëindiging van de pacht.
Voorwaarden. De verpachter krijgt alleen toestemming voor pachtbeëindiging als hij bewijst:
- dat hij, zijn echtgenoot of een bloed- of aanverwant in de eerste graad het gepachte nodig heeft voor eigen gebruik (niet zijnde verkoop van het gepachte!);
- dat de pachter het gepachte niet heeft gebruikt zoals van een pachter mag worden verwacht;
- dat een redelijke afweging van de belangen van de verpachter tegenover die van de pachter uitvallen in het voordeel van de verpachter;
- dat de pachter niet heeft ingestemd met een redelijk aanbod tot het aangaan van een nieuwe pachtovereenkomst;
- dat volgens een onherroepelijk vastgesteld bestemmingsplan de bestemming van het gepachte is gewijzigd en de verpachter het gepachte wil bestemmen voor andere doeleinden die het algemeen belang dienen (lees: woningbouw).
Krijgt de verpachter toestemming van de rechter, dan eindigt de pacht na afloop van de lopende termijn. Krijgt hij die toestemming niet, dan wordt de pacht automatisch met zes jaar verlengd.
Vergoeding. De verpachter is verplicht om bij het einde van de pacht aan de pachter een vergoeding te betalen voor verbeteringen (bijv. beregening) die door hem zijn aangebracht. Tip. Laat bij het einde van het pachtcontract een opleveringsrapport opstellen en zorg dat dit zowel door de pachter als de verpachter voor akkoord ondertekend is. Zo voorkomt men discussie over of er verbeteringen voor of na het einde van de pacht zijn aangebracht.
Overlijden. Een pachtcontract wordt afgesloten op naam van de pachter. Bij overlijden van de pachter eindigt het pachtcontract niet. De verpachter is verplicht mee te werken zodat de pachtrechten op naam komen van de erfgenaam (bedrijfsvoortzetter) van de overleden pachter.