SOFTWARE - WINDOWS - 09.11.2016

Efficiënter werken met de laatste Windows 10-update

Enige tijd geleden verscheen de anniversary update van Windows 10, die nu wel op de meeste pc’s staat. De update bevat een aantal vernieuwingen die het werken met Windows gemakkelijker maken.

Normaal gezien is de gratis ‘anniversary update’ voor Windows 10 al automatisch bij u geïnstalleerd via Windows Update. Tip 1.  Check welke versie u heeft door de Windows-toets en R ( Win-R) in te drukken en dan winver in te tikken. De anniversary update heeft versienummer 1607. Heeft u een oudere versie, dan kunt u via Windows Update de update installeren. Tip 2.  Doe dit op een moment waarop u uw pc een (hele) tijd niet nodig heeft. Tip 3.  Vindt Windows 10 geen update naar versie 1607, download de handmatige installatietool dan op https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 .

Virtuele bureaubladen

Het kon al langer in Windows 10, maar met de laatste update gaat het nog sneller: virtuele bureaubladen maken. U doet dat met Win-Ctrl-D . Zo kunt u bv. een virtueel bureaublad voor uw privétoepassingen maken en één voor professionele toepassingen. Met Win-Tab krijgt u onderaan een overzicht van de actieve virtuele bureaubladen en met Win-Ctrl-F4 sluit u het actieve bureaublad af. Als u een virtueel bureaublad met actieve programma afsluit, zonder deze programma’s eerst te sluiten, worden deze vensters gewoon zichtbaar op uw eerste standaard bureaublad.

Schik uw vensters

De laatste update biedt de mogelijkheid om geopende vensters netjes naast elkaar te laten snappen – alle vensters worden dan naar de hoeken van het scherm bewogen en in grootte aangepast. Deze Quadrant Snap -functie activeert u door Win-pijltje rechts of Win-pijltje links te gebruiken (eventueel nog gevolgd door Win-pijltje onder/boven om te verkleinen naar een kwart van het scherm). Daarna kunt u een venster aanklikken om een andere helft (of kwart) te vullen.

Print als pdf

In Windows 10 is het nu nog eenvoudiger om een pdf te maken van wat er op uw scherm staat. Ga in een programma naar Afdrukken en kies de pdf-printer. Dit kan nu ook in Windows Store-apps: het volstaat ook daar om naar het afdrukmenu te gaan. Tip.  Voor het afdrukken kunt u bepalen welke pagina’s opgeslagen moeten worden als pdf.

Haal oude bestanden terug

Gebruikt u de back-upfunctie van Windows in het Configuratiescherm (onder Bijwerken en Beveiliging ), dan worden oude versies van bestanden ook opgeslagen. U moet hier wel een aparte, externe schijf voor aan uw computer koppelen. Tip.  Standaard worden alleen de bestanden in uw Bibliotheken meegenomen. Wilt u andere mappen ook laten back-uppen, voeg die dan toe onder Back-up maken van deze mappen in hetzelfde venster in het Configuratiescherm. Na de eerste back-up kunt u met de rechtermuisknop op een bestand in de Verkenner klikken, Eigenschappen selecteren en Vorige versies kiezen.

Een betere klok en agenda

Klikt u ook vaak op de klok in de taakbalk om snel de kalender te bekijken? Vanaf de anniversary update krijgt u dan ook uw afspraken uit de agenda te zien. U kunt er zelf nieuwe afspraken mee aanmaken. Tip.  Gebruikt u meerdere schermen, dan staat de klok nu op álle monitoren!

Gebruik in de anniversary update (check of u die al heeft) de verbeterde virtuele bureaubladen om efficiënter te werken. U kunt ook meerdere vensters snel naast elkaar zetten en in elk programma een pdf aanmaken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01