RECHTSVORM - 05.12.2016

BV minder belast, dus aantrekkelijk?

De komende jaren wordt de eerste schijf in de vennootschapsbelasting (Vpb) in stappen verlengd. Daarnaast zal mogelijk het tarief op termijn ook gaan dalen. Betekent dit dat een BV voor u (eerder) aantrekkelijk is? Hoe zit dat?

Langer laag Vpb-tarief. In het Belastingplan 2017 is opgenomen dat de eerste schijf voor de Vpb met ingang van 2018 wordt verlengd van € 200.000,- naar € 250.000,-, vervolgens in 2020 naar € 300.000,- en in 2021 naar € 350.000,-. Dit betekent dat voor een groter deel van de winst het laagste tarief van 20% geldt. Daarboven moet 25% Vpb worden betaald.

En Trump? Daarnaast wordt er in politiek Den Haag regelmatig gespeculeerd op een lager Vpb-tarief. De aankondiging van Trump om de Amerikaanse heffing sterk te verlagen kan ook hier navolging krijgen.

Waar ligt het omslagpunt?

BV eerder aantrekkelijk? Deze aanpassingen kunnen ertoe leiden dat voor u een BV in plaats van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (Vof) eerder aantrekkelijk is.

Verlies faciliteiten. Ondernemen via een BV wordt echter pas fiscaal aantrekkelijk als er behoorlijke winsten worden behaald. Denk hierbij aan winsten vanaf ongeveer € 140.000,- (per vennoot). Dit komt omdat u als BV-ondernemer geen aanspraak meer kunt maken op de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Het lagere Vpb-tarief weegt zodoende pas bij flinke winsten op tegen het verlies van deze faciliteiten.

Hoogte van uw salaris. Als er bovendien door u behoorlijke privéopnamen plaatsvinden, zal dit omslagpunt nog hoger liggen. In dat geval zal er immers ook een aanzienlijk salaris uit de BV moeten worden gehaald. Dit wordt progressief belast met inkomstenbelasting en verlaagt dus het voordeel van de BV-structuur.

Op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download vindt u de rekentool ‘Welke rechtsvorm is fiscaal het voordeligst voor u?’, waarmee u kunt bereken of een BV in uw situatie fiscaal aantrekkelijk is (TE 07.03.02).

Aansprakelijkheid. Uiteraard zijn er niet alleen fiscale argumenten om te ondernemen in een BV. Ook de bescherming die een BV biedt tegen privéaansprakelijkheid, is een groot voordeel ten opzichte van een eenmanszaak of een Vof.

Timing overstap naar BV

Per 1 januari. Het is administratief het makkelijkste om per 1 januari over te stappen naar een BV. Als u dit namelijk gedurende het kalenderjaar doet, moeten er tussentijds cijfers worden opgemaakt. Een overgang per 1 januari voorkomt deze extra kosten, omdat er toch al cijfers opgemaakt worden voor de belastingaangifte.

Terugwerkende kracht. De Belastingdienst verleent u wel enige terugwerkende kracht. Op voorwaarde dat u tijdig een voorovereenkomst registreert, krijgt u voor een overgang met fiscale afrekening drie maanden terugwerkende kracht en voor een geruisloze overgang zelfs negen maanden.

Voorovereenkomst registreren. Het registreren van een voorovereenkomst verplicht u tot niets. Tip. Weet u dus nog niet zeker of 2017 het juiste jaar is om de BV in te gaan, dan adviseren wij u toch tijdig een voorovereenkomst te registreren. U heeft dan naast de reguliere terugwerkende kracht van drie of negen maanden, nog zes maanden de tijd om de overgang te effectueren. Dit is echter niet verplicht, zodat u nog even kunt bezien of dit jaar voldoende winstgevend is om een overgang te rechtvaardigen.

Als u twijfelt of u in 2017 voldoende winst gaat maken om een overgang naar een BV-structuur te rechtvaardigen, is het raadzaam in 2017 wel een voorovereenkomst te registreren. Dit verplicht u tot niets, maar biedt u wel de mogelijkheid om per begin van het boekjaar over te stappen naar een BV.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01