UW RAADSMAN - 09.12.2016

Hypotheekrente voor ‘park met woning’ 100% aftrekbaar?

Fiscaal is het van belang wat er wel en wat er niet tot de eigen woning behoort. Vaak is dit wel duidelijk, maar niet altijd. Hoe moet u bijvoorbeeld omgaan met een groot weiland achter de woning? Of met een bijgebouw dat losstaat van de woning?

Wat speelde er?

Landgoed. Deze vragen komen aan de orde in een recente zaak voor de Rechtbank Gelderland, 15.11.2016 (RBGEL:2016:6041) . Het gaat hierbij om een belastingplichtige die een groot landgoed heeft aangekocht. Op dit landgoed laat hij een woning bouwen waarin hij gaat wonen.

Rente aftrekbaar? Bij de behandeling van zijn belastingaangifte ontstaat er discussie over de vraag welk deel van het landgoed behoort tot zijn eigen woning. Dit is fiscaal van belang omdat de rente die wordt betaald op de financiering van dit alles, alleen in box 1 aftrekbaar is voor zover deze ziet op aankoop, onderhoud of verbetering van een eigen woning. Is dit niet het geval, dan vallen de bezitting en de bijbehorende financiering in box 3.

Aanhorigheden. Uit eerdere rechtspraak is af te leiden dat tot de eigen woning behoren alle bezittingen die in gebruik zijn bij de woning of hieraan dienstbaar zijn. Dit noemt men ‘aanhorigheden’. Denk hierbij aan een garage in de tuin of een toegangsweg die noodzakelijk is voor het bereiken van de woning.

Stevige discussie

Standpunt inspecteur. De belastinginspecteur schrapt in eerste instantie een bedrag aan hypotheekrente van € 100.000,-. Hij corrigeert onder meer de financieringsrente op de aankoop van diverse percelen, de dienstingang, bossen en houtopstanden. Volgens hem behoren deze allemaal niet tot de eigen woning.

Parkachtige uitstraling. Aan de hand van foto’s stelt de rechter echter vast dat het overgrote deel van de betwiste bezittingen wel onderdeel uitmaken van de eigen woning. Zo vindt de rechter dat de percelen een parkachtige uitstraling hebben en onderdeel uitmaken van de tuin bij de eigen woning. Ook de dienstingang wordt veelvuldig gebruikt en is dus dienstbaar aan de eigen woning.

Correctie van tafel. Uiteindelijk concludeert de rechter dat 95% van het landgoed tot de eigen woning behoort. Alleen een waterpartij en een (half)natuurlijk grasland achter de parkachtige tuin worden uitgezonderd. Hiervoor kan de eigenaar geen aanspraak maken op renteaftrek.

Ook bij kleinere woningen

Deze uitspraak laat zien dat het niet vanzelfsprekend is dat alle onderdelen van een woning altijd fiscaal als eigen woning worden aangemerkt. Dat speelt dus niet alleen bij hele grote landgoederen.

Weiland geen aanhorigheid. Dit speelt bijvoorbeeld ook als er bij de eigen woning weiland is gelegen. Dit komt nog wel eens voor bij de aankoop van een woning in het buitengebied. Een weiland is in de regel geen aanhorigheid en behoort dan ook niet tot de eigen woning. Tip. Door het weiland samen te trekken met de tuin (omheining uitbreiden) en als dusdanig te ‘ontwikkelen’, kan dit wel als aanhorigheid worden aangemerkt.

Verrassingen voorkomen. Meestal zal er geen probleem zijn en hoort een garage, tuinhuis, etc. gewoon bij de eigen woning. Pas wel op als het bijgebouw op afstand ligt, erg groot is of een eigen, zelfstandige functie heeft. Wijs uw cliënt op de fiscale consequenties hiervan, zodat hij niet achteraf voor verrassingen komt te staan omdat een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar is.

Wijs uw cliënt op de fiscale consequenties bij de aankoop van een woning met zaken die fiscaal niet als aanhorigheid zullen worden aangemerkt. Een deel van de betaalde (hypotheek)rente is dan niet aftrekbaar. Mogelijk kan door (her)ontwikkeling hiervan de fiscale renteaftrek alsnog veilig worden gesteld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01