BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.05.2017

BV-directeur in privé aansprakelijk voor fiscale vordering?

Wanneer is er sprake van betalingsonmacht van een besloten vennootschap (BV)? Binnen welke termijn moet dat aan de fiscus worden gemeld? Hoe kan privéaansprakelijkheid door de DGA worden voorkomen? Wat is een ‘must’?

Wat speelde hier laatst over? De fiscus heeft een vordering op Habo BV voor € 58.869,- in verband met een aanslag voor de loonbelasting. Omdat de BV inmiddels failliet is, wordt (oud-)directeur Harry privé aangesproken. Volgens de inspecteur heeft hij nagelaten om de betalingsonmacht tijdig bij de Belastingdienst te melden. Daardoor is er sprake van onbehoorlijk bestuur, wat betekent dat een directeur privé aansprakelijk is.

Geen BV-directeur meer. Harry is het daar niet mee eens. Op het moment dat de aanslag in de bus viel, beschikte de BV over voldoende liquide middelen. Van betalingsonmacht was geen sprake, dus er hoefde ook niks te worden gemeld. Daar komt bij dat Harry inmiddels geen directeur meer was van de BV. Hij kan dus niet in privé aansprakelijk worden gesteld vanwege onbehoorlijk bestuur. Daarvoor moet de fiscus bij de nieuwe directie zijn.

Inschrijving Handelsregister. Bij de vraag wie er bestuurder (directeur) is van een BV, mag in beginsel worden uitgegaan van de inschrijving van de BV in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Slechts als er afwijkende informatie bekend is, moet er navraag worden gedaan. Dat speelt hier niet.

Geen aanvullend bewijs. De rechter stelt vast dat ten tijde van de belastingaanslag Harry nog steeds als directeur van Habo BV stond ingeschreven. Volgens Harry was hij op dat moment feitelijk geen directeur meer, maar heeft hij zich pas vier maanden later laten uitschrijven uit het Handelsregister. In dat geval rust op Harry de last om aannemelijk te maken dat hij al eerder geen directeur meer was van de BV. Daarvoor kan hij geen bewijs aanleveren.

Betalingsonmacht melden

Wat zegt de wet? De wet zegt dat een mededeling tot betalingsonmacht aan de Belastingdienst schriftelijk moet worden gedaan binnen twee weken na de vervaldag van de heffingsaanslag.

Download hiervoor het formulier ‘Melding betalingsonmacht bij belastingen en premies’ van http://tipsenadvies-landbouw.nl/download (LB 19.16.04).

Van betalingsonmacht is niet alleen sprake bij een blijvende toestand van het niet kunnen betalen van de belasting. Dat is óók het geval als er sprake is van tijdelijke betalingsmoeilijkheden of als de BV over voldoende liquide middelen beschikt maar in verband met andere financiële verplichtingen deze niet aanwendt voor de voldoening van de belastingschuld.

Niets gemeld. Dat er geen betalingsmoeilijkheden waren, komt de rechter hier vreemd voor nu Habo BV een jaar later failliet is gegaan. Mochten er al voldoende liquide middelen zijn geweest, zoals Harry stelt, dan zijn deze door hem in zijn functie van directeur van de BV in ieder geval niet gebruikt om de verschuldigde belasting te betalen.

Oordeel rechter. Omdat er sprake was van betalingsonmacht waar Harry, toen hij nog als directeur van de BV stond ingeschreven, geen melding van heeft gedaan, oordeelt het Gerechtshof Amsterdam, 26.04.2017 (GHAMS:2017:768) , dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat betekent dat Harry in privé aansprakelijk is voor de voldoening van de openstaande belastingschuld van € 58.869,-. Ook moet hij € 1.485,- aan proceskosten betalen. Hij had zich dus beter eerder als directeur uit het Handelsregister kunnen laten uitschrijven!

Betalingsonmacht moet binnen twee weken na de vervaldag van de aanslag bij de fiscus worden gemeld. Anders is er sprake van onbehoorlijk bestuur en wordt de directie in privé aansprakelijk gesteld. Dat geldt niet voor een directeur die dan niet meer in het Handelsregister staat. Loop privé geen risico; meld dit snel!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01