SOFTWARE - APPS - 24.05.2017

Google wil u beter laten communiceren

Google doet eindelijk een poging om meer orde te scheppen in zijn verwarrende aanbod van communicatietools. Er wordt nu een duidelijker onderscheid gemaakt tussen consumenten en zakelijke gebruikers. Hoe zit dat?

Wat eraan voorafging…

Spaces. Ook al heeft Google de grootste en populairste zoekmachine in huis, op het vlak van communicatietools lijkt het bedrijf wat achter de feiten aan te lopen. In mei 2016 werd bv. Google Spaces gelanceerd, een app en webdienst waarmee u in besloten groepen allerlei content – tekst, foto’s, links en video’s – kon delen. Het idee om Google Search, Chrome, YouTube en een berichtendienst op één plaats onder te brengen, bleek geen succes. Amper 9 maanden later werd Spaces opgedoekt.

Allo. In september 2016 werd Google Allo ( http://allo.google.com ) op de wereld losgelaten: een app waarmee u kunt chatten op uw iOS- of Android-toestel. Dat kan met tekst, allerlei stickers en (bewerkte) foto’s. In tegenstelling tot concurrenten als iMessage en WhatsApp is het niet mogelijk om hiermee te (video)bellen. Wel handig is dat Allo u na verloop van tijd beter leert kennen en op basis daarvan woordensuggesties doet tijdens het chatten.

Ook is er een ingebouwde assistent, waaraan u vragen kunt stellen (bv. ‘Waar is er een pizzeria in de buurt?’). De antwoorden (afkomstig uit Google Search, alleen in het Engels) worden dan direct in de chat-app getoond. Het is afwachten of Google Allo een lang leven beschoren is. Het aantal gebruikers blijft vooralsnog beperkt.

Duo. Google heeft ervoor gekozen om chatten en videobellen onder te brengen in aparte apps. Daarom werd in augustus 2016 Google Duo ( http://duo.google.com ) gelanceerd: een app voor iOS en Android waarmee u kunt videobellen. Kortom: een alternatief voor gevestigde concurrenten als FaceTime en Skype Videobellen.

En Hangouts?

Oh ja, er is natuurlijk ook nog Google Hangouts ( http://hangouts.google.com ). Dit platform bestaat al sinds 2013 en laat u tekstchatten, videobellen én gewoon bellen vanaf één plek. Maar omdat Allo en Duo zich richten tot de particuliere gebruikers, gaat Hangouts zich nu meer focussen op bedrijfsmatig gebruik.

Dat gebeurt via de lancering van – alweer! – twee nieuwe apps: Hangouts Meet en Hangouts Chat. Op termijn zal de oorspronkelijke versie van Hangouts wellicht verdwijnen.

Hangouts Meet ( http://gsuite.google.com/products/meet/ ) is bedoeld voor videovergaderen met verschillende mensen (tot 30 deelnemers) in hd-kwaliteit. Deze functie maakt binnenkort deel uit van G Suite ( http://gsuite.google.com ): dit is een verzameling van cloudgebaseerde services voor zakelijk gebruik (vanaf € 4/maand per gebruiker). Deelnemen aan een videomeeting kan via een uitnodiging in Google Calendar of via e-mail en door een vergadercode in te geven op http://meet.google.com .

Hangouts Chat zal eveneens deel uitmaken van de G Suite, maar is voorlopig alleen nog maar toegankelijk via een uitnodiging binnen het Early Adopter Program ( https://gsuite.google.com/campaigns/index__chateap.html ). Met deze professionele chatdienst kunt u tekstberichten sturen naar teams, maar ook bestanden, foto’s en video’s uitwisselen. Er is eveneens een integratie met Google Drive en Docs. Met Hangouts Chat wil Google een alternatief bieden voor het populaire en gelijkaardige Slack ( http://www.slack.com ).

Kijk voor particulier gebruik naar de apps Allo (chatten) en Duo (videobellen) – als u tenminste nog een alternatief zoekt voor gevestigde waarden als WhatsApp, Skype, enz. Tools voor zakelijke communicatie (bv. videovergaderen) worden ondergebracht binnen de te betalen G Suite.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01