Hulp op afstand met Quick Assist
Quick Assist ( https://support.microsoft.com/help/20534/ ) zit in alle versies van Windows 10 vanaf de anniversary update . Of u die al heeft, checkt u door het startmenu te openen en winver in te tikken gevolgd door Enter . Is de versie 1607 of hoger, dan zit het goed. Quick Assist lijkt op Remote desktop (Verbinding met extern bureaublad) , maar werkt op alle versies van Windows 10; niet alleen op de Pro-versies zoals Extern bureaublad .
Aan de slag
Om een Quick Assist-sessie te starten, gaat u naar het startmenu en tikt u Quick Assist in. U kunt nu kiezen of u uw computer laat overnemen door iemand ( Ondersteuning krijgen ), of zelf een andere computer overneemt ( Ondersteuning geven ). Wilt u ondersteuning geven, dan moet u eerst inloggen met uw Microsoft-account. Daarna krijgt u een beveiligingscode van zes cijfers die tien minuten geldig is. U kunt die bv. doorgeven via Skype, Whatsapp of e-mail. Op de pc die ondersteuning nodig heeft, voert de persoon dan die code in en klikt op Toestaan om de sessie te starten. De andere computer krijgt dan het bureaublad van de eerste computer te zien in een venster.
Neem de computer over
Zodra u het bureaublad van de andere computer te zien krijgt, kunt u aan de slag net alsof het uw eigen computer betreft. U heeft alle rechten van de eigenaar, die met u mee kan kijken (en zelf ook de muis of het toetsenbord kan hanteren). Bovenin het venster is er een extra knoppenbalk. Met de knop Ware grootte kunt u het scherm helemaal uitvergroten. Met Passend maken maakt u het venster weer kleiner. Handig is de knop Aantekeningen om zaken op het scherm aan te duiden met een virtuele pen. Gebruik de knoppen Onderbreken en Beëindigen of Afsluiten om de hulpsessie te pauzeren of te stoppen. Tip. Moet de computer op afstand even opnieuw opgestart worden? Na het opstarten start ook Quick Assist automatisch opnieuw – de gebruiker moet alleen nogmaals op Toestaan klikken om verder te gaan met de ondersteuning.
TeamViewer: voor regelmatig gebruik
Een alternatief is het bekende, gratis TeamViewer ( http://www.teamviewer.com ). Dit kunt u installeren op Windows, Mac en Linux en er zijn ook apps voor iOS, Android, Windows en BlackBerry. Voordeel is dat TeamViewer dus niet alleen op Windows 10 werkt. TeamViewer kent een code van negen cijfers toe aan elke computer en een wachtwoord van vier cijfers.
Tip. Maak een gratis TeamViewer-account aan om een lijst van meerdere computers in op te slaan, zodat u de negencijferige code niet steeds opnieuw moet opvragen.
Bijzonder is dat u TeamViewer ook automatisch kunt laten opstarten, zodat een vertrouwde partij altijd, zonder aparte toestemming, tot uw computer toegang heeft. Dit stelt u in onder Extra ; Opties ; Algemeen en TeamViewer samen met Windows starten . Ga daarna naar Beveiliging en geef een eigen aangepast wachtwoord in.
Tip. Wist u dat u ook met een browser kunt inloggen op TeamViewer-apparaten in uw account? Ga naar TeamViewer Management Console ( http://login.teamviewer.com ) en log in. Let op! De eerste keer moet u op een link in uw e-mail klikken voor autorisatie.