AFTREKBAARHEID BOETES - 24.05.2017

Is deze boete fiscaal aftrekbaar?

In Nederland stikt het van de regels en voorschriften, zeker voor ondernemers. Houdt u zich hier niet aan, dan heeft u zo een boete te pakken. Is dit fiscaal aftrekbaar of belastingvrij te vergoeden aan uw personeel?

Boetes in vele soorten en maten. Van een paar tientjes voor enkele kilometers te hard rijden, tot honderden miljoenen euro’s enkele jaren geleden bij het Rabobankschandaal met de Libor-rente. Ook als ondernemer kunt u met een beetje pech met boetes te maken krijgen (Belastingdienst, gemeente, inspecties, enz.). Is hier fiscaal iets mee te doen?

Geldboetes

Geldboetes die zijn opgelegd door de strafrechter, zijn niet aftrekbaar van de winst. Let op. Dat geldt tegenwoordig ook voor een boete die door een buitenlandse rechter is opgelegd. Hetzelfde geldt als u een schikking wordt aangeboden en u hierop ingaat, zoals voor de bekende snelheidsovertreding. Ook dan kunt u de betaalde bedragen niet aftrekken. Dus hier geen pleister op de wonde van de fiscus.

Instellingen van de EU. Ook instellingen van de EU kunnen tegenwoordig boetes opleggen. Denk daarbij aan de Europese Rekenkamer die boetes kan opleggen als er sprake is van oneerlijke concurrentie. Deze boetes zijn eveneens niet aftrekbaar.

Bestuurlijke boetes

Ook bestuurlijke boetes zijn er in vele soorten en maten. Zo moet u als ondernemer bijvoorbeeld de Arbowet in acht nemen en u houden aan de voorschriften van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Doet u dit niet, dan kan u een boete worden opgelegd. Ook die zijn niet aftrekbaar. Dat geldt ook voor boetes die de fiscus oplegt als u bijvoorbeeld te laat betaalt of omzet verzwijgt.

Tuchtrechtelijke boetes

Tuchtrechtelijke boetes zijn evenmin aftrekbaar als ze op grond van bij de wet geregeld tuchtrecht zijn opgelegd. Denk daarbij aan medici, advocaten en notarissen, maar ook aan belastingadviseurs en accountants. Dergelijke boetes zijn dus niet aftrekbaar. Is tuchtrecht niet wettelijk geregeld, dan zijn opgelegde boetes dus wel aftrekbaar.

Parkeerboetes

Ook parkeerboetes zijn niet aftrekbaar. Niet alleen ‘echte’ parkeerboetes vanwege foutparkeren, maar ook naheffingen parkeerbelasting omdat u de parkeermeter niet op tijd heeft bijgevuld. Hetzelfde geldt voor de kosten die de gemeente u in rekening brengt bij het verwijderen van een wielklem. Tip. Maakt u het nog bonter en wordt uw auto weggesleept, dan zijn deze kosten weer wel aftrekbaar, ook de bijkomende stallingskosten.

Verkeersboete vergoeden. Vergoedt u een boete aan uw personeel, dan moet u dit verplicht aanmerken als loon. U kunt de vergoeding niet onderbrengen in de werkkostenregeling. Dit is alleen anders voor een verkeersboete met een auto van de zaak, waarbij u of uw bedrijf de boete krijgt omdat de auto op uw naam of op die van uw onderneming staat, terwijl de werknemer de overtreding heeft begaan. Deze boetes kunt u wel onderbrengen in de werkkostenregeling.

Wel aftrekbaar? Boetes op grond van niet-wettelijk geregeld tuchtrecht en de kosten van het wegslepen en stallen van een foutgeparkeerde zakenauto zijn wel aftrekbaar. Verkeersboetes kunt u alleen via de werkkostenregeling belastingvrij vergoeden als de auto op uw naam of die van uw bedrijf staat.

De meeste boetes zijn niet aftrekbaar. Kosten van het wegslepen en het stallen van een foutgeparkeerde zakenauto mag u wel van de winst aftrekken. Verkeersboetes kunt u alleen via de werkkostenregeling belastingvrij aan medewerkers vergoeden als de auto op uw naam of die van uw bedrijf staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01