Hoogste tijd om in te keren?
Inkeerregeling afgeschaft
Per 1 januari 2018. Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft onlangs aangekondigd dat de inkeerregeling met ingang van 2018 zal worden afgeschaft. Aanleiding voor deze afschaffing is de politieke commotie omtrent de Panama Papers en internationale belastingontduiking.
Bankgeheim verdwijnt. Het is dan ook de vraag of het raadzaam is om dit jaar nog gebruik te maken van de inkeerregeling. Kijkende naar de politieke ontwikkelingen binnen Europa lijkt het erop dat er in de toekomst weinig informatie aan de fiscus zal ontgaan. Steeds meer landen zien zich genoodzaakt openheid van zaken te geven.
Buitenlands vermogen verzwegen
Navordering. Maakt u geen gebruik van de inkeerregeling, dan leidt niet-opgegeven buitenlands vermogen tot een forse belastingaanslag. De Belastingdienst mag over dit vermogen namelijk over een periode van 12 jaar navorderen. Dit betekent dat dus met een terugwerkende kracht van 12 jaar de onterecht door u niet-betaalde box 3-belasting alsnog kan worden geïnd. Daarbovenop betaalt u belastingrente omdat u de belasting niet in het daarvoor bedoelde belastingjaar heeft voldaan. Door de terugwerkende kracht loopt ook dit behoorlijk op.
Opzet of fraude. Er wordt uiteraard ook een boete opgelegd. Deze kan oplopen tot maar liefst 300%. Dit betekent dus dat u in totaal viermaal de onbetaalde belasting moet betalen (eenmaal navordering en driemaal boete). Er moet dan wel sprake zijn van ernstige fraude of recidive. Bij opzet wordt er volstaan met een boete van 150%.
Hoe werkt de inkeerregeling?
Boete beperkt. Door gebruik te maken van de inkeerregeling, kunt u de fiscale gevolgen nog enigszins beperken. Allereerst krijgt u over de twee meest recente correctiejaren geen boete. Daarnaast wordt de boete over de andere jaren ‘beperkt’ tot 40% van de boete die u zou krijgen zonder de inkeerregeling (maximaal 120%).
Op tijd melden. Om aanspraak te kunnen maken op de inkeerregeling, moet u zich vrijwillig melden bij de Belastingdienst. Dit betekent dat men u nog niet op het spoor mag zijn. Let op. Als u dus reeds een vragenbrief heeft ontvangen over dit onderwerp, is het te laat om nog in te keren.
Hoe werkt het precies?
Formulier. Om in te keren, moet u het formulier ‘Melding Vrijwillige verbetering’ van de website van de Belastingdienst downloaden en ingevuld opsturen naar de Belastingdienst.
Berekening. Daarna ontvangt u van de Belastingdienst een brief met het verzoek om al uw inkomsten en vermogensgegevens (bijvoorbeeld bankstukken of een overzicht van een boedelverdeling) op te sturen en een overzicht te maken van het verloop van uw banksaldo’s. Met deze gegevens maakt de Belastingdienst een berekening van de verschuldigde belasting en rente.
Vaststellingsovereenkomst. Deze berekening legt de Belastingdienst aan u voor met een vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst staan de afspraken over de te betalen belasting, rente en uiteraard boete. Na ondertekening volgen uiteindelijk de concrete belastingaanslagen.