VERHUUR - 15.09.2017

Oplevering bij einde van de huur, hoe zit dat ook alweer?

Vaak brengt een huurder veranderingen in een bedrijfsruimte of een woonruimte aan. Moet hij deze bij het einde van de huur weer verwijderen? Heeft hij dan recht op vergoeding van de verhuurder? Hoe zit dat ook alweer?

Veranderingen

Geoorloofde wijzigingen. Vaak wil een huurder veranderingen aanbrengen om het gehuurde geschikt te maken voor de overeengekomen bestemming. Bij verhuur van cascoruimte is dit nodig om het pand überhaupt als bijv. winkel te kunnen gebruiken. Als verhuurder geeft u hiervoor toestemming, al was het alleen al omdat er anders geen huurovereenkomst tot stand komt.

Wat te doen bij einde huur? Bij deze geoorloofde veranderingen kan bij het einde van de huur discussie ontstaan over de manier waarop er moet worden opgeleverd. Als verhuurder zit u niet te wachten op specifieke toevoegingen en het kan kostbaar zijn om deze weer ongedaan te maken.

Wat staat er in de wet?

Verplichting tot verwijdering? In art. 7:216 lid 2 BW is geregeld dat een huurder niet verplicht is om geoorloofde veranderingen bij het einde van de huur weer ongedaan te maken. Hiervan mag worden afgeweken. Tip. De ROZ-modelcontracten bevatten standaard zo’n bepaling.

Staat van het gehuurde. Daarmee bent u er echter nog niet, want ook de artikelen over de staat waarin het gehuurde wordt opgeleverd, bepalen hoe moet worden omgegaan met veranderingen van een huurder. Zo bepaalt art. 7:224 lid 2 BW dat een huurder het gehuurde moet opleveren in de staat waarin hij dit bij aanvang van de huur heeft ontvangen, behoudens geoorloofde veranderingen.

Proces-verbaal van oplevering. Als er bij aanvang van de huur geen beschrijving van het gehuurde is gemaakt, wordt er verondersteld dat de huurder het gehuurde heeft ontvangen in de staat waarin het zich bij het einde van de huur bevindt, behoudens tegenbewijs. Tip. Stel bij aanvang van de huur een proces-verbaal op!

Download een model ‘Opnamestaat’ van http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download (VG 21.16.02).

Andere afspraken? Geoorloofde veranderingen mogen altijd - zelfs bij gebruik van een proces-verbaal - blijven zitten. Bij de huur van bedrijfsruimte mag u daarover andere afspraken maken. Zoals aangegeven wordt in de ROZ-modelhuurovereenkomsten standaard bepaald dat de huurder alle wijzigingen ongedaan moet maken. Let op. Bij bedrijfsruimten is dit een geldige afspraak, maar bij woonruimte is dit niet toegestaan.

Vergoedingsplicht verhuurder?

Kapitaalvernietiging! Een huurder doet vaak flinke investeringen om het pand geschikt te maken voor gebruik. Het ongedaan maken hiervan zal dan vaak kapitaalvernietiging zijn, zeker als de veranderingen voor een verhuurder veel waardevoller zijn.

Afwijking is mogelijk. De wet bepaalt dat een huurder vergoeding kan verlangen voor geoorloofde veranderingen die bij het einde van de huur niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Hiervan mag bij bedrijfsruimten worden afgeweken en natuurlijk is dit gebeurd in de (verhuurdervriendelijke) ROZ-contracten. Let op. Voor woonruimten mag echter niet ten nadele van de huurder worden afgeweken van deze wettelijke bepaling. Daarvoor bent u dus tot vergoeding verplicht.

Als u bedrijfsruimte verhuurt, mag u afspreken dat een huurder bij einde huur ook geoorloofde veranderingen moet verwijderen en dat u geen kosten hoeft te vergoeden. Bij de huur van woonruimte mag dit niet. Geoorloofde veranderingen mag de huurder laten zitten en hij kan een vergoeding van u verlangen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01