ARBEIDSRELATIES - 01.10.2019

Tijdelijk hulp, maar geen werknemer nodig?

Stel, u heeft inzake een ICT-project tijdelijk de hulp nodig van een kennis. Deze is niet zelfstandig en wil ook niet bij u in dienst, omdat hij reeds elders in dienst is. U wilt hem daarvoor belonen, maar ook dat de zaken fiscaal kloppen. Wat nu?

Praktijkdilemma, hulp nodig ...

... maar geen dienstverband. Stel, u heeft voor een ICT-project tijdelijk iemand nodig. Een kennis van u wil u hiermee wel uit de brand helpen. U wilt hem daarvoor belonen. Wat zijn de opties?

In loondienst nemen. U kunt uw kennis in loondienst nemen en een salaris uitbetalen. Dit betekent dat u een loonadministratie moet bijhouden, een bedrag aan loonheffing moet inhouden en een bedrag aan loonheffing moet afdragen.

Via uitzendbureau. U kunt uw kennis in dienst laten nemen door een uitzendbureau. De loonadministratie wordt dan geregeld door het uitzendbureau. Dat werkt wel kostenverhogend.

Inlenersaansprakelijkheid. Als het uitzendbureau te weinig loonheffingen en/of btw afdraagt, kan de Belastingdienst u aansprakelijk stellen, ook indien u al de volledige rekening van het uitzendbureau heeft betaald. Een aandachtspunt.

Alternatieven

IB47. U kunt de uitbetalingen aan uw kennis melden aan de Belastingdienst via de opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (IB47). Deze regeling is bedoeld voor alle betalingen aan personen die niet bij u in loondienst zijn en die geen eigen onderneming hebben, zoals zzp’ers.

Hoe? De betalingen die u doet, levert u digitaal aan via het gegevensportaal ( https://gegevensportaal.belastingdienst.nl/accounts/login/?next=/ ). Voor dit portaal heeft u inloggegevens nodig. Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u deze aanvragen via https://gegevensportaal.belastingdienst.nl/ib47/aanmelden/

Wanneer? De gegevens mag u het gehele jaar aanleveren, maar dienen uiterlijk voor 1 februari na het jaar waarin u de bedragen heeft uitbetaald, aangeleverd te zijn. Voor uw kennis zijn deze inkomsten dan inkomsten uit overige werkzaamheden die hij in zijn aangifte inkomstenbelasting dient aan te geven. Let op 1. Ook uitbetalingen in natura, zoals een kistje wijn, dient u te melden. Let op 2. Ondanks een IB47-verklaring kan de Belastingdienst alsnog van mening zijn dat uw kennis een ‘echte’ werknemer is. Dit is het geval indien er sprake is van loon, persoonlijke arbeidsverplichting en werkgeversgezag. Let op 3. Ook als er geen sprake is van een echte werknemer, kan de Belastingdienst zich beroepen op de zogenaamde ‘gelijkgesteldenregeling’.

Gelijkgesteldenregeling. Als uw kennis langer dan een maand ten minste twee dagen per week (ongeacht het aantal uren) tegen een vergoeding van 40% van het wettelijk minimumloon per week werkzaamheden verricht, kan de gelijkgesteldenregeling gelden. Er dient dan loonheffing te worden afgedragen en deels ingehouden te worden, net als bij een gewone werknemer. Tip. De gelijkgesteldenregeling kan buiten toepassing blijven als u en uw kennis vooraf schriftelijk afspreken deze regeling buiten toepassing te laten.

Verloningsbureau, een goed alternatief

Uw kennis kan gebruikmaken van een bureau dat de verloning voor hem regelt. U hoeft dan alleen aan dit bureau te betalen. De afdracht van de loonheffingen wordt dan geregeld door dit bureau en uw kennis houdt zijn vrijblijvendheid. Ook hier is het slim om maatregelen tegen aansprakelijkheidsstelling te nemen.

U kunt de vergoeding aan uw kennis melden bij de Belastingdienst met een IB47-verklaring. De belastingheffing volgt dan via zijn aangifte inkomstenbelasting. De fiscus blijft wel focussen of er niet toch sprake is van een dienstverband. De minste risico’s loopt u als uw kennis gebruikmaakt van een verloningsbureau.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01