VAKANTIE - 08.10.2019

Wijs uw werknemer op verval wettelijke vakantiedagen

Een werknemer heeft recht op minimaal vier keer het aantal uren dat hij per week werkt aan vakantie-uren. Deze wettelijke vakantie-uren moet hij ieder jaar opnemen, anders vervallen ze. Wat zei de Europese rechter daar nu over?

Vakantie aanvragen. Het initiatief tot het opnemen van vakantie ligt bij de werknemer die daarvoor een aanvraag indient. Als werkgever moet u hem in de gelegenheid stellen om zijn vakantiedagen op te nemen. Het uitgangspunt is dat u de vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. De oudste opgebouwde vakantiedagen komen het eerst te vervallen.

Wettelijk en bovenwettelijk

Wettelijk. Volgens de wet (art. 7:634 BW) heeft een werknemer minimaal recht op vier keer het aantal uren dat hij per week werkt aan vakantie-uren. Deze wettelijke vakantie moet hij ieder jaar opnemen.

Bovenwettelijk. Naast wettelijke vakantiedagen hebben de meeste werknemers ook recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Deze afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst of in de cao. Niet-opgenomen vakantiedagen verjaren na verloop van vijf jaren na het jaar van opbouw.

Verval van wettelijke vakantiedagen. Als een werknemer zijn wettelijke vakantiedagen niet opneemt, vervallen deze een halfjaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dat staat in de wet (art. 7:640a BW) . De wettelijk opgebouwde vakantiedagen over 2019 vervallen dus op 1 juli 2020. Volgens het Europees Hof van Justitie (C-619/16) vervallen deze dagen niet zomaar, u moet daar wel wat voor doen. Tip. Maak in uw administratie een duidelijk verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.

Download de ‘Vakantiekaart 2019’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 24.21.04).

Wat zegt het EHJ nu?

Informatie- en bewijsplicht. Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de werkgever moet aantonen dat hij de werknemer op tijd heeft geïnformeerd dat zijn vakantiedagen gaan vervallen. U hoeft uw werknemer niet te verplichten om vakantiedagen op te nemen, maar u moet hem informeren dat zijn vakantiedagen vervallen als hij deze niet opneemt en u moet hem serieus de mogelijkheid geven die dagen op te nemen. Pas als de werknemer dit niet doet, dan zullen de vakantiedagen vervallen.

Uitzondering. De wettelijke vakantiedagen vervallen niet als de werknemer kan aantonen dat hij deze dagen helemaal niet op kon nemen (bijv. bij langdurige arbeidsongeschiktheid) of als hij geen kans heeft gekregen de vakantiedagen op te nemen.

Wat betekent deze uitspraak voor u?

Houd de regie. Houd rekening met het hiernavolgende om er zeker van te zijn dat de wettelijke vakantiedagen ook echt vervallen.

  • Wijs uw werknemer er concreet en duidelijk op dat zijn vakantiedagen komen te vervallen op een bepaald moment (bijv. 1 juli 2020).
  • Geef hem een reële kans om deze dagen op te nemen.
  • Geef ieder halfjaar een overzicht van de nog openstaande vakantiedagen die voor 1 juli dienen te worden opgenomen.
  • Wijs uw werknemer op de financiële gevolgen.
  • Zorg dat het op papier staat, dat mag ook een e-mail of WhatsAppbericht zijn.
  • Realiseer u dat het niet voldoende is om alleen aan te geven dat de werknemer geen aanvraag heeft gedaan.
Informeer uw werknemers regelmatig en precies over het saldo van hun wettelijke (en bovenwettelijke) vakantiedagen, anders vervallen de dagen niet. Geef hen de mogelijkheid de dagen op te nemen en leg dit schriftelijk of elektronisch vast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01