OMZETBELASTING (BTW) - 22.04.2020

Toch nog iets omzet, bijv. met bonnen, afhalen of bezorgen?

De coronacrisis heeft binnen de horeca grote gevolgen. Om toch omzet te blijven maken, hebben veel ondernemers nieuwe activiteiten opgestart. Denk aan het bezorgen van bestellingen of het verkopen van vouchers. Wat dan met de btw?

Nieuwe concepten in zware tijden

De horeca wordt hard getroffen door corona. De beslissing dat u in uw zaak geen gasten meer mag ontvangen, betekent voor veel ondernemers direct een nihilomzet. Gelukkig zijn ondernemers vindingrijk en direct is er begonnen met het bedenken en creëren van nieuwe activiteiten.

Bezorgen en afhalen. Zo zijn veel collega’s online gegaan en begonnen met bestellingen via hun website. Deze kunnen dan worden afgehaald of bezorgd. Dergelijke verkopen zijn uiteraard voor de heffing van de btw gewoon omzet voor uw bedrijf. De btw op de daarvoor gemaakte kosten (ontwerp webwinkel, bezorging) is gewoon verrekenbaar.

Vouchers. Het wordt ingewikkelder wanneer we kijken naar de tegoedbonnen. Deze worden nu ook veelvuldig aangeboden. Daarmee kan een klant de horeca nu ondersteunen met de belofte dat hij, wanneer de crisis over is, lekker kan komen dineren/overnachten. Zo’n tegoedbon wordt ook wel een voucher genoemd.

Twee soorten vouchers

Voor de heffing van de btw is het allereerst van belang of er sprake is van een enkelvoudige of een meervoudige voucher. Bij een enkelvoudige voucher staat op het moment van verkoop reeds vast waar de levering of dienst te zijner tijd zal plaatsvinden (in welk land). Daarnaast is het al duidelijk wie de leverancier zal zijn en welk btw-tarief er van toepassing is. Denk hierbij aan een tegoedbon voor een diner excl. drankjes.

Enkelvoudige voucher. Voor de heffing van de btw geldt dat deze direct bij verkoop van een enkelvoudige voucher is verschuldigd. Het moment waarop de voucher wordt ingewisseld, doet niet ter zake. Tip. Uiteraard kunt u via de coronamaatregelen eenvoudig drie maanden uitstel van betaling krijgen voor de afdracht van deze omzetbelasting.

Meervoudige voucher. Op het moment dat het nog niet geheel duidelijk is waar de levering of dienst plaats zal vinden, wie de leverancier zal zijn of welke btw-tarief er van toepassing is, is er sprake van een meervoudige voucher. Denk hierbij bijv. aan een hotel- of dinerbon, omdat het hierbij nog niet duidelijk is welk hotel of restaurant er uiteindelijk gaat leveren. Maar ook een tegoedbon voor een luxe diner incl. drankjes valt hieronder. Weliswaar is dan wel al bekend bij welk restaurant de klant gaat eten, het toepasselijke btw-tarief is nog onduidelijk. De bon kan immers zowel worden gebruikt voor het eten (laag btw-tarief) als voor alcoholhoudende drankjes (hoog btw-tarief).

Pas later btw afdragen. In een dergelijke situaties kan bij de verkoop van de voucher nog niet worden bepaald door wie en hoeveel btw er dient te worden afgedragen. Daardoor is de btw-heffing hierbij uitgesteld tot het moment dat de voucher daadwerkelijk wordt ingeleverd. Pas op dat moment dient de leverancier van de dienst of het goed btw in zijn aangifte omzetbelasting op te nemen. Tip.  Btw op eventuele kosten die wel al zijn gemaakt (drukkosten, marketingkosten) mag u wel al als voorbelasting aftrekken, ook als de factuur nog niet is betaald.

Bij vouchers is het onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudige vouchers doorslaggevend. Staat reeds bij uitgifte vast door wie en hoeveel btw er verschuldigd zal zijn, dan moet deze btw direct worden afgedragen. Staat dat nog niet vast (meervoudige voucher), dan vindt de afdracht pas plaats op het moment van levering of dienst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01