ZOEKEN - INTERNET - 28.04.2020

Zoekmachines die wel uw privacy respecteren

Ondanks de vele bedenkingen over de privacy blijven velen toch Google als zoekmachine gebruiken. Zijn er goede alternatieven als u uw privacy wilt beschermen?

Uw gebruik van de Google-zoekmachine levert Google een schat aan informatie op. Google bewaart uw zoekgegevens en vult deze aan met informatie uit uw gebruik van Gmail, YouTube en Chrome om u zo veel mogelijk gepersonaliseerde reclame aan te bieden. U kunt dat tot op zekere hoogte beheren door op de Google Privacy Check ( https://myaccount.google.com/privacycheckup ) uw privacyinstellingen zo strikt mogelijk te maken. Maar als u een zoekmachine zoekt die uw privacy echt respecteert, moet u uitkijken naar een alternatief.

DuckDuckGo

Het bekendste en meestgebruikte alternatief is DuckDuckGo ( https://duckduckgo.com ). Deze belooft al sinds 2008 om geen gebruikersdata te verzamelen en toont ook alleen algemene advertenties. DuckDuckGo maakt gebruik van Yahoo voor zijn zoekresultaten en is daarom minder accuraat dan Google. Via de DuckDuckGo Privacy Essentials-add-on kunt u DuckDuckGo toevoegen aan uw Chrome- of Edge-browser. Tip.  Op uw Android-smartphone of iPhone kunt u de DuckDuckGo Privacy Browser-app installeren. Deze gebruikt niet alleen de DuckDuckGo-zoekmachine, maar beschermt u ook tegen bijv. tracking cookies.

Startpage

Heeft u liever een zoekmachine die werkt zoals Google, bekijk dan Startpage ( https://www.startpage.com - van Nederlandse makelij). Deze biedt een zoekinterface die erg lijkt op die van Google en gebruikt ook Google-zoekresultaten (deze verwerkt het zelf om geen persoonlijke gegevens te lekken). Als u zoekwoorden invult, krijgt u bijkomende zoeksuggesties, niet op basis van uw persoonlijke zoekgedrag, maar op dat van alle andere gebruikers. Als u wilt vermijden dat men in de gaten houdt welke zoekresultaten u bezoekt, dan kunt u naast een zoekresultaat klikken op Anonieme weergave . Startpage stuurt uw bezoek aan die webpagina dan via een proxyserver, zodat uw identiteit verborgen blijft voor de bezochte website.

Andere alternatieven

MetaGer ( https://metager.org ) biedt ook een proxyserver aan om uw bezoek aan een gevonden site volledig anoniem te houden. Klik daarvoor naast een resultaat Open anonymously . Het overzicht van de zoekresultaten is wel heel spartaans. MetaGer maakt vooral gebruik van Microsoft Bing-zoekresultaten.

Qwant ( https://www.qwant.com ) maakt gebruik van Microsoft Bing-zoekresultaten. U kunt er ook zoeken naar nieuws, video’s, in sociale netwerken en in OpenStreetMap-kaarten. Qwant heeft verder een zoekmachine voor muziek, Qwant Music ( https://www.qwant.com/music ) en voor kinderen, Quant Junior ( https://www.qwantjunior.com - jammer genoeg niet in het Nederlands). Er zijn ook Android- en iOS-apps voor de smartphone.

Mojeek ( https://www.mojeek.com ) gebruikt zijn eigen zoekresultaten om te garanderen dat de resultaten niet beïnvloed worden door commerciële belangen. Keerzijde is wel dat de resultaten duidelijk minder accuraat zijn.

Aanbeveling

Of al deze zoekmachines ooit serieuze concurrentie zullen worden van Google, valt te betwijfelen. DuckDuckGo heeft wel de beste reputatie wat het beschermen van uw privacy betreft, maar Startpage geeft duidelijk betere zoekresultaten en laat u deze desgewenst ook anoniem bekijken.

Legt u er zich niet bij neer dat Google uw privacy niet respecteert als u iets opzoekt, gebruik dan met DuckDuckGo (sterke privacybescherming) en Startpage (betere zoekresultaten), twee goede alternatieven die dat wel doen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01