SCHENKEN - 29.04.2020

Schenking voor eigen woning, veiligheidsklep inbouwen?

Hoe kunt u ervoor zorgen dat een geschonken bedrag voor een woning privévermogen blijft van het eigen kind? Wat als de woning weer wordt verkocht? Hoe kan dat goed worden geregeld? Hoe zit dat voor samenwoners?

Financiering woning. Daan en Els zijn getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Ze willen samen een woonhuis kopen. Om hen financieel te helpen wil Jan, de vader van Daan, een bedrag van € 100.000 schenken. Als dat bedrag wordt aangewend voor de aankoop van de woning, hoeft hierover geen schenkbelasting te worden betaald (in 2020 is dat tot een bedrag van € 103.643 toegestaan (art. 33 lid 5 sub c SW) ).

Twee vragen. Hoewel de relatie tussen Daan en Els uitstekend is, kan dat ook anders lopen. Dus wil Jan de € 100.000 uitsluitend schenken aan zijn zoon. Mocht het huwelijk eindigen, dan is het niet de bedoeling dat Els er met de helft van dat geld vandoor gaat. Ook vraagt Jan zich af hoe het geregeld is als de woning weer wordt verkocht. Krijgt Daan dan gewoon het bedrag van de schenking terug of deelt hij voor dat gedeelte van de (ver)koopprijs mee in een mogelijke waardemutatie?

Uitsluitingsclausule

Om ervoor te zorgen dat het geschonken bedrag altijd privévermogen blijft van Daan, moet schriftelijk worden vastgelegd dat op de schenking de zogenoemde ‘uitsluitingsclausule’ (of privéclausule) van toepassing wordt verklaard. Dit kan door Jan worden opgesteld en door hemzelf en Daan worden ondertekend. Maar als het om zo’n groot bedrag gaat, is het vaak beter om daarvoor bij de notaris een akte van schenking op te stellen. Dat geeft zekerheid dat de formulering inhoudelijk correct is en dat het document nooit verloren gaat.

Beleggingsleer. Mocht het pand na een aantal jaren weer worden verkocht, dan geldt voor gehuwden dat op de vergoeding van het door Daan ingebrachte bedrag de ‘beleggingsleer’ van toepassing is (art. 1:87 lid 2 sub b BW) . Dat betekent dat Daan verhoudingsgewijs meedeelt in een mogelijke waardestijging (of -daling) van het pand. Is de waarde van het woonhuis met 10% gestegen, dan krijgt hij na verkoop van het pand € 110.000. Plus dat hij nog recht heeft op de helft van het restant van de verkoopopbrengst van de woning, na aftrek van een eventuele hypotheekschuld. Tip.  Is toepassing van de beleggingsleer ongewenst, dan kunnen Daan en Els bij overeenkomst hiervan afwijken (art. 1:87 lid 4 BW) . Dan kunnen ze op de vergoeding van het door Daan ingebrachte bedrag de nomaliteitsleer van toepassing verklaren. Daan krijgt dan het nominale bedrag van € 100.000 terug, ongeacht een mogelijke waardestijging of waardedaling van de woning.

Hoe werkt dat voor samenwoners?

De rechter heeft beslist dat de regels van de beleggingsleer, zoals die gelden voor gehuwden, niet gelden voor samenwonende partners. Voor hen gelden de algemene regels van het verbintenissenrecht (ECLI:NL:HR:2019:707) . Dus moet via de concrete omstandigheden van elk geval worden bepaald of, en zo ja voor welk bedrag, een samenwonende partner recht heeft op een vergoeding van het ingebrachte bedrag. De regels van redelijkheid en billijkheid spelen dan een grote rol.

Samenlevingscontract. Om deze onzekerheid te voorkomen, is het voor samenwoners raadzaam om een samenlevingscontract op te stellen waarin dit wordt geregeld. Daarin kan worden vastgelegd welke investering door een van de partners wordt gedaan in de woning. Ze kunnen dan zelf bepalen of op de vergoeding van het ingebrachte bedrag de beleggingsleer of de nomaliteitsleer van toepassing is. Uiteraard kunnen ze in onderling overleg ook een andere regeling overeenkomen!

Via een uitsluitingsclausule zorgt u dat een schenking privévermogen blijft van het eigen kind. Bij verkoop van de woning deelt het eigen kind verhoudingsgewijs mee in de waardemutatie. In onderling overleg kan daarvan worden afgeweken. Voor samenwoners kan dat goed worden geregeld in een samenlevingscontract!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01