FISCOTIP - 22.06.2020

Belang van 1% voldoende voor doorschuifregeling

Als u aandelen van uw BV schenkt aan bijv. uw kinderen, kunt u de belastingclaim doorschuiven naar uw opvolger, mits er sprake is van een materiële onderneming. Hoe oordeelde de rechter hier onlangs over? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

Doorschuifregeling schenken aandelen. Schenkt u de aandelen van uw BV aan uw kind, dan bent u in beginsel box 2-heffing (26,25% in 2020) verschuldigd over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer van de aandelen en uw fiscale verkrijgingsprijs. Deze belastingheffing kan echter voorkomen worden als u de fiscale claim op de aandelen doorschuift naar uw bedrijfsopvolger.

Materiële onderneming. De doorschuifregeling kan alleen worden toegepast op het ondernemingsvermogen dat in de BV aanwezig is. Hierbij wordt het beleggingsvermogen tot maximaal 5% van het ondernemingsvermogen eveneens als ondernemingsvermogen aangemerkt. Ten aanzien van het meerdere geldt de doorschuifregeling niet.

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

1%-winstaandeel. Vader was enig aandeelhouder van BV A en deze BV hield op haar beurt alle aandelen in BV B. BV B participeerde samen met de zoon in een landbouwmaatschap. Het winstaandeel van BV B bedroeg 1%. In 2014 heeft vader zijn aandelen in BV A geschonken aan zijn zoon. Vader heeft verzocht om toepassing van de doorschuifregeling, zodat hij zijn belastingclaim kan doorschuiven naar zijn zoon.

Materiële onderneming? De inspecteur ging niet akkoord met deze doorschuiving. Hij was van mening dat er geen sprake was van een materiële onderneming, omdat de BV ‘slechts’ een indirect winstaandeel had van 1% in de maatschap.

Wat zegt de rechter?

Aandeel in maatschap. Of er al dan niet sprake is van een materiële onderneming, moet volgens Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2020:1833) worden beoordeeld op het niveau van de werkmaatschappij, BV B. De activiteiten van deze BV moeten namelijk toegerekend worden aan de holding BV A. Tot deze activiteiten behoort de 1%-gerechtigdheid in de maatschap. Ten aanzien van de maatschap staat vast dat deze een materiële onderneming uitoefent. Daarnaast is het van belang dat de maatschap fiscaal transparant is, waardoor de winst van de maatschap voor 1% wordt toegerekend en belast wordt bij BV B.

Doorschuifregeling toepassen. Volgens het hof drijft BV B hierdoor een materiële onderneming en BV A indirect dus ook. Het maakt niet uit dat er maar een belang is van 1%. Vader en zoon kunnen de doorschuifregeling dan ook toepassen.

Dit biedt mogelijkheden

Participeren in onderneming kind. Beschikt uw BV (voornamelijk) over beleggingsvermogen en drijft deze (nog) geen materiële onderneming, dan biedt deze uitspraak wellicht de mogelijkheid om uw aandelen met een beperkte belastingheffing over te dragen aan uw kind(eren). Als uw kind(eren) winst uit onderneming genieten uit een eenmanszaak of samenwerkingsverband, dan kan uw BV tot deze onderneming toetreden voor ’slechts’ 1%, zodat er sprake is van een materiële onderneming. Door het ‘toevoegen’ van ondernemingsvermogen kan er ook een (beperkt) deel van het beleggingsvermogen belastingvrij worden doorgeschoven. Let op.  Bij de doorschuifregeling wordt het beleggingsvermogen tot maximaal 5% van het ondernemingsvermogen in aanmerking genomen.

Vijfjaarstermijn. Draag na de toetreding tot de onderneming van uw kind uw aandelen in de BV niet meteen over. Het is namelijk vereist dat uw BV gedurende een periode van vijf jaar voorafgaand aan de schenking van de aandelen aan uw kind een materiële onderneming drijft.

Als uw BV voor ‘slechts’ 1% participeert in een samenwerkingsverband met uw kind, is er al sprake van een materiële onderneming. Hierdoor kunt u de aandelen van uw BV op een fiscaalvriendelijke wijze aan uw kind overdragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01