Alle domeinen

2020 - Juni

CORONAREGELING - 30.06.2020

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) vanaf vandaag aan te vragen!

MKB-ondernemers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf vandaag 12.00 uur de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) aanvragen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van € 50.000 voor juni tot en met september 2020.

ROOKVERBOD - 30.06.2020

Rookverbod geldt ook voor e-sigaretten per 1 juli 2020

Op alle plekken waar een rookverbod geldt – zoals cafés, restaurants en openbare gebouwen – mogen vanaf 1 juli 2020 ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft het rookverbod uitgebreid, omdat deze producten zelf gezondheidsschade veroorzaken en een opstapje kunnen zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken.

WET- EN REGELGEVING - 30.06.2020

Vanaf 1 juli 2020 verbod op maaltijdenbezorging onder de 16 jaar

Vanaf 1 juli 2020 is het verboden om jongeren onder de 16 jaar op commerciële basis maaltijden te laten bezorgen. Dit schrijft staatssecretaris Tamara van Ark in haar brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de motie van Steven van Weyenberg. De Inspectie SZW en Tweede Kamer deden eerder een oproep om maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar expliciet te verbieden vanwege veiligheidsrisico’s. Zo werken jongeren die maaltijden bezorgen onder hoge tijdsdruk en maken zij deel uit van het drukke verkeer, wat leidt tot onveilige verkeersomstandigheden. Het verbod gaat per 1 juli in na een wijziging van de Nadere regeling kinderarbeid.

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.06.2020

Voorwaarden voor fiscale coronareserve bekend

Voor het verwachte verlies over 2020 dat verband houdt met de coronacrisis mag u in de aangifte vennootschapsbelasting 2019 een coronareserve opnemen. De voorwaarden hiervoor zijn onlangs bekendgemaakt.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 30.06.2020

Uitstel van betaling, wat nu na drie maanden?

Ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen, kunnen relatief eenvoudig drie maanden uitstel van betaling voor belastingschulden krijgen. Maar wat nu als drie maanden voor u niet lang genoeg is?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 30.06.2020

Toch vertrouwen op de BelastingTelefoon?

De beantwoording van vragen door medewerkers van de BelastingTelefoon is niet altijd correct. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze zelfs opmerkelijk vaak fout is. Maar wat als u hierop heeft vertrouwd? Wat besliste de rechter onlangs?

PRIVÉ - 30.06.2020

Sieraden uit erfenis verzwegen, rechten daarop verspeeld?

Erfgenamen hebben recht op hun deel van de erfenis. Daarvoor is een nauwkeurige boedelbeschrijving een must. Wat als er opzettelijk goederen worden verzwegen en verborgen gehouden? Wat staat er in de wet? Wat zegt de rechter?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 30.06.2020

Telefonisch horen in tijden van corona


GOED OM TE WETEN - 30.06.2020

Coaching voor MKB in coronaproblemen gratis


FISCOTIP - 30.06.2020

Zo ontgaat u de bijtelling voor uw bestelauto’s

Ook voor een bestelauto geldt de bekende bijtelling, tenzij u gebruikmaakt van een van de uitzonderingen. Met name op de uitzondering waarbij u de bijtelling mag vervangen door een eindheffing van € 300, kunt u handig inspelen. Hoe werkt dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.06.2020

De gevolgen van het vormen van een coronareserve

Het vormen van een coronareserve kan (nadelige) gevolgen hebben voor de toepassing van andere regelingen in de vennootschapsbelasting, zoals verliesverdamping en de vrijstelling voor stichtingen en verenigingen. Hoe zit dat?

BTW - 30.06.2020

Vouchers, wanneer belast met btw?

Veel ondernemers die hun omzet door de coronacrisis zien teruglopen, kiezen ervoor om vouchers uit te geven. Een veelgestelde vraag is hoe het dan met de btw zit?

BELASTINGEN - 29.06.2020

Online formulier verlenging uitstel van belastingbetaling beschikbaar

Als u in maart of april bij de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling heeft gevraagd vanwege de coronacrisis, dan loopt dat uitstel zeer binnenkort af. U kunt het bijzonder uitstel nu verlengen met een online formulier.

AUTO VAN DE ZAAK - 26.06.2020

Achteraf opgestelde rittenregistratie geldt toch als bewijs!

De auto van de zaak, de privébijtelling en de kilometerregistratie zijn altijd heikele punten bij de Belastingdienst en daarna bij rechters. Onlangs volgde een interessante uitspraak over de rittenregistratie. Wat moet u daarvan weten?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 26.06.2020

Terugkeer op oude werkplek, liever niet …

Als na jaren re-integratie de werknemer klaar is om terug te keren op een werkplek, dan moet deze werkplek er wel nog zijn voor deze medewerker. Hoe weet u of u voldoende doet aan zijn re-integratie?

PERSONEELSBELEID - 26.06.2020

Klassikaal leren, online leren of een combinatie?

De kennis van uw medewerker dreigt op te drogen of zijn vaardigheden mogen verder ontwikkeld worden. Hoe kunt u deze ontwikkeling realiseren, met een klassikale training, online vanachter het beeldscherm of een combinatie van beide?

VAKANTIE - 26.06.2020

Vakantieperikelen rondom uw zieke werknemer …

In de praktijk blijkt de vakantie niet altijd volgens planning te verlopen. Hoe gaat u ermee om als uw werknemer tijdens de vakantie ziek wordt en hierdoor niet tijdig van zijn vakantie terugkeert? Mag een zieke werknemer op vakantie?

LOON - 26.06.2020

Werknemer liever niet naar kantoor, wel loon uitbetalen?

Stel, uw werknemer durft niet naar zijn werk en wil thuiswerken omdat hij zich niet veilig voelt op het werk vanwege het coronavirus. Maakt het hierbij nog uit of uw werknemer snotterig is? Moet u deze werknemer toch gewoon doorbetalen?

ONTSLAG - 26.06.2020

Ontslag op staande voet, hoe langer de brief, hoe beter?

Na een al tijdenlange opbouwende irritatie is de maat vol en geeft u uw medewerker ontslag op staande voet. In een emotionele bui laat u alle opgekropte frustraties de vrije loop en schrijft u een ontslagbrief van tien pagina’s. Verstandig?

VAKANTIE - 26.06.2020

“Ik wil toch een vliegvakantie ...”

Uw werknemer wil op vakantie. Weet u wat uw mogelijkheden zijn met betrekking tot zijn vakantie en het coronagevaar en eventuele loondoorbetaling bij ziekte?

ONDERNEMERSCHAP - 24.06.2020

Webmodule werken met zzp’ers

Al geruime tijd werkt de overheid aan een regelgeving voor zzp’ers. Een nieuwsbericht van 15 juni 2020 kondigt een pilot met een nieuwe webmodule aan.

TUCHTRECHTSPRAAK - 24.06.2020

Een patiënt informeren over nieuwe behandelmogelijkheden?

Een patiënt kwam na een second opinion met de klacht dat zijn behandelaar niet alle behandelmogelijkheden besproken had. De niet-besproken mogelijkheid staat echter niet in de relevante richtlijn. Hoe ziet de tuchtrechter dit?

GEZONDHEIDSRECHT - 24.06.2020

Uitvoerbaarheid wetgeving gedwongen zorg is een probleem

De nieuwe Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd) en de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) zijn sinds 2020 van kracht. In dit artikel bespreken we de nieuwe Wvggz.

INKOMSTENBELASTING - 24.06.2020

Vrijwilligersvergoeding en giftenaftrek

Wie als bestuurder of als vrijwilliger van een ANBI te maken heeft met een vrijwilligersvergoeding, moet hierbij wel rekening houden met de spelregels. Dit geldt temeer als de vrijwilliger giftenaftrek claimt voor het afzien van de vergoeding.

ERFBELASTING - 24.06.2020

Wat bewaken bij schenking 180 dagen voor overlijden?

Zijn schenkingen binnen een termijn van 180 dagen belast met erfbelasting? Mag eerder betaalde schenkbelasting worden verrekend? Welke uitzonderingen zijn er? Wat als de erflater in gemeenschap van goederen was gehuwd?

BELEGGEN - 24.06.2020

Corona - bibbers op de beurs: drie belangrijke lessen!

Onrust op de beurs is van alle tijden. Na de ‘dotcom bubble’ in 2000, kwam acht jaar later de kredietcrisis. Begin 2020 was er plots ‘corona’. Hoe koers te houden en de schade te beperken? Wat zijn nu drie belangrijke lessen?

ERFRECHT - 24.06.2020

Als gevolmachtigde een boedelbeschrijving opstellen?

Wat behoort (niet) tot de taak van een gevolmachtigde? Wie kan hem ter verantwoording roepen? Welke informatie moet hij verstrekken? Wat heeft de rechter hier nu over beslist? Wat is dus goed om te weten en te regelen?

FISCAAL - 24.06.2020

Wat nu met goud?

De aankoop en het bezit van goud staat in onzekere tijden extra in de belangstelling. Door het monetaire beleid kan de indruk ontstaan dat geld eindeloos bijgedrukt kan worden. Wat moet u nu fiscaal weten?

AUTO VAN DE ZAAK - 22.06.2020

Geen of weinig privégebruik bewijzen

Als u met uw auto van de zaak op jaarbasis niet meer dan 500 km privé rijdt, krijgt u geen bijtelling. Moet u daarvoor verplicht een rittenregistratie bijhouden?

PERSONEEL - 22.06.2020

Actie richting het UWV inzake nieuw geboorteverlof werknemer

Het nieuwe aanvullende geboorteverlof per 1 juli 2020 brengt ook nieuwe verplichtingen voor uw loonadministratie en richting het UWV met zich mee. Niet per se fiscaal, maar wel heel belangrijk om te weten als u ermee te maken krijgt.

FISCOTIP - 22.06.2020

Belang van 1% voldoende voor doorschuifregeling

Als u aandelen van uw BV schenkt aan bijv. uw kinderen, kunt u de belastingclaim doorschuiven naar uw opvolger, mits er sprake is van een materiële onderneming. Hoe oordeelde de rechter hier onlangs over? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

TESTAMENT - 22.06.2020

Executeur heeft stemrecht en bepaalt wie er directeur wordt

Wat als de directeur van een BV overlijdt zonder dat er in de bedrijfsopvolging is voorzien? Wie heeft het stemrecht op de BV-aandelen als de nalatenschap nog niet is verdeeld? Wat zegt de rechter? Wat is raadzaam?

UITSMIJTER - 22.06.2020

Onjuiste tarieven in parkeerapp


IN DE PIJPLIJN - 22.06.2020

Toch geen minimumtarief voor zzp’ers


BTW - 22.06.2020

Check de factuurvereisten

Voor de btw is het van groot belang dat de facturen die u uitreikt en ontvangt, voldoen aan de factuurvereisten. In de praktijk gaat dit echter nogal eens mis. Waar moet u op letten? Wij zetten het nog eens voor u op een rij.

BEDRIJFSOPVOLGING - 22.06.2020

Juist nu uw bedrijf overdragen?

Door de coronacrisis hebben veel bedrijven het zwaar. Bovendien wordt er verwacht dat de economie tijd nodig zal hebben om hiervan te herstellen. Is dit dan een goed moment om uw onderneming over te dragen aan de volgende generatie?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 22.06.2020

Borgstelling zonder einde altijd onzakelijk

Uit een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland blijkt dat een borgstelling zonder einddatum die ook toekomstige schulden omvat, per definitie onzakelijk is. Wat betekent dit fiscaal? Waar moet u op letten?

HUUR BEDRIJFSPAND - 19.06.2020

Verlaging van de huurprijs tijdens de coronasluiting?

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de vraag of de huurder van een horecapand door de verplichte sluiting in verband met de coronacrisis aanspraak kan maken op een huurprijsvermindering.

VOORZIENINGEN EN RESERVES - 19.06.2020

Tref voorziening voor transitievergoeding bij ontslag

Bij ontslag heeft een werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding. Onder bepaalde voorwaarden kunt u hiermee bij de winstberekening al rekening houden. Wat zijn deze voorwaarden en wat levert het op?

ARBEIDSRELATIES - 18.06.2020

Geen minimumtarief en zelfstandigenverklaring voor zzp’er

Het kabinet werkt sinds zijn aantreden aan nieuwe wet- en regelgeving rond zzp’ers. Inmiddels worden veel zelfstandigen geraakt door de coronacrisis. De coronacrisis is uitzonderlijk en valt niet onder normale bedrijfsrisico’s. Tegelijkertijd laat ook deze crisis zien hoe kwetsbaar grote groepen zzp’ers ervoor staan en hoe beperkt de financiële buffers vaak zijn. Het kabinet vindt het daarom belangrijk door te gaan met de ingezette arbeidsmarkthervormingen.

CORONAREGELING - 17.06.2020

Tegemoetkoming flexwerkers (TOFA)

Flexwerkers krijgen voor inkomensterugval door de coronacrisis nu ook hulp via de Tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten (TOFA). Wat is dat?

PERSONEEL - 17.06.2020

Een terugkeergarantie bij ontslag door coronacrisis?

U kunt door de coronacrisis voor de moeilijke keuze komen te staan om werknemers te ontslaan. Maar wat als er betere tijden aanbreken en er weer personeel aangenomen wordt. Moet u hen dan eerst weer terugnemen?

ONROERENDE ZAKEN - 17.06.2020

Rookmelders voor gebouwen nu verplicht?


ELEKTRISCHE AUTO EN SUBSIDIE - 17.06.2020

Subsidie als u privé een elektrische auto aanschaft?

De overheid blijft ook in coronatijd ‘schoon vervoer’ stimuleren en komt met de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) die loopt vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Wat houdt deze regeling in en wat moet u weten?

WETTELIJKE BETALINGSTERMIJN - 17.06.2020

Maximale betalingstermijn van factuur aan MKB’ers omlaag?

De media vermeldden dat het kabinet de maximale betalingstermijn van facturen aan het MKB en aan zzp’ers teruggebracht heeft van 60 naar 30 dagen. Maar is het al zover of gelden er nog gewoon de huidige betalingstermijnen?

PRIVÉBIJTELLING AUTO - 17.06.2020

Hoe bewijst u het privégebruik van uw auto?

Wie in een auto van de zaak rijdt, krijgt met de bekende bijtelling te maken. Deze kunt u voorkomen door met de auto niet meer dan 500 km privé te rijden. Hoe bewijst u dat en is een rittenstaat dan verplicht? Wat vond de rechter?

NOW-REGELING - 17.06.2020

NOW, wat voor verklaring is er noodzakelijk?

Indien u als ondernemer gebruik heeft gemaakt van de NOW of er gebruik van gaat maken, dan krijgt u mogelijk te maken met de verplichting om een verklaring te overleggen. Hierover heerst veel verwarring. We zetten alles voor u op een rij ...

SCHENKEN - 17.06.2020

Schenking achteraf gebruiken voor eigen woning?

Als iemand u geld schenkt ten behoeve van een eigen woning, is deze gift onder voorwaarden vrijgesteld van schenkbelasting. Kunt u de schenking hiervoor ook achteraf gebruiken en toch profiteren van de vrijstelling?

WETTELIJKE BETALINGSTERMIJN IN HET NIEUWS - 17.06.2020

Wettelijke betalingstermijn van 60 naar 30 dagen?

De wettelijke betalingstermijn voor grote ondernemingen t.a.v. MKB’ers zou van 60 naar 30 dagen gaan, aldus de berichten in de media. Maar wat is de status van dit coronanieuws? Kunt u daar dan al mee aan de slag?

VERZEKERINGEN - 17.06.2020

Begunstiging van levensverzekering bewaken en regelen!

Wie staan er als begunstigden vermeld in de levensverzekering? Wat is de situatie na een echtscheiding? Wat als deze aanwijzing niet wordt aangepast? Wat heeft de Hoge Raad hierover beslist? Wat bewaken en regelen voor uw dga?

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 17.06.2020

Wat en hoe via een aandeelhoudersovereenkomst regelen?

Wat is het belang van een aandeelhoudersovereenkomst? Welke onderwerpen kunnen daarin worden geregeld? Waar moet u aan denken bij het opstellen van de overeenkomst? Wat heeft de rechter hier nu over beslist?

CORONAREGELING - 12.06.2020

Tegemoetkoming flexwerkers (TOFA), voorwaarden bekend!

Flexwerkers die als gevolg van de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, kunnen naar verwachting vanaf 22 juni bij het UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). De komende week werkt het UWV hard aan het inrichten en testen van het aanvraag- en uitkeringsproces. De voorwaarden voor de regeling zijn op 11 juni gepubliceerd.

OPROEPKRACHT - 11.06.2020

Meer oproepen in coronatijd?

Zet u ook weer meer oproepkrachten in? Weet u nog hoe het zit met de regels omtrent deze krachten en hun arbeidsovereenkomst? Een update ...

SUBSIDIE - 11.06.2020

Nu een voorschot op subsidie praktijkleren mogelijk?

Biedt u een praktijk- of leerwerkplaats aan, dan kunt u onder voorwaarden in aanmerking komen voor een subsidie praktijkleren van maximaal € 2.700 per plaats per schooljaar. Wat moet u nu doen? Kunt u een voorschot hierop krijgen?

NOW-REGELING EN ONTSLAG - 11.06.2020

De NOW 2.0 en ontslag, boete bestaat nog wel!

Er volgden uitgebreide Kamerdebatten over de zogenaamde ‘boete’ als een werkgever tijdens de NOW-subsidieperiode toch bedrijfseconomisch ontslag aan zou vragen. Mag het? Ja het mag, maar of het verstandig is, is maar de vraag ...

ONTSLAG - 11.06.2020

Ontslaan om bedrijfseconomische reden?

Wat als u in verband met de coronacrisis werknemers moet ontslaan? Als het niet lukt om met uw werknemer een regeling te treffen, kunt u bij het UWV toestemming vragen voor ontslag wegens een bedrijfseconomische reden.

LOON - 11.06.2020

Gelijke arbeid, maar geen gelijk loon

Er is niet altijd sprake van verboden onderscheid bij een verschil in salaris. De werknemer die zich hierop beroept, kwam van een koude kermis thuis. De kantonrechter in Limburg legt het nog eens uit.

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 11.06.2020

Uw medewerkster is bevallen

Na een bevalling van een medewerkster zijn er een aantal bijzondere zaken die u moet regelen op het gebied van de arbeidsomstandigheden. In dit artikel zetten wij de belangrijkste dingen die u moet regelen voor u op een rij.

VAKANTIE EN VERLOF - 11.06.2020

Veel verlofdagen, verplichten om ze ook op te nemen?

In de huidige coronasituatie zijn veel mensen thuis en hebben veel werkgevers vragen rondom opgebouwde verlofdagen. Een van deze vragen was bijv. of dat men een werknemer mag verplichten om verlofdagen op te nemen. Wat kan er?

SOCIALE VERZEKERINGEN - 11.06.2020

In 2021 werken voor Wajonger aantrekkelijker


CORONA-UPDATE - 11.06.2020

Medicatie voor onbekende

Normaal gesproken mogen artsen na contact via beeldbellen geen geneesmiddelen voorschrijven aan onbekende patiënten. Is dat in deze coronatijd anders?

CORONA-UPDATE - 11.06.2020

Nieuwe leidraden en onderzoeken in coronatijd

Om een goed overzicht te houden van alle actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de Federatie Medisch Specialisten (FMS) een speciale overzichtspagina gemaakt voor nieuwe leidraden, handreikingen en onderzoeksoverzichten.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 11.06.2020

Verkoop praktijk-BV bij gebruikmaking van holdingstructuur

Als u uw praktijk uitoefent als eenmanszaak, dan bent u bij een overdracht zelf de verkoper. Werkt u met een BV, dan kan uw BV de praktijk verkopen of u verkoopt de BV-aandelen. Waarom is een holdingstructuur handig bij praktijkoverdrachten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 11.06.2020

Wat nu bewaken en regelen bij turboliquidatie van de BV?

Op welke verschillende manieren kan een BV worden ontbonden? Hoe moet het vermogen worden vereffend? Wat als de BV geen baten meer heeft? Hoe werkt de turboliquidatie? Wat hebben rechters hier recentelijk over beslist?

TESTAMENT - 11.06.2020

De blote eigendom, hoe waarderen en verdelen?

Wat als uw cliënt volgens een testament het vruchtgebruik van de nalatenschap verkrijgt en uw cliënt eigenlijk het volle eigendom wil hebben? Wat is dan de waarde van de blote eigendom? Hoe komt u tot een goede verdeling?

VERKOOP - 09.06.2020

Verkoopvolmacht goed controleren

In de praktijk wordt er bij de overdracht van een woning geregeld met een verkoopvolmacht gewerkt. Uit een uitspraak van de Geschillencommissie Notariaat blijkt hoe belangrijk het is om te controleren dat de verkoper enig eigenaar is.

VERKOOP - 09.06.2020

Coronacrisis, dus overmacht?

De coronacrisis brengt veel onzekerheid en leidt tot flinke financiële tegenvallers. Is dit nu een geldige reden om van een koopovereenkomst af te komen?

KOOP - 09.06.2020

Let op eigendomsverkrijging van de verkoper

Er is nog steeds veel vraag naar woningen. Dit betekent soms dat woningen binnen korte tijd meerdere malen verkocht worden, vaak door beleggers maar soms ook door particulieren. Waar moet u als aankoopmakelaar dan op letten?

APPARTEMENTSRECHTEN - 09.06.2020

Toestemming VvE nodig voor airco-installatie?

De eigenaar van een appartement die iets aan het uiterlijk van zijn woning wil veranderen, heeft daar bijna altijd toestemming van de Vereniging van Eigenaars (VvE) voor nodig, ook als er geen sprake is van directe hinder.

WOZ - 09.06.2020

Eigen huur- of verkoopcijfer en WOZ-waarde bedrijfspand

Rechtbank Rotterdam heeft onlangs nog eens bevestigd dat als er sprake is van een recent eigen huurcijfer, de gemeente dan bij de WOZ-waardering geen gebruik (meer) mag maken van verkoopcijfers van andere panden. Hoe zit dat?

NIEUWBOUW - 09.06.2020

Bankgarantie van de aannemer als vervangende zekerheid?

Bij nieuwbouwprojecten is meestal de 5%-regeling van toepassing. Daaraan kan uitvoering worden gegeven door een depot bij de notaris. Ook kan de aannemer een bankgarantie stellen. Met zo’n bankgarantie ging het onlangs goed mis.

BEDRIJFSHUUR - 09.06.2020

Stort die waarborgsom maar weer terug ...

Uw huurder wil de huurovereenkomst tussentijds beëindigen, omdat hij door de coronacrisis de huur niet meer kan opbrengen. U dacht een goede regeling met uw huurder te hebben getroffen, maar nu wil hij ook nog de waarborgsom terug.

VERKOOP - 09.06.2020

Woning kopen of verkopen, let op met coronaclausules

In de praktijk blijkt dat steeds meer kopers en verkopers speciale coronaclausules in de koopovereenkomsten willen opnemen in verband met de coronacrisis. Zijn deze eigenlijk wel nodig? Waar moet u op letten? Wat adviseert u uw cliënten?

UW RAADSMAN - 09.06.2020

Verkoopwinst makelaar belast

Als vastgoeddeskundige heeft u veel kennis van de markt en prijsontwikkelingen. Dit kan een voordeel zijn als u tegen een buitenkansje aanloopt. Uit een recente uitspraak blijkt echter dat de Belastingdienst dan ook een graantje wil meepikken.

IN DE KIJKER - 09.06.2020

Duurzaamheidsinvesteringen, huur verhogen?

Stel, uw cliënt wil het groot onderhoud aan een verhuurde woning duurzaam laten uitvoeren. Dat is op korte termijn duurder, maar levert veel voordelen op voor de lange termijn. Kan uw cliënt een deel van die hogere kosten op de huurder verhalen?

CORONAREGELING - 09.06.2020

Extra voorwaarden nieuwe NOW

Onlangs maakte minister Koolmees bekend dat u ook voor de maanden juni t/m september 2020 aanspraak kunt maken op de NOW-subsidie. Deze NOW 2.0 kent echter deels andere voorwaarden dan de NOW 1.0. Hoe zit dat?

AFTREKBARE PERSONEELSKOSTEN - 09.06.2020

Belaste gemengde kosten beperkt in aftrek?

Gemengde kosten zijn maar beperkt aftrekbaar van de winst. Wat nu als het kosten betreft die bij de werknemer belast zijn, zoals maaltijden? Wanneer is uw kostenaftrek dan beperkt en voor welk deel?

BELASTINGREGELINGEN - 09.06.2020

Belastingmaatregelen verlengd en aangepast, een update ...

Na de Kamerbrieven van 20 en 28 mei en een besluit van 6 mei over de belastingmaatregelen kan het zijn dat u het overzicht even bent kwijtgeraakt. Wij zetten de lopende, verlengde en aangepaste regelingen voor u op een rij.

BTW-AANGIFTE - 09.06.2020

Factuurstelsel en toch maximale aftrek voorbelasting

U heeft er natuurlijk belang bij dat uw aftrekbare btw de af te dragen btw overstijgt. U betaalt dan immers minder btw of krijgt zelfs btw terug. Hoe kunt u dit voor de aankomende aangifteperiode maximaliseren?

PERSONEEL - 09.06.2020

Thuiswerken, spullen verkopen of weggeven aan werknemer?

In verband met de coronacrisis moeten werknemers zo veel mogelijk thuiswerken. U heeft aan deze werknemers een aantal zaken ter beschikking gesteld om hun thuiswerkplek in te richten. Wat gaat u straks met al deze spullen doen?

AFTREKBARE KOSTEN - 09.06.2020

Hoeveel aftrek voor kosten werkruimte eigen woning?

Als u een werkruimte thuis gebruikt voor uw bedrijf, mag u hiervoor soms kosten aftrekken. De omvang van de aftrek hangt af van uw vermogen in box 3. Maar hoe berekent u precies deze aftrek en waar moet u dan op letten?

PRIVÉ - 09.06.2020

Echtscheiding, vergeet niet uw testament aan te passen

Een echtscheiding heeft vaak ook gevolgen voor uw testament. Om te voorkomen dat uw ex-partner uw bezittingen erft na de scheiding, is het van belang om uw testament aan te passen. Wat moet u aanpassen en waar moet u op letten?

personeel - 09.06.2020

NOW-subsidie en verklaring van een deskundige?

Indien u als werkgever in deze coronacrisis gebruikmaakt van de NOW, vindt er achteraf controle plaats van uw aanvraag. Daarbij hoort in veel gevallen ook een verklaring van een extern deskundige.

UITSTEL VAN BETALING - 09.06.2020

Uitstel van belastingbetaling is nog geen afstel

Het aanvragen van uitstel van belastingbetaling is momenteel nog simpeler dan voorheen. Maar vergeet niet dat er toch een moment komt waarop u deze belasting alsnog moet betalen. Hoe kunt u zich daar het beste op voorbereiden?

PERSONEEL - 09.06.2020

Thuiswerken, houd die spullen maar

U heeft aan werknemers die in verband met de coronacrisis thuiswerken, een aantal zaken ter beschikking gesteld. Maar wat gaat u straks met al deze spullen doen?

ERFRECHT - 09.06.2020

Voorkom dat een dwarsligger de erfenisverdeling blokkeert

Als de erfenis moet worden verdeeld, moeten alle erfgenamen het daar mee eens zijn. Maar wat als er een erfgenaam dwarsligt? Hoe kunt u dat beter regelen in een testament? Wat is goed om te weten?

FISCOTIP - 09.06.2020

Werknemersverzekeringen voor dga een keuze?

Werknemers zijn verplicht verzekerd tegen de financiële gevolgen van onder meer werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dga’s zijn hiervan uitgesloten. In bepaalde gevallen kunt u als dga echter ook onder de werknemersverzekeringen vallen.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 09.06.2020

Coronamaatregelen, verbod op dividend en bonussen

Onlangs werd het tweede noodpakket met maatregelen in verband met de coronacrisis bekendgemaakt. Voor twee maatregelen is als nieuwe voorwaarde gesteld dat er wordt afgezien van het uitkeren van dividend of bonussen. Hoe zit dat?

VRAAG VAN EEN ABONNEE - 09.06.2020

Mondkapjes onbelast vergoeden?


E-MAIL - E-MAILADRES - 09.06.2020

Het nut van e-mailaliassen

Er zijn verschillende manieren om extra e-mailadressen te maken die als een alias voor uw echte adres werken. Maar wat kunt u er eigenlijk mee aanvangen?

SOFTWARE - VIDEOvergaderen - 09.06.2020

Videovergaderingen opnemen doet u zo

Sinds de coronacrisis gebeurt veel (bedrijfs)communicatie via videovergaderen. Kunt u zulke livesessies ook opnemen en bewaren, zodat ze achteraf opnieuw bekeken en beluisterd kunnen worden?

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - TAAL - 09.06.2020

Microsoft Editor checkt uw teksten

Microsoft 365, de vervanger van Office 365, heeft een ingebouwde Editor-functie. Deze belooft spellingscontroles, grammaticale check-ups en een inschatting van de leesbaarheid van uw teksten. Interessant?

COMPUTER - NETWERK - 09.06.2020

Geef de toestellen in uw netwerk de juiste naam

U heeft zeker heel wat toestellen (laptops, printers, tablets, smartphones) in uw thuisnetwerk. Heeft u er al bij stilgestaan dat u deze zelf een naam kunt geven? Waarom zou u dat doen?

ZAKELIJK - WERKRUIMTE - 09.06.2020

De flexwerkplek als compromis

Voor personeel dat niet per se naar kantoor hoeft, maar ook niet kan of wil thuiswerken, is een flexwerkplek de gulden middenweg. Er zijn locaties in het hele land.

Cookiebeleid