Alle domeinen

2020 - Maart

GEZONDHEID - THUISKANTOOR - 31.03.2020

Gezond en prettig thuiswerken

Vrijwillig of gedwongen door het coronavirus: veel ondernemers laten hun personeel nu thuiswerken. Diverse aspecten vragen daarbij om aandacht.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 31.03.2020

Outlook op maat

Wist u dat u de desktopversie van Outlook op verschillende manieren kunt aanpassen naar uw eigen voorkeur? Wij helpen u graag op weg.

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 31.03.2020

Checklist: hoe houdt u een vlot videogesprek?

U heeft de keuze uit heel wat toepassingen (Skype, Google Hangouts, Microsoft Teams) om een videogesprek te voeren. Hoe zorgt u ervoor dat het gesprek zelf vlot verloopt?

SOFTWARE & DIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 31.03.2020

Van thuis uit samenwerken, geen punt met deze tools

Door het coronavirus werken veel werknemers noodgedwongen thuis. Gelukkig is thuiswerken niets nieuws en zijn er volop gratis toepassingen, waarmee u op afstand kunt samenwerken, plannen, overleggen en vergaderen.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 31.03.2020

Handige browserextensies voor Google Drive en Docs

Google Drive is een handige online opslagruimte voor uw bestanden en met Google Docs breidt u deze verder uit tot een gratis officepakket in uw browser. Deze Chrome-extensies bieden u nog extra mogelijkheden.

OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 31.03.2020

Opleidingen volgen in quarantaine

Het coronavirus plaatst u, uw medewerkers en uw gezinsleden onder huisarrest. Misschien is dit wel een goede gelegenheid om de (professionele) vaardigheden bij te schaven. Het online aanbod aan opleidingen is groot.

Geen BIG-registratie - 31.03.2020

Mag u zorgverleners nu zonder BIG-registratie inzetten?

Door de coronacrisis worden de (Wet) BIG-regels tijdelijk versoepeld. Wat is er nu geregeld voor voormalig verpleegkundigen en artsen met een verlopen BIG-registratie, maar met recente praktijkervaring?

TOESLAGEN - 31.03.2020

Eerder recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting

Als u werkt en ook nog zorgt voor een kind dat jonger is dan twaalf jaar, heeft u onder voorwaarden recht op een extra belastingkorting. De Hoge Raad vindt dat de Belastingdienst de voorwaarden te strikt uitlegt. Wat betekent dat?

richtlijn medicatiegegevens - 31.03.2020

Overdracht van medicatiegegevens in de keten herzien

Onlangs is de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten herzien. De herziening is uitgevoerd samen met veel koepelorganisaties, zoals huisartsen, specialisten, apothekers, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Wat is er nieuw?

BEWIJS VAN BETALING - 31.03.2020

Een stempel is geen handtekening

Het komt niet zo vaak voor dat zorgverleners contant worden betaald, maar hoe zit het in dat geval eigenlijk met de rekening en de bijbehorende kwitantie? Welke bewijskracht hebben deze stukken in geval er een conflict ontstaat?

RECHT - adviseur - 31.03.2020

Onjuist advies, accountant aansprakelijk?

Net als iedere andere zakelijke dienstverlener moet ook een accountant instaan voor de juiste uitvoering van zijn werkzaamheden. Betekent dit dat een accountant aansprakelijk is als blijkt dat het door hem gegeven advies onjuist is?

AUTO - 31.03.2020

Voorwaarden subsidie elektrische auto bekend

Bij aankoop van een elektrische auto krijgt u vanaf 1 juli 2020 subsidie. Er gelden wel voorwaarden. Deze zijn onlangs bekendgemaakt. Hoe luiden de voorwaarden en kunt u als ondernemer ook van de subsidie profiteren?

kinderopvang - 30.03.2020

Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug

Door het coronavirus staat de wereld op vele vlakken op zijn kop. De overheid probeert te helpen, maar er zijn vaak veel onduidelijkheden. In dit artikel gaan we in op de actuele stand van zaken rondom kinderopvang en kinderopvangtoeslag.

FISCOTIP - 30.03.2020

Coronacrisis vereist ook vooruitzien

Naast aandacht voor de gezondheid van u en uw medewerkers bent u momenteel als ondernemer ook bezig om zo goed mogelijk om te gaan met de financiële effecten van de coronacrisis. Pas ook op voor de mogelijk nadelige effecten in de toekomst.

reiskostenvergoeding - 30.03.2020

Thuiswerken, wat met de reiskostenvergoeding?

Vanwege het coronavirus worden bedrijven opgeroepen om, waar dit kan, hun werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Hoe zit het dan met de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer?

thuiswerken - 30.03.2020

Thuiswerken, wat komt daar allemaal bij kijken?

Het advies van de overheid aan werkgevers is om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Makkelijk gezegd, maar hoe zit dat precies? Wat kunt u als werkgever eventueel doen om het thuiswerken te vergemakkelijken?

btw en coronavirus - 30.03.2020

Het coronavirus, wat met de btw?

Ondernemend Nederland wordt hard getroffen door het coronavirus. Gelukkig heeft de overheid stevige steunmaatregelen ingevoerd. Wat kunt u verder doen op btw-gebied om uw onderneming door deze periode heen te loodsen?

UITSMIJTER - 30.03.2020

Aangifte acht seconden te laat


uiTstel van betaling - 30.03.2020

Bijzonder uitstel van betaling aanvragen

Als uw bedrijf door het coronavirus in liquiditeitsproblemen komt, kunt u de Belastingdienst om bijzonder uitstel van betaling vragen. Hoe doet u dat?

melding betalingsonmacht - 30.03.2020

Betalingsproblemen, ook melding betalingsonmacht doen?

Bij betalingsproblemen door het coronavirus kunt u uitstel van betaling vragen voor de verschuldigde inkomsten- en vennootschapsbelasting, btw en loonheffingen. Als er echt sprake is van zwaar weer, is het raadzaam om ook betalingsonmacht te melden.

vennootschapsbelasting - 30.03.2020

Huurvordering (niet-aftrekbare) kapitaalstorting

Als bij voorbaat vaststaat dat een (klein)dochtervennootschap een vordering aan de moedervennootschap niet zal aflossen, kan er sprake zijn van een niet-aftrekbare kapitaalstorting door de moedervennootschap.

verliesverrekening - 30.03.2020

Houdsterverliesregeling was niet te verruimen met FE Vpb

Een holding kan haar houdsterverlies niet verrekenen met een niet-houdsterwinst van een dochtervennootschap door simpelweg een fiscale eenheid te vormen.

ziektekosten - 30.03.2020

Niet geschoten is altijd mis

Hoe u alsnog een belastingaftrek voor een medisch hulpmiddel kunt claimen door af te zien van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015).

werken in het buitenland - 30.03.2020

Detachering en salary split

Werken in het buitenland kan de nodige fiscale gevolgen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. Ook administratief is dit vaak uitdagend. Het kan echter ook tot een belastingvoordeel voor de betrokkenen leiden.

zonnepanelen - 30.03.2020

Btw en zonnepanelen

Zonnepanelen en btw blijven in de belangstelling staan. Zowel de btw-aftrek op de aanschaf van zonnepanelen door particulieren, als door scholen.

administratieplicht - 30.03.2020

Originele btw-administratie kwijt

Indien de originele btw-administratie verloren gaat tegen de wil en macht in van een btw-ondernemer, zoals door een brand of bij een diefstal, rijst de vraag of het verloren gaan van de administratie te wijten is aan de btw-ondernemer.

huwelijk - 30.03.2020

Zorgplicht adviseur bij verrekenbeding

Wordt in de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding opgenomen, dan moeten de inkomsten worden verrekend.

tbs - 30.03.2020

Afrekening tbs bij terugkeer uit BV?

Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is de doorschuiffaciliteit van art. 3.99 Wet IB 2001 ook van toepassing op een tbs-pand dat - na een terugkeer uit de BV - tot het ondernemingsvermogen van de dga gaat behoren.

kia - 30.03.2020

Ambtelijk verzuim door de wetgever?

Eerder hebben wij een uitspraak behandeld over de KIA in combinatie met een samenwerkingsverband. Vlak na het opstellen van het artikel heeft A-G Niessen een conclusie genomen in deze zaak.

btw-tarief - 30.03.2020

Trouwambtenaren en het lage btw-tarief

Bekende Nederlanders die als trouwambtenaar optreden, zijn van mening dat zij als uitvoerende kunstenaars het verlaagde btw-tarief mogen toepassen.

pleitbaar standpunt - 30.03.2020

Pleitbaar … wat is dat precies?

Iedereen is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Dat is het uitgangspunt bij fiscale boetes. Als de inspecteur een boete wil opleggen, moet hij met bewijzen komen. Bij een pleitbaar standpunt van de belastingplichtige zal dat niet lukken. De Hoge Raad legt het uit.

winstuitdeling - 30.03.2020

Verkapte winstuitdeling kan vele vormen hebben

Een verkapte winstuitdeling komt in vele vormen voor, bijv. als een rekening-courantschuld niet kan worden afgelost. Hiervan is ook sprake als van een derde een hogere huur wordt bedongen als huur die door de Belastingdienst als zakelijk is aangemerkt.

overdrachtsbelasting - 30.03.2020

Is dit een woning of niet?

Er is de laatste tijd veel discussie over de kwalificatie van onroerend goed, vanwege het verschil in tarief.

ADMINISTRATIE - 26.03.2020

Goed crediteurenbeheer geeft ook even wat extra lucht … 

Naast allerlei fiscale hulpmiddelen als u financieel getroffen wordt door de coronacrisis, kunt u ook aan de slag met uw crediteurenbeheer. Met een beetje rekenwerk kunt u uw cashflow aanpassen op uw situatie. Hoe pakt u dat aan?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.03.2020

Wat met het loon van de dga en de huidige coronaperikelen?

Zoals u weet, moet de BV u als dga een zogenaamd ‘gebruikelijk loon’ uitbetalen. Maar nu de horeca de deuren heeft moeten sluiten, kan dat een vervelende situatie opleveren. Stel, u kunt als dga wel even met iets minder loon, wat dan?

AFTREKBARE KOSTEN - 26.03.2020

Zorg voor een deugdelijke kostenonderbouwing

Als horecaondernemer mag u uw zakelijke kosten ten laste van de winst brengen. Deze moet u desgewenst wel deugdelijk kunnen onderbouwen. Gebeurt dit onvoldoende, dan kan dit behoorlijk negatief uitpakken. Hoe voorkomt u dit?

PERSONEEL - 26.03.2020

Aangepast werk mag als de zaak op slot moet

Via het noodpakket banen en economie komt het kabinet met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Hoe kan deze regeling u en uw werknemers door deze tijden heen helpen? Mogen zij dan ander werk doen?

OMZETVERLIES - 26.03.2020

Minder inkomen door omzetverlies?

De sluiting van de horeca door het coronavirus brengt enorme omzetverliezen met zich mee, daar weet u intussen alles van. Wat is de stand van zaken als het over uw inkomen gaat? Geen omzet is immers geen brood op de plank ...

AUTO VAN DE ZAAK - 25.03.2020

Bijtelling privégebruik drukken door te delen?

Er zijn verschillende organisaties actief op het gebied van het delen van een auto, maar dat kunt u natuurlijk ook zelf. Hoe zit het dan met een eventuele bijtelling? Wat is wijsheid als het gaat om carsharing?

HUUR BEDRIJFSRUIMTE - 25.03.2020

Opzegging door verhuurder wegens dringend eigen gebruik?

Uw verhuurder zegt de huurovereenkomst middenstandsbedrijfsruimte op wegens dringend eigen gebruik. In sommige gevallen kunt u dan een hogere schadeloosstelling krijgen. Wanneer komt u hiervoor in aanmerking en wat moet u doen?

UITSTEL VAN BETALING - 25.03.2020

Betalingsproblemen, belastingen later betalen


RECHT - 25.03.2020

Corona en uw contracten … 

Veel ondernemers worden geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. Hoe beperkt u uw eigen schade of aansprakelijkheid? Waar moet u op letten?

BELASTINGEN - 25.03.2020

Voorlopige aanslag 2020 verlagen door corona?

De coronacrisis vereist voor veel ondernemers noodzakelijke maatregelen om ook financieel de schade te beperken. Welke maatregelen kunt u fiscaal meteen nemen, zodat de gevolgen daarvan vrij snel merkbaar zijn en welke zijn voor later?

PERSONEEL - 25.03.2020

Medewerker op diefstal betrappen via verborgen camera’s?

In oktober 2019 betrapte Hema via een privérechercheur een medewerkster op het eten van hotdogs zonder te betalen. Wat mag wel en wat mag niet als u een medewerker van diefstal of verduistering verdenkt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 25.03.2020

Voorlopige aanslag verlagen!

De coronacrisis zal bij veel bedrijven ook de winstverwachting over 2020 flink doen temperen. Hoe kunt u daar fiscaal en financieel meteen op inhaken?

INCASSO - 25.03.2020

Laat klanten makkelijker en sneller betalen

Uiteraard wilt u dat uw klanten op tijd en correct betalen. Dat begint met een duidelijke factuur en een goede incassoprocedure, maar u kunt de betaling voor de klant ook makkelijker maken. Wat zijn de mogelijkheden?

AANSPRAKELIJKHEID - 25.03.2020

Pensioenpremie en betalingsonmacht


RECHT - 25.03.2020

Privéborgstelling dga voor schulden holding-BV?

Wanneer is een privéborgstelling voor de schuld van een (holding-)BV rechtsgeldig? Is hiervoor de toestemming vereist van de echtgenote van de dga? Wat speelde hierover recentelijk bij de rechter? Wat dus regelen en bewaken?

PENSIOEN - 23.03.2020

Wat als de pensioenverzekering uitkeert?

Als er voor medewerkers geen verplichte pensioenregeling is, sluiten werkgevers vaak een pensioenverzekering af. Hoe zit het dan met de uitkering?

ONTSLAG - 23.03.2020

“Als het coronavirus achter de rug is, mag u terugkomen”

Door het coronavirus is er weliswaar beduidend minder werk in uw bedrijf, maar onvoldoende om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting. Zijn er alternatieven om uw medewerker minder te laten werken om zo loonkosten te besparen?

FUNCTIONEREN & BEOORDELEN - 23.03.2020

Fit aan de finish met FIT-gesprekken

Traditionele beoordelingsgesprekken waarin een keer per jaar een eenrichtingsverkeergesprek wordt gevoerd, zijn steeds minder gebruikelijk. Zij worden steeds vaker vervangen door zogenaamde ‘FIT-gesprekken’. Hoe werkt dat?

INHUUR OPDRACHTNEMERS - 23.03.2020

Inhuur van buitenlandse bedrijven


LOON - 23.03.2020

Vrijwilligersvergoeding over 2019 nog niet betaald?

Een lezer stelde de volgende vraag: “Wij hebben de vrijwilligersvergoeding over 2019 nog niet betaald. Kunnen we dat nog inhalen? Onze adviseur zei dat het dan onder de vergoedingsgrens van 2020 valt. Klopt dat, wat nu?”

LOON - 23.03.2020

Coronavirus ... niet welkom bij de klant!

Op het afgesproken tijdstip meldt uw werknemer zich voor een afspraak bij uw klant. Daar krijgt hij te horen dat hij niet welkom is vanwege het coronavirus of uw werknemer is zelf bang om besmet te raken. Wat nu?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 23.03.2020

Thuiswerken, waar moet u rekening mee houden?

Door het coronavirus is thuiswerken ineens de norm geworden. Dat is natuurlijk een bijzondere situatie. Waar moet u als werkgever onder ‘normale’ omstandigheden allemaal rekening mee houden? Goed om te weten voor na de crisis.

WERVING - 23.03.2020

Intern uitzetten van uw vacatures verplicht?

Stel, u heeft een openstaande vacature. Bent u dan verplicht om deze eerst of altijd intern uit te zetten, zodat medewerkers kunnen reageren of mag u ervoor kiezen om de vacature meteen of alleen extern uit te zetten? Wat zijn de regels?

Praktijkorganisatie - 19.03.2020

Leidraad hoe te handelen na calamiteiten

Ook al is de zorgkwaliteit goed en patiëntveilig, soms kan er toch een calamiteit plaatsvinden. De Leidraad ondersteuning na calamiteiten is opgesteld na interviews met patiënten en nabestaanden en biedt u handvatten. Wat zijn de aanbevelingen?

BELASTINGEN - 19.03.2020

Doe op tijd Vpb-aangifte!

Voor het doen van de aangifte vennootschapsbelasting hanteert de Belastingdienst strikte termijnen. Waarom is het in uw voordeel om op tijd aangifte te doen?

BELASTINGEN - 19.03.2020

Wie wil er geen belastingvrije uitkering uit zijn BV?

Als u zichzelf dividend laat uitbetalen door uw BV, kost u dit in 2020 26,25% aanmerkelijkbelangheffing en in 2021 zelfs 26,9%. Niet echt aantrekkelijk dus, maar voor veel dga’s is er ook een goedkopere route. Hoe zit dit?

TUCHTRECHT - 19.03.2020

Als behandelend arts moet u onafhankelijk blijven!

Jacob is gescheiden van Floor en vindt dat hij benadeeld is door een brief die Floors huisarts op haar verzoek heeft geschreven en die gebruikt is in de echtscheidingsprocedure. Jacob klaagt bij het tuchtcollege. Wat vond het college?

ERFRECHT - 19.03.2020

Voor welke gevallen en hoe werkt een codicil handig?

Wat kan in een codicil wel (en niet) worden geregeld? Hoe moet het codicil worden opgesteld? Wat staat daarover in de wet? Hoe weet u zeker dat het codicil na overlijden boven tafel komt en wordt uitgevoerd?

VERZEKERINGEN - 19.03.2020

Kruiselingse overlijdensrisicoverzekering, wat regelen?

Als men het risico van overlijden wil afdekken (bijv. bij de hypotheek), kan men een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Wat dan te regelen met de premiebetaling? Wat met de belastbaarheid van de uitkering voor de erfbelasting?

WEBDIENSTEN - TAAL - 17.03.2020

Aanvullingen op Google Translate

Voor een vertaling grijpt u wellicht automatisch terug op Google Translate. Maar bent u al bekend met deze handige aanvullingen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 17.03.2020

Nieuw in de iOS e-mailapp

De recentste iOS- en iPadOS-updates brengen opvallend veel nieuwigheden mee voor de e-mailapp op iPhone of iPad. De hoogste tijd voor een overzicht.

SOFTWARE - FOTO - 17.03.2020

De beste apps om foto’s te bewerken op uw smartphone

Met uw smartphone heeft u altijd een fototoestel op zak. Als u bepaalde foto’s er zo goed mogelijk wilt laten uitzien, loont het de moeite om ze nog even te bewerken met een gespecialiseerde app.

SOFTWARE - WINDOWS - 17.03.2020

Waarin verschilt Windows 10 Pro nu eigenlijk?

Waarin verschilt Windows 10 Pro van Windows 10 Home voor thuisgebruik? Heeft u als professionele gebruiker eigenlijk wel echt de Pro-versie nodig?

EIGEN WEBSITE - E-COMMERCE - 17.03.2020

Dit leert u van de ‘grote jongens’

Grote webshops gebruiken allerlei overtuigingstechnieken om de belangstelling te wekken en de consument tot kopen aan te zetten. Wij verzamelden voor u vier verkooptrucs van ‘de groten’.

ZAKELIJK - VARIA - 17.03.2020

Het coronavirus en uw bedrijf

Veel Nederlandse bedrijven ondervinden momenteel in zekere mate last van het coronavirus. Waar kunt u terecht voor informatie, advies en hulp?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.03.2020

Let op bij oplopende schulden aan eigen BV

Als u geld leent van uw BV, moet u dit uiteraard wel kunnen terugbetalen. De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat indien al bij het aangaan van de lening duidelijk is dat u dit niet kunt, er sprake is van een dividenduitkering.

Privé - 16.03.2020

Bezwaar tegen WOZ-beschikking door executeur, wat nu?

WOZ-beschikkingen zijn nu weer volop afgegeven. Als een executeur bezwaar aantekent tegen een WOZ-beschikking, kan een erfgenaam dat dan zelf niet meer doen? Wat staat er in de wet? Wat heeft de Hoge Raad hierover beslist?

ONROERENDE ZAKEN - 16.03.2020

WOZ-waarde bedrijfspand te hoog?

Als u onlangs voor het bedrijfspand dat op de balans van uw BV staat, de jaarlijkse WOZ-beschikking heeft ontvangen, is het zaak deze goed te checken. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 16.03.2020

Strafheffing vertrekregeling ook over doorbetaald loon

Vroegtijdige pensionering wordt fiscaal ontmoedigd. Zo bent u als werkgever 52% strafheffing verschuldigd over een vertrekregeling die uw werknemer in staat stelt om eerder te stoppen met werken. Wat speelde hierover onlangs bij de rechter?

FISCOTIP - 16.03.2020

Tweede woning via de BV?

Een tweede woning is fantastisch om bijv. tot rust te komen, maar is voor box 3 een kostbaar bezit. Wellicht is het een optie om uw BV hiervoor te gebruiken. Wanneer kan dat? Wat zijn de voor- en nadelen en wat scheelt het?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 16.03.2020

Belastingcontrole, laat de inspecteur maar komen ... 

Uit recente cijfers van de Belastingdienst blijkt dat de kans dat de inspecteur bij u langskomt niet erg groot is, maar uitgesloten is dit natuurlijk niet. Wat kunt verwachten als deze eer u wel te beurt valt? Hoe kunt u zich het beste voorbereiden?

GOED OM TE WETEN - 16.03.2020

Check loonkostentegemoetkoming 2019


UITSMIJTER - 16.03.2020

Fout in box 3-percentages


INVESTEREN - 12.03.2020

Terras seizoensklaar maken?

Stel, u wilt voor het aankomende terrasseizoen uw terras een nieuwe frisse look geven. Hoe kunt u daar de fiscus aan mee laten betalen? Of beter gezegd: hoe kunt u fiscaal slim investeren om dat voordeel zo optimaal mogelijk te benutten?

BELASTINGCONTROLE - 12.03.2020

Minder controle fiscus, maar wel gerichter, dus?

Een ondernemer krijgt het liefst geen bezoek van de fiscus. Bedenk dat het vaak snel te achterhalen is wie er bewust de boel flest, maar dat de fiscus bij voorkeur fouten en fraude wil voorkomen in plaats van sancties op te leggen. Hoe zit dat?

ONDERHOUD - 12.03.2020

Geld in uw groenvoorzieningen steken?

Ook de groenvoorzieningen in en rondom uw horecabedrijf hebben zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Hoe zit het met de kosten en btw qua aftrekbaarheid hiervan? Is zo’n onderhoudsbeurt nu een investering of niet?

GELD BELEGGEN - 12.03.2020

Loopt u risico als investeerder in crowdfunding?

Nu spaargeld op de bank geen rente meer oplevert, wordt het lastiger rendement op uw overtollige kasgeld te maken. Investeren in een crowdfundingproject wordt soms als alternatief genoemd. Is het alleen maar goud dat er blinkt?

AUTO - 11.03.2020

Rittenregistratie niet fout en fiscaal fataal, wat nu doen?

Om aan een fiscale bijtelling voor de auto van de zaak te ontkomen, mag uw dga max. 500 km privé rijden. Dit moet de dga ook nog eens overtuigend aantonen. Wat nu absoluut regelen en bewaken? Wat heeft de rechter beslist?

CONTROLE - 11.03.2020

Een bestuurlijke inval

Het kan gebeuren dat een overheidsinstantie, bijv. de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of de Inspectie SZW, een inval bij u doet om u te komen controleren. Wat doet u dan het best?

AUTOMATISERING - 11.03.2020

Een functionaris gegevensbescherming noodzakelijk?

Sinds de AVG vliegen termen als ‘functionaris gegevensbescherming (FG)’ en ‘Data Protection Officer’ ons om de oren. Wat doet zo’n FG eigenlijk en is het voor uw bedrijf verplicht om zo iemand aan te stellen?

LOKALE HEFFINGEN NU AAN DE ORDE - 11.03.2020

WOZ-waarde bepaalt afschrijving in uw BV, hoe dat zo?

Als het goed is, heeft u onlangs weer de WOZ-beschikking van uw bedrijfspand ontvangen. Een te hoge WOZ-waarde kost niet alleen extra OZB en heffingen, maar kan ook gevolgen hebben voor de vennootschapsbelasting. Hoe zit dat?

VERKEERSBOETES - 10.03.2020

Nog maar 100 km per uur, betaalt fiscus verkeersboete mee?

Zoals u uit het nieuws kon vernemen, mogen we doorgaans sinds 16 maart 2020 nog maar 100 km per uur rijden. De overtredingen hebben soms een zakelijke reden, dus is het de vraag of u de fiscus hieraan mee kunt laten betalen.

BETALINGSVERKEER - 10.03.2020

Maakt AcceptEasy het leven na de acceptgiro makkelijker?

AcceptEmail, oorspronkelijk de vervanging van de papieren acceptgiro via e-mail, heet nu AcceptEasy. Verstuurt u facturen via e-mail en wilt u dat uw klanten realtime kunnen betalen, dan is AcceptEasy misschien iets voor u?

SPAREN - 10.03.2020

Nieuwe bank geeft 2% spaarrente, is dat nog interessant?

De spaarrente is historisch laag en dat terwijl de inflatie vorig jaar hoog was, aldus de media. Spaargeld wordt steeds minder waard. Een nieuwe bank geeft nu 2% spaarrente. Interessant? Of zitten er toch ook nog extra risico’s aan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 10.03.2020

Eenvoudig rente besparen?

Niet alleen in de inkomstenbelastingsfeer, maar ook in de Vpb kunt u rente besparen. Hoe doet u dat en wat levert het u dan op? Lees verder ...

AFTREKPOST EIGEN WONING - 10.03.2020

Voorkom navorderingen vanwege eigen woning!

Als eigenaar van een eigen woning mag u tal van kosten in aftrek brengen. Hiermee worden echter veel fouten gemaakt, zo waarschuwt de fiscus nu, wat navorderingen en soms ook boetes oplevert. Wat gaat er met name fout?

PERSONEEL - 10.03.2020

Het coronavirus roept ook veel vragen op bij werkgevers

De impact van het coronavirus zal u niet ontgaan zijn. Onder werkgevers rijzen ook steeds meer vragen. Hoe zit het met de rechten en plichten over en weer als uw werknemer uit angst voor het virus niet naar zijn werk wil komen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 10.03.2020

Betalingskorting nog een jaar voortgezet


VERKOOP - 10.03.2020

Is de aangetekende aanbiedingsbrief ontvangen?

Een woningeigenaar stuurde aan degene die een voorkeursrecht van koop had, een aangetekende brief met een aanbieding. De ander beweerde deze brief echter nooit ontvangen te hebben. Hoe liep dat af?

VERKOOP - 10.03.2020

O ja, die vragenlijst

Een makelaar die een woning in de verkoop krijgt, vraagt zijn cliënt meestal om een vragenlijst in te vullen. In de praktijk blijkt dat niet iedere verkoper de vragen juist beantwoordt. Wat dan? Wat speelde er onlangs bij de rechter?

WOZ - 10.03.2020

Wat is de invloed van erfpacht op de WOZ-waarde?

Als een pand gebouwd is op grond waarop erfpacht rust, vermindert dit de verkoopwaarde. Maar heeft erfpacht ook invloed op de WOZ-waarde? Kan erfpacht van invloed zijn bij het vergelijken van verkoopcijfers?

IN DE KIJKER - 10.03.2020

Schriftelijkheidsvereiste, wel of geen (ver)koop woning?

Wat is er nodig om te komen tot een bindende afspraak voor de (ver)koop van een woning? “Een handtekening onder het koopcontract”, zult u als makelaar zeggen. Maar dit hangt af van wie er koopt, dan wel verkoopt. Hoe zit dat ook alweer?

APPARTEMENTSRECHTEN - 10.03.2020

Wat te doen bij vermoedens van fraude met VvE-gelden ?

Helaas komt het in de praktijk voor: verduistering van geld van de Vereniging van Eigenaars. Hoe is te voorkomen dat er geld wordt verduisterd door het bestuur of de beheerder? Wat kunnen eigenaren doen bij vermoedens van verduistering?

UW RAADSMAN - 10.03.2020

Herziening btw ook bij wijziging bestemming

Door de herzieningsregeling wordt een pand na aankoop en ingebruikname voor de btw nog tien jaar lang ‘gevolgd’. Als het feitelijke gebruik dan afwijkt van het beoogde gebruik, kan dit tot een btw-correctie leiden. Hoe zit dat?

VERKOOP - 10.03.2020

Parkeren niet mogelijk, dus verkoper aansprakelijk?

Veel kopers vinden het belangrijk dat zij hun auto in de buurt van hun woning kunnen parkeren. Maar is het ontbreken van een (nabije) parkeermogelijkheid reden voor aansprakelijkheid van de verkoper? Wat zegt de rechter?

Cookiebeleid