Alle domeinen

2020 - Juli

RECHT EN INTERNET - 14.07.2020

Nu meer bescherming bij digitaal zakendoen ondernemers

Ondernemers hebben vanaf 12 juli 2020 meer zekerheid wanneer zij zakendoen met digitale platforms, zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appstores. Vanaf de genoemde datum is namelijk de EU-verordening ‘Platform-to-Business’ (P2B) in werking die bijv. regels over geschillenbeslechting, transparantie over algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten vastlegt.

HUWELIJKSRECHT - 09.07.2020

Inkomensbegrip in huwelijkse voorwaarden van groot belang!

Wat wordt er bedoeld met verrekening van inkomen in huwelijkse voorwaarden? Wat als er niet wordt verrekend? Wat staat daarover in de wet? Wat is goed om te weten en goed om te regelen?

TESTAMENT - 09.07.2020

Vertrouwelijkheid testament door notaris gegarandeerd?

Wie kan welke informatie opvragen over een testament? Geldt dat ook voor oude testamenten die zijn herroepen? Wat wordt er bedoeld met de geheimhoudingsplicht van de notaris? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter?

INKOMSTENBELASTING - 06.07.2020

Verhuurinkomsten toch belast?

Duizenden Nederlanders verhuren jaarlijks hun woning of een deel ervan. De vraag is of deze inkomsten belast zijn en zo ja, hoe? De adviseur van de Hoge Raad heeft hierover advies uitgebracht. Hoe luidt dat en wat kunt u ermee?

ARBEIDSRELATIES - 06.07.2020

Inhuren van een zzp’er, waar moet u op letten?

Al een aantal jaren zijn de regels over het inhuren van zzp’ers onduidelijk. De eerdere voorstellen tot de invoering van een vast minimumtarief en een zelfstandigenverklaring zijn onlangs ingetrokken. Wat is de huidige stand van zaken?

PERSONEEL - 06.07.2020

Werken met vakantiekrachten

Als u in de vakantieperiode studenten of scholieren inschakelt, kunt u gebruikmaken van een speciale fiscale regeling. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

AUTO - 06.07.2020

Auto op de zaak of privé, een lastige keuze

De auto is voor veel ondernemers een belangrijke zaak. Niet alleen wilt u zich representatief vervoeren, ook is het van belang wat fiscaal de meest gunstige aanpak is. De auto op de zaak en dan maar de bijtelling slikken of toch beter privé?

UITSTEL VAN BETALING - 06.07.2020

Wat als de geldigheid van uitstel van betaling afloopt?

Rondom uitstel van betaling, corona en de belastingaangiften duizelt het u ongetwijfeld met al die datums, deadlines en voorwaarden. Wat moet u weten om de zaken fiscaal in orde en overzichtelijk te houden? Wat zijn de komende deadlines?

FACTUUR - 06.07.2020

Factuureisen blijven in praktijk struikelblok, hoe moet het wel?

Signalen uit de belastingadviespraktijk geven aan dat het bij het opmaken van een fiscaal correcte factuur nog steeds misgaat. Dat is voor uw klant, maar ook voor u vervelend. Reden genoeg om daar nog eens bij stil te staan ...

INKOMSTENBELASTING - 06.07.2020

Ander voorstel aanpassing box 3


ERFRECHT - 02.07.2020

Mede-erfgenaam verplicht om openheid van zaken te geven?

Heeft een erfgenaam recht op inzage van bankafschriften die van belang zijn? Wat staat er in de wet? Wat als een andere erfgenaam niet wil meewerken? Wat heeft de rechter hierover beslist?

SCHENKEN - 02.07.2020

Schenking achteraf gebruiken voor eigen woning?

Als iemand u geld schenkt ten behoeve van een eigen woning, is deze gift onder voorwaarden vrijgesteld van schenkbelasting. Kunt u de schenking hiervoor ook achteraf gebruiken en toch profiteren van de vrijstelling?

CONTROLE - 02.07.2020

Vrijspraak (geen celstraf), maar aanslag van de fiscus!

Het gebeurt, een strafzaak eindigt in een vrijspraak, maar vervolgens gaat het dossier naar de fiscus. Deze legt een enorme belastingaanslag op! Kan dat zomaar? Het antwoord luidt: meestal wel. Wat is er nu beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 02.07.2020

Wat gaat er voor, informatieplicht of onderzoeksplicht?

Robert geeft opdracht tot het aanbrengen van een vaste drukwand bij een loods. Vlak na oplevering en ingebruikname van de loods ontstaat er op de voorgevel een bolling en stort de gevel en een deel van het dak in. Wie is er aansprakelijk?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 02.07.2020

Niet aansprakelijk voor vertraging nutsvoorzieningen

Wie moet er zorgen voor het aanleggen en aansluiten van de nutsvoorzieningen? Wat als de bouw daardoor wordt vertraagd? Wie is er dan aansprakelijk? Wat heeft de rechter nu hierover beslist?

PERSONEEL - 02.07.2020

‘Posted workers’, wat regelen en bewaken?

Voor werknemers uit de landen van de EER en Zwitserland geldt een vrij verkeer. Deze groep kan zonder vergunning in Nederland komen werken. Wat geldt er nu voor ‘posted workers’? Wat is goed om te weten en te regelen?

RECHT - 02.07.2020

Geen overmacht of onvoorziene omstandigheden?

Wanneer is er (geen) sprake van overmacht? Wat kan de rechter doen in geval van onvoorziene omstandigheden? Bij welke contractspartij ligt het risico? Wat staat er in de wet? Wat speelde er door de coronacrisis? Wat heeft de rechter nu beslist?

CORONA-UPDATE - 02.07.2020

Details NOW 2.0 bekend, een update ...

Het kabinet kwam onlangs met details rondom de uitwerking van de aangepaste NOW, ook wel bekend onder de NOW 2.0. Om het overzichtelijk te houden zetten wij de zaken nog eens voor u op een rijtje. Wat is er nieuw?

BELASTINGEN - 02.07.2020

Belastingheffing in box 3, wat nu?


LENEN BIJ DE BV - 01.07.2020

Wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ ingediend

De aankondiging van dit wetsvoorstel in september 2019 deed veel stof opwaaien. Na een internetconsultatie heeft de staatssecretaris van Financiën op 17 juni het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.

AANDELENFUSIE - 01.07.2020

Zakelijke overwegingen bij een aandelenfusie

Er kunnen zich allerlei factoren voordoen, waardoor het wenselijk kan zijn om de structuur van een onderneming te wijzigen. Een van de mogelijkheden voor het wijzigen van de ondernemingsstructuur is het doen van een aandelenfusie.

THUISWERKEN - 01.07.2020

Thuiswerkende grenswerkers, hoe zit het nu precies?

Door het coronavirus moeten veel werknemers thuiswerken. Dat geldt ook in het geval van grensoverschrijdend werken. Wat zijn de gevolgen voor werknemers bij grensoverschrijdend werken ten aanzien van Duitsland en België?

E-COMMERCE - 01.07.2020

Uitstel btw-regels e-commerce

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de invoering van de gewijzigde btw-regels betreffende e-commerce in verband met de coronacrisis uit te stellen van 1 januari 2021 naar 1 juli 2021.

COVID-19 - 01.07.2020

Verklaringen vanwege corona

Voor steunmaatregelen is bij aanvraag of latere vastlegging een verklaring nodig.

BEDRIJFSOPVOLGING - 01.07.2020

Bezitseis BOR ziet niet op uitbreiding onderneming

De bezitseis voorkomt dat belastingplichtigen op oneigenlijke wijze gebruik kunnen maken van de BOR. Volgens de Hoge Raad geldt de bezitseis, behoudens één uitzondering, niet bij uitbreiding van de onderneming door overname.

COVID-19 - 01.07.2020

NOW 2.0, de belangrijkste voorwaarden op een rij

Om banen en inkomens te beschermen is de NOW met vier maanden verlengd: NOW 2.0. We zetten de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij.

KIA - 01.07.2020

Hoge Raad: KIA moet worden verdeeld over samenwerkingsverband

Als het totaal aan investeringen in een vennootschap tot het maximale vaste bedrag in de KIA-tabel leidt, moet de totale aftrek onderling worden verdeeld.

LEVERINGEN - 01.07.2020

Belang vervoerstoerekening intracommunautaire ketentransacties

Het Europees Hof van Justitie (EHJ) hecht er belang aan, aan welke schakel het vervoer kan worden toegerekend bij een abc-transactie voor de btw.

BTW - ONROERENDE ZAKEN - 01.07.2020

Klinkerweg is een gebouw voor de btw

Of iets als bebouwing voor de btw wordt aangemerkt, is van belang voor de belastbaarheid.

ECHTSCHEIDING - 01.07.2020

Echtscheiding en aanmerkelijk belang

Inmiddels weet u het wel, een echtscheiding heeft ook veel fiscale gevolgen. Aan de hand van een recente uitspraak van het hof dit keer aandacht voor aanmerkelijk belang bij echtscheiding.

VERMOGENSRENDEMENTSHEFFING - 01.07.2020

Bezwaar tegen box 3 ook voor 2019 massaal bezwaar

Het Ministerie van Financiën heeft in een besluit de bezwaarschriften tegen de box 3-heffing voor het jaar 2019 ook als massaal bezwaar aangewezen.

VERBOUWING - 01.07.2020

Ingrijpende verbouwing leidt niet altijd tot btw

De levering van een pand dat zo ingrijpend is verbouwd dat er nieuwbouw is ontstaan, is belast met btw als de levering plaatsvindt voor de eerste ingebruikname van het pand of binnen twee jaar na de eerste ingebruikname.

VERHUUR - 01.07.2020

Boiler is voor de btw een bestanddeel van de woning

Inmiddels is een onlangs gepubliceerde uitspraak van Hof Arnhem uit 1995 over de verhuur van een boiler vastgelegd in wetgeving.

Cookiebeleid