Alle domeinen

2020 - Januari

INKOMSTENBELASTING - 30.01.2020

Voorlopige aanslag ineens betalen?

Waar kiest u voor? De voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020 ineens betalen of in maandelijkse termijnen nu de rente zo laag is?

AFTREKBARE KOSTEN - 30.01.2020

Abonnement plus nieuw mobiel, zakelijk of privé?

Stel, u kunt uw abonnement verlengen en kiezen voor een nieuwe (duurdere) mobiele telefoon. Zo’n nieuw mobieltje kan best duur uitpakken, zoals u weet. Kiest u voor een zakelijk of een privéabonnement?

RECHT - 30.01.2020

Bestelling cash betaald aan verkeerde persoon?

Als u voor uw restaurant een bestelling plaatst en de goederen in kwestie ook daadwerkelijk ontvangt, moet u deze natuurlijk ook betalen. Maar wat als u per ongeluk aan de verkeerde persoon betaalt. Moet u dan nog een keer betalen?

GEMEENTE - 30.01.2020

Laksheid gemeente bij aanvraag bouwvergunning, wat nu?

Uw collega werd aangeslagen voor € 20.000 leges bij een aanvraag van een bouwvergunning. Hij pikte dat niet, omdat de gemeente laks was geweest met het bestemmingsplan. Hij stapte naar de rechter. Met succes, lees verder!

INTELLECTUELE EIGENDOM - 29.01.2020

Van wie is dat merk?

Voor een bedrijf kan een merk heel belangrijk zijn. Het biedt de mogelijkheid om concurrenten te verbieden gebruik te maken van de naam of het merkteken. Hoe stelt u een merk veilig en hoe kunt u uw merk beschermen?

WERKGEVERSZAKEN - 29.01.2020

Loon opschorten of stopzetten, wat te doen?

Het komt nogal eens voor dat er discussie is met een zieke werknemer, bijv. over de re-integratie. Welke loonmaatregel kunt u dan opleggen? Waarom is het verschil tussen deze maatregelen van belang?

RECHT VAN DE BV - 29.01.2020

Bedrijfspand onderbrengen in een aparte holding-BV

Waarom is het raadzaam om het bedrijfspand en de bedrijfsmiddelen onder te brengen in een aparte BV? Wat is daarvan het (fiscale) voordeel? Hoe kunt u dat nu realiseren? Wat is het voordeel van een tussenholding? Wat te doen?

RECHT - 28.01.2020

Digitaal ondertekenen, kan dat?

Bij een geldige overeenkomst denkt u waarschijnlijk aan een ‘papieren contract’ met de handtekening van beide partijen. Maar een schriftelijke overeenkomst is niet altijd verplicht en een handtekening is al ook niet meer wat het geweest is …

PRIVACYWETGEVING (AVG) - 28.01.2020

Wanneer mag u persoonsgegevens verwerken?

Inmiddels is de AVG een begrip waar iedere ondernemer rekening mee moet houden. Als u ‘iets’ doet met persoonsgegevens, is de AVG namelijk van toepassing. Hoe zit het ook alweer met het verwerken van persoonsgegevens?

AUTO VAN DE ZAAK WERKNEMER - 28.01.2020

Meer werknemers gebruiken bestelauto, opletten dan!

Voor bestelauto’s bestaan enkele uitzonderingen op de bekende bijtelling vanwege privégebruik, bijv. wanneer meerdere werknemers de bestelauto gebruiken. Maar let dan wel even op de voorwaarden! Waar moet u dan op letten?

AFTREKPOST PRIVÉ - 28.01.2020

Juridische kosten bij alimentatie aftrekbaar?

Als echtgenoten gaan scheiden, wordt er nogal eens gesteggeld over het al dan niet verschuldigd zijn van alimentatie. De hiermee gepaard gaande juridische kosten, zijn niet mals. Maar zijn ze ook fiscaal aftrekbaar? Wat vond de rechter?

LOONKOSTENSUBSIDIE - 28.01.2020

Nieuwe subsidie bij opleiden in MKB

Vanaf maart 2020 kunt u als MKB’er een SLIM-subsidie aanvragen om werknemers op te leiden of up-to-date te houden. Hoeveel bedraagt deze subsidie?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.01.2020

Wat moet de dga in 2020 minimaal verdienen?

Zoals u weet, heeft de BV te maken met het gebruikelijk loon van zijn dga. Dit is aangepast voor 2020. Maar wat valt er nu onder en wat niet? Wat moet u weten om fiscaal deze zaken op orde te hebben?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP EN WOZ - 28.01.2020

WOZ-beschikking BV bepaalt uw afschrijvingen


AFTREKBARE KOSTEN - 28.01.2020

Drempel en omslagpunt kostenaftrek gewijzigd per 2020

Zoals u weet, kunt u ieder jaar inzake de kostenaftrek kiezen voor twee systemen, waarbij u de voor u fiscaal meest gunstige optie mag kiezen. Die drempel en het omslagpunt is per 2020 gewijzigd. Wat moet u weten?

TRANSITIEVERGOEDING - 24.01.2020

Praktijkvragen rond de transitievergoeding

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking en verandert de transitievergoeding en de berekening daarvan. Hoe moet u daar nu in de praktijk mee omgaan?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.01.2020

Opzegtermijn, het dubbele voor de werkgever?

Uw werknemer wil wel meewerken aan een beëindiging van het dienstverband, als hij maar een WW-uitkering krijgt. U moet dus rekening houden met de toepasselijke opzegtermijn. Maar wat is nu de juiste opzegtermijn?

TRANSITIEVERGOEDING - 24.01.2020

Opgepast: deadlines UWV

Vanaf april kunnen werkgevers die een transitievergoeding hebben betaald aan een zieke werknemer, compensatie aanvragen. Wanneer bent u op tijd?

LOONADMINISTRATIE - 24.01.2020

Vijf belangrijke nieuwigheden in uw loonadministratie 2020

Naast loonheffingen, premies en de werkkostenregeling, verdient uw loonadministratie natuurlijk ook de nodige aandacht. Daarin hebben namelijk vanaf 2020 ook de nodige veranderingen plaatsgevonden. Wij lichten er vijf voor u uit. Lees verder!

LOON - 24.01.2020

Verjaring loonvordering pas na vijf jaar

Een werknemer heeft jarenlang bij u gewerkt. Na zijn vertrek komt hij bij u aan met een vordering voor achterstallig loon over een lange periode. Volgens hem is deze loonvordering niet verjaard omdat hij de verjaring gestuit heeft. Hoe zit dat?

ONTSLAG - 24.01.2020

Eén ontslagreden niet doorslaggevend, maar een combi wel

Om een arbeidsovereenkomst te ontbinden, moet er (volledig) aan de in de wet genoemde ontslagredenen worden voldaan. Vanaf 1 januari 2020 is dat eenvoudiger geworden. Hoe zit dat en wat betekent het voor de ontslagvergoeding?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 24.01.2020

Stress … wat kunt u daaraan doen?

Het is al langer bekend dat verstoring van de balans in het werk of in het privéleven van een werknemer stress kan opleveren en zelfs voor een burn-out kan zorgen. Wat kunt u doen om stress en de kans op een burn-out te verminderen?

ALIMENTATIE - 23.01.2020

Wat met afspraak alimentatie in echtscheidingsconvenant?

Wat als in het echtscheidingsconvenant is overeengekomen dat er geen alimentatie hoeft te worden betaald? Waar is dat op gebaseerd? Wanneer is er ‘grove miskenning van de wettelijke norm’? Wat is daarvan het gevolg?

BELASTINGEN - 23.01.2020

Openbaarmaking boete adviseur?


BELEGGEN - 23.01.2020

Vier redenen om voorlopig voor aandelen te blijven kiezen

Een veel gehoord geluid is nu dat aandelen wel erg duur zijn. Immers in 2019 zijn de koersen wereldwijd fors gestegen. Een druk op de verkoopknop is dan ook snel gegeven. Is dat wel zo verstandig?

SAMENWONERSCONTRACT - 23.01.2020

Samenwoners, waardeverandering woning verrekenen

Hoe kan de waardeverandering van de woning tijdens de samenwoning worden verrekend? Hoe is er goed bewijs? Wat is raadzaam om te regelen? Wat heeft de rechter beslist over een samenlevingscontract met verrekening?

BELASTINGEN - 23.01.2020

De Belastingdienst in de spreekkamer

Ook artsen kunnen bezoek krijgen van de Belastingdienst voor een boekenonderzoek. Moet u daaraan meewerken? U heeft immers ook uw beroepsgeheim. Waar moet u voor en tijdens de controle rekening mee houden?

TUCHTRECHT - 23.01.2020

“U had toch beloofd me te helpen ...”

Een huisarts zegt een patiënt toe euthanasie te verlenen. Uiteindelijk komt hij daar om allerlei redenen op terug en trekt zich terug. Hoe reageerde de tuchtrechter hierop?

BELASTINGEN - 23.01.2020

Belastingcontrole bij artsen en geheimhoudingsplicht

Belastingcontrole, uiteindelijk krijgt iedere zelfstandig beroepsbeoefenaar ermee te maken. U kunt niet met een beroep op uw medisch beroepsgeheim weigeren mee te werken aan een belastingcontrole. Hoe gaat u hiermee om?

PRIVÉ - 23.01.2020

Een roemloos einde voor de spaargeld-BV?

In het (recente) verleden zijn er veel spaargeld-BV’s opgericht om het fictief rendement in box 3 te ontlopen. Is de spaargeld-BV nog rendabel met de ophanden zijnde wijzigingen of is het beter deze op te doeken?

WERKGEVERSZAKEN - 23.01.2020

Extra tijd voor vast contract


INVESTERINGSAFTREK - 21.01.2020

Winstaftrek 2020 bij het investeren

Mooi dat de overheid ook het investeren in uw bedrijf in 2020 fiscaal beloond met een extra winstaftrek. Waar moet u dan aan denken?

VOF, MAATSCHAP EN KIA - 21.01.2020

Hoe berekent u investeringsaftrek bij een Vof/maatschap?

Ondernemers die beperkt investeren, hebben in beginsel recht op een extra aftrek voor kleinschalige investeringen (KIA). Dat volgt uit een tabel. Maar hoe past u deze toe als u samenwerkt in een Vof of maatschap?

ZORGTOESLAG - 21.01.2020

Vergeet de zorgtoeslag niet!

Ook in 2020 stijgen de kosten van onze zorg weer. Daarom betaalt u meer voor uw zorgverzekering. Gelukkig bestaat er een zorgtoeslag als tegemoetkoming in de kosten. Kunt u hiervoor ook in aanmerking komen en zo ja, hoe moet dat?

ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.01.2020

Moet u uw algemene voorwaarden deponeren?

Algemene voorwaarden hanteren, zult u ongetwijfeld al doen. Een abonnee vroeg zich nu af of hij zijn algemene voorwaarden eigenlijk moest deponeren? Zo ja, waar en hoe dan?

HANDELSPRAKTIJK - 21.01.2020

Meer klanten met een huis-aan-huisfolder, mag dat wel?

Stel, u wilt meer klanten en dus een paar scholieren huis-aan-huisfolders laten verspreiden. Goed idee, maar waar let u op bij het maken en het verspreiden van zo’n folder? “Zijn hier regels voor?”, vroeg een abonnee aan ons.

PERSONEEL - 21.01.2020

Nieuwe Regeling onwerkbaar weer


HUUR BEDRIJFSRUIMTE - 21.01.2020

De garage als bedrijfsruimte ontgroeid … 

Veel ‘jonge’ ondernemers starten hun bedrijf vanuit de garage of een leegstaande slaapkamer in hun woning en willen daarna iets groters. Ineens voor vijf jaar iets huren, kan een flinke stap zijn. Zijn er ook nog alternatieven?

RECHT - 21.01.2020

Een negatieve online recensie ... wat nu?

Veel websites bieden de mogelijkheid om een recensie achter te laten. Dit kunnen goede maar ook slechte recensies zijn. Wat kunt u doen om uw online reputatie hoog te houden? Hoe gaat u het beste om met negatieve recensies?

WEBDIENSTEN - APPS - 21.01.2020

Een webapp in plaats van een echte app?

Een app voor uw zaak of merk laten ontwikkelen, kost handenvol geld. Een goedkoper alternatief is de ‘progressive webapp’. Iets voor u?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.01.2020

Sluimert u ook?

Heel wat e-mailapps hebben tegenwoordig een sluimerfunctie. Kunt u deze inzetten om uw e-mail efficiënter aan te pakken of is deze meer een vloek dan een zegen?

ZAKELIJK - WERK - 21.01.2020

Trend: thuiswerkend personeel

37% van de beroepsbevolking werkt soms thuis. De kans is groot dat ook uw personeel daarom vraagt. Wat zijn de aandachtspunten voor u als werkgever?

SOFTWARE - VARIA - 21.01.2020

Op de testbank!

Heeft u een nieuwe pc gekocht of heeft u er een op het oog, dan wilt u vast weten hoe goed deze presteert. Zogenoemde ‘benchmarktools’ brengen deze prestaties - ook van specifieke onderdelen - nauwkeurig in kaart.

COMPUTER - MOBIEL - 21.01.2020

Haal meer leven uit uw laptopbatterij

Gebruikt u uw laptop regelmatig zonder netstroom? Wat kunt u doen om zo lang mogelijk met een batterijlading te doen?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 21.01.2020

Apps om uw geldzaken op te volgen

Uw bank heeft uiteraard een app voor mobiel bankieren via uw smartphone of tablet. Maar een echte personal finance-tool is dat mogelijkerwijs niet. Wij testten enkele populaire applicaties uit voor budget- en onkostenbeheer.

INVESTERINGSAFTREK 2020 - 21.01.2020

Energievriendelijk investeren op de horecabeurs?

Zoals u weet, is het weer de tijd van de horecabeurzen. Stel, u wilt daar energievriendelijke investeringen doen, dan wilt u daar natuurlijk fiscaal het maximale voordeel uit halen. Hoe ziet dat voordeel er vanaf 2020 uit?

INVESTERINGSAFTREK 2020 - 21.01.2020

Bij het investeren een focus op het milieu, recht op subsidie?

Wat als u met een milieuwensenlijstje een dagje eropuit gaat voor uw horecaonderneming, waar moet u dan vanaf 2020 op letten om de Milieu-investeringsaftrek niet mis te lopen?

BTW-AANGIFTE - 21.01.2020

Btw op uitgaven aan relaties en personeel in laatste aangifte

In de laatste btw-aangifte 2019 moet u uw uitgaven aan personeelsvoorzieningen en relatiegeschenken verwerken. Hoe moet dat, wat zijn de spelregels en hoe voorkomt u dat u uzelf tekortdoet?

AUTO VAN DE ZAAK - 21.01.2020

Zonder registratie naheffingsaanslag voor werkgever

Als uw werknemers hun bedrijfsauto mee naar huis nemen, is de kans groot dat deze ook privé wordt gebruikt. De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat zonder bijtelling en zonder registratie de fiscale schade voor uw rekening komt.

FISCALE WINST - 21.01.2020

Maximale investeringsaftrek bij samenwerkingsverband

Rechtbank Gelderland heeft eind 2019 geoordeeld dat bij de berekening van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij een samenwerkingsverband het winstaandeel niet van belang is. Hoe zit dit en wat betekent dit voor u?

FISCALE WINST - 21.01.2020

Milieu- en fiscaalvriendelijk investeren

Milieuvriendelijke en energiebesparende investeringen kunnen extra belastingaftrek opleveren. Ook kan er soms versneld worden afgeschreven. Hoe werkt dat precies?

FISCOTIP - 21.01.2020

Een eenmanszaak naast uw BV, ook iets voor u?

Een ondernemer in de inkomstenbelasting geniet tal van fiscale voordelen. Met een BV geniet u weer van andere fiscale voordelen. Wilt u van beide meer dan een graantje meepikken, start ze dan naast elkaar. Wat zijn de voordelen?

PRIVÉ - 21.01.2020

Executeur, bezint eer ge begint ... 

In menig testament wordt er een executeur genoemd die de nalatenschap moet afwikkelen, vaak een familielid. Uit piëteit voor de overledene volgt er meestal aanvaarding. Het is echter goed om vooraf een inschatting te maken van de risico’s.

suCCESSIEPLANNING - 21.01.2020

Hoe gaat de langstlevende ouder voor de kinderen?

Wat is het uitgangspunt van een wettelijke verdeling? Mag de langstlevende echtgenoot alles opmaken? Hoe zit het met de vorderingen van de kinderen? Moet daarvoor zekerheid worden gesteld? Wat is raadzaam om te regelen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.01.2020

Doel van de BV aanpassen of nieuwe BV oprichten?

Wat is doeloverschrijding van een BV en wat is daarvan het risico? Wie heeft het recht om een overeenkomst te vernietigen? Hoezo is het raadzaam om de statuten te wijzigen? Waarom is het beter om een nieuwe BV op te richten?

FINANCIERING - 21.01.2020

Toch een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek zit vandaag de dag in het verdomhoekje. Volgens veel berichten ‘moeten we daarvan af’. Maar is dit ook in alle situaties het geval?

RECHT - 21.01.2020

Wetsvoorstel ‘Wet handhaving kraakverbod’

Voor vastgoedeigenaren met leegstaand vastgoed is kraken een groot risico. Met het wetsvoorstel ‘Wet handhaving kraakverbod’ wil de wetgever een snellere ontruiming mogelijk maken. Hoe zit dit? Wat kunt u als eigenaar nog meer doen?

WOZ - 21.01.2020

Tot hoelang is eigen verkoopcijfer bruikbaar?

Binnenkort vallen de WOZ-beschikkingen weer op de deurmat. De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over het gebruik van het eigen verkoopcijfer van een woning bij de vaststelling van de WOZ-waarde. Wat speelt er?

WONINGHUUR - 21.01.2020

Verhuurder aansprakelijk voor terechte ontruiming huis

Bij tekortkomingen van een huurder kan een verhuurder aan de rechter toestemming vragen om de woning te mogen ontruimen. Ondanks deze rechtmatige ontruiming kan de verhuurder toch aansprakelijk zijn richting de huurder. Hoe zit dat?

ERFDIENSTBAARHEDEN - 21.01.2020

Wel of geen erfdienstbaarheid gevestigd?

Een verplichting om ‘iets te doen’ wordt in principe niet als erfdienstbaarheid gevestigd. Op het uitgangspunt dat de erfdienstbaarheid passief is, bestaan echter twee uitzonderingen. Hoe zit dat? Wat zegt de rechter?

APPARTEMENTSRECHTEN - 21.01.2020

Waarop te letten bij de verbouwing van een appartement?

Uw cliënt wil zijn pas aangekochte appartement gaan verbouwen tot meerdere zelfstandige woonruimtes en deze gaan verhuren. Hij vraagt aan u of hij daarvoor de toestemming van de Vereniging van Eigenaars nodig heeft. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 21.01.2020

Uw cliënt wil verbouwen, wat vindt de architect daarvan?

U leest het vast wel eens in de kranten, een architect komt in opstand omdat een bestaand gebouw dat hij ontworpen heeft, wordt verbouwd. Hij is het er niet mee eens ... Kan de architect eigenlijk elke verbouwing tegenhouden? Hoe zit dat?

GEMEENTE - 21.01.2020

Bouwgrond woning en de onroerendezaakbelasting

Als uw cliënt eigenaar is van de grond waarop zijn nieuwbouwwoning wordt gebouwd, krijgt hij een aanslag OZB. Als hij op 1 januari eigenaar van de grond is, dan krijgt hij een eigenarenaanslag en soms ook een gebruikersaanslag. Hoe zit dat?

IN DE KIJKER - 21.01.2020

De gevolgen van de ‘WKB’ uitgelegd, hoe zit dat precies?

Het wetsvoorstel ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ (‘WKB’) gaat hoogstwaarschijnlijk per januari 2021 in, tegelijk met de nieuwe ‘Omgevingswet’. Wat gaat er veranderen? Ook als opdrachtgever krijgt u hier mee te maken. Waar moet u op letten?

ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.01.2020

Algemene voorwaarden uitreiken, maar ook deponeren?

Het belang van algemene voorwaarden is u niet vreemd natuurlijk. Maar een abonnee vroeg zich af of deze dan ook nog ergens gedeponeerd moeten worden. Moet u ze eigenlijk ook altijd ter hand stellen? Hoe zit dat?

WERKGEVERSZAKEN - 21.01.2020

Drie maanden extra tijd voor contract ...

Per 1 januari 2020 is de WW-premie niet meer afhankelijk van de sector waarbinnen uw bedrijf werkzaam is, maar van het soort arbeidscontract. Wat is er nieuw?

DGA-BELONING - 21.01.2020

Welk salaris of dividend voor uw dga?


INVESTERINGSAFTREK VOF - 15.01.2020

Hoeveel KIA voor samenwerkingsverband?

Als u investeert, heeft u in beginsel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA). Maar hoe berekent u de KIA als u deel uitmaakt van een samenwerkingsverband? Wat vond de rechter onlangs?

AANSLAG INKOMSTENBELASTING - 15.01.2020

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 nog aanpassen?

Stel, u heeft over 2019 reeds zicht op de winstcijfers waaruit blijkt dat u waarschijnlijk inkomstenbelasting moet bijbetalen. Wat is dan handig en waarop kunt u dan nog iets besparen?

WINSTVERDELING VOF/MAATSCHAP - 15.01.2020

Winstverdeling moet zakelijk zijn

Als u samen met uw partner of een familielid onderneemt in een vennootschap onder firma of maatschap, dan moet het resultaat over u beiden worden verdeeld. Waar moet u dan op letten? Wat heeft de rechter hier onlangs over beslist?

BTW-AANGIFTE - 15.01.2020

Nog btw 2019 vergeten te verwerken?

U vindt nog onverwerkte facturen of er blijkt dat u in 2019 te weinig of juist te veel btw heeft afgedragen. Moet u dat corrigeren? Hoe gaat dat dan?

LOONHEFFINGEN - 15.01.2020

Personeelsuitje, hoe verwerkt u dat voor de loonheffing?

Veel werkgevers organiseren jaarlijks een personeelsuitje voor hun werknemers. Een veelgestelde vraag is hoe dit in de loonadministratie verwerkt moet worden. Moeten u of uw werknemers hierover belasting betalen? Waar moet u op letten?

MARGEREGELING BTW - 15.01.2020

Nog btw 2019 terug als u de margeregeling toepast?

Als u de btw-margeregeling toepast, dan kunt u mogelijk recht hebben op een btw-teruggave nu dat 2019 afgelopen is. Wanneer is dat en wat moet u doen?

BTW - 15.01.2020

Zo gefikst met nieuwe btw-regels 2020 bij handel in de EU

Om de btw-fraude in de EU tegen te gaan en de handel over de grenzen te vereenvoudigen, heeft de wetgever per 2020 een viertal maatregelen in de btw in laten gaan. De zogenoemde ‘quick fixes’. Wat moet u weten?

BOUWRECHT - 14.01.2020

Uw bouwfoto’s in uw voordeel gebruiken

Op bouwwerken worden werkfoto’s gemaakt. Deze kunnen zowel commercieel of als bewijsmateriaal worden gebruikt. Hoe doet u dit goed?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 14.01.2020

Wensen in strijd met de regels, aannemer niet aansprakelijk!

Mag een opdrachtgever op het laatste moment nog met nieuwe wensen komen? Wat als deze strijdig zijn met het Bouwbesluit? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

RECHT VAN DE BOUW - 14.01.2020

Definitief uitstel ‘Gasketelwet’


RECHT VAN DE BOUW - 14.01.2020

Wijziging niet toegestaan, aannemer aansprakelijk?

Mag u als aannemer afwijken van de technische omschrijving? Wanneer is dat (niet) toegestaan? Aan welke voorwaarden moet er worden voldaan? Wat heeft de bouwrechter nu hierover beslist? Wat is er raadzaam in de bouwpraktijk?

TESTAMENT - 14.01.2020

Het testament voor u als bouwondernemer goed geregeld!

Wat staat er in een ondernemerstestament? Wat wordt er bedoeld met een flexibel testament? Wat kan er worden geregeld als de bedrijfsopvolger al bekend is? Welke voordelen biedt dat? Welk belastingvoordeel heeft de bedrijfsopvolger?

BURENRECHT - 14.01.2020

Rechter zegt: “Coniferen eruit en scheidsmuur bouwen!”

Wat wordt er bedoeld met een scheidsmuur? Kunt u van de buurman eisen dat deze wordt gebouwd? Wie is er eigenaar en wie draagt de kosten? Wat is goed om te weten? Wat kunt u van uw buurman eisen?

BOER EN BEDRIJF - 14.01.2020

Intermediair en landbouw apart registreren bij KvK

Heeft u een intermediaire onderneming en voert u daarnaast ook landbouwactiviteiten uit onder hetzelfde KvK-nummer? Wat heeft RVO.nl nu aangegeven dat er wijzigt? Hoe zit dit en wat betekent dit voor bestaande situaties?

TESTAMENT - 14.01.2020

Partner in testament, geen erfgenaam?

Als een samenwoner diens partner tot enige erfgenaam benoemt, blijft dit dan zo nadat de relatie is beëindigd? Wat speelt er? Wat is beter om te regelen?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 14.01.2020

Rechter zegt: “Geen schenking door huwelijkse voorwaarden!”

Als er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld waarbij slechts één bankrekening als gemeenschappelijk vermogen wordt beschouwd, is er dan een schenking? Wat bij storting van een groot bedrag? Hoe hangt dat af van de aard van de rekening?

GEBOUW EN GROND - 14.01.2020

Via achterdeur verkoopverbod boerderij omzeild?

Als een onroerende zaak (boerderij) door verjaring wordt verkregen, is er juridisch dan sprake van een overdracht? Wat als de oorspronkelijke eigenaar is gebonden aan een vervreemdingsverbod? Wat zegt de rechter? Wat moet u nu weten?

PRIVÉ - 14.01.2020

Te veel erfgenamen?

De afwikkeling van een nalatenschap heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. Als er een executeur is benoemd, dan vertegenwoordigt deze de erfgenamen. Zijn er veel erfgenamen, dan maakt dat zijn taak er niet makkelijker op. Kan dit anders?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 14.01.2020

Kies uw adviseur zorgvuldig

Bij correspondentie met de Belastingdienst maken de meeste ondernemers gebruik van een adviseur. U moet daarbij echter niet over een nacht ijs gaan.

GOED OM TE WETEN - 14.01.2020

Toch geen btw-aftrek bouwkosten


LOONHEFFING - 14.01.2020

Gaat u in de loonheffing de concernregeling nog gebruiken?

Als u meerdere BV’s heeft, kunt u de concernregeling in de werkkostenregeling toepassen. Door een wijziging van deze regeling is dit echter niet altijd meer voordelig. Gaat u de regeling in 2020 nog gebruiken en waar hangt dit vanaf?

Cookiebeleid