Alle domeinen

2020 - September

SCHENKEN - 30.09.2020

Schenking met of zonder voorwaarden, wat goed regelen?

Wanneer is een schenking definitief? Welke voorwaarden kunt u voor uw cliënten regelen in een overeenkomst van schenking? Hoe gaat dat goed?

FAMILIERECHT - 30.09.2020

Voogdij over minderjarige kinderen, wat is uw goed advies?

Wie zorgt er voor een minderjarig kind als de ouders overlijden? Hoe wordt een voogd aangewezen? Wat zijn diens taken en bevoegdheden? Wat met het vermogen van het kind? Hoe wordt dat gecontroleerd? Hoe regelt u dat goed?

SCHENKBELASTING - 30.09.2020

Schenkingen plannen


BELASTINGDIENST - 30.09.2020

Langer de tijd om belastingschulden terug te betalen

Onlangs is bekendgemaakt dat de terugbetalingsregeling voor belastingschulden waarvoor in verband met de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling is verleend, is verruimd.

OVERDRACHTSBELASTING - 30.09.2020

Overdrachtsbelasting, nu actie ondernemen?


KAMER VAN KOOPHANDEL - 30.09.2020

Verplichte (UBO-)registratie belanghebbende, wat regelen?

Wie wordt er bedoeld met UBO (economisch belanghebbende bij een onderneming)? Welke gegevens moeten nu verplicht worden ingeschreven bij de KvK? Hoe gaat dat goed? Wat nu met nieuwe en wat met bestaande ondernemingen?

PERSONEEL - 30.09.2020

Spoor 2 als een werknemer al een jaar ziek is, maar hoe?

Een werknemer is al één jaar ziek en u moet het zogenaamde ‘tweede spoor’ gaan bewandelen, dus externe re-integratie c.q. extern vervangend werk regelen voor uw werknemer. Wat speelt er op de achtergrond en hoe pakt u het slim aan?

KOSTENBESPARING - 30.09.2020

Snijden in de reclamekosten in coronatijd, maar hoe?

In deze coronatijd wilt u in het bijzonder op de kosten letten, vooral als het gaat om dure reclamekosten. Maar zonder reclame is ook niet goed. Hoe drukt u het beste zulke kosten om efficiënt te werk te gaan?

INCASSOBUREAU - 30.09.2020

Incasso succesvol, maar zijn de kosten voor uw rekening?

Ondanks alle beloften heeft uw debiteur de openstaande facturen nog steeds niet betaald. De maat is vol en u geeft de vordering uit handen. Uiteindelijk blijft u met de incassokosten zitten ondanks de no-cure-no-pay-afspraak. Hoe zit dat?

UITZEND- EN PAYROLLKRACHT - 30.09.2020

U betaalt de uitlener inleenkosten, maar zij vangen de NOW?

Het uitzendbureau zendt uit, de inlener leent in en betaalt de rekening. Maar het uitzendbureau vangt de NOW. Is dat wel zo eerlijk als u als inlener ook omzetverlies heeft? Wat kunt u met recente rechtspraak hierover?

SCHENKEN - 30.09.2020

Schenking om u door het coronajaar te helpen?

Stel, een familielid, kennis of vriend wil u wel door het coronajaar heen helpen. Hoe gaat dat in zijn werk als u zo min mogelijk de staatskas wilt spekken?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.09.2020

Lager percentage, tariefschijven omhoog in 2021?


CORONAMAATREGELEN - 30.09.2020

Tegemoetkoming Vaste Lasten verlengd!

Het derde coronasteunpakket van het kabinet omvat ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het MKB. Hoe kunt u dat zo goed mogelijk inzetten?

E-COMMERCE - 29.09.2020

Nieuwe btw-regels rondom e-commerce op 1 juli 2021

De btw-regels met betrekking tot e-commerce wijzigen per 1 juli 2021. Het is van belang dat de btw-ondernemer hierop voorbereid is.

INGEBREKESTELLING - 29.09.2020

Trage fiscus aansporen tot actie

Het bezwaarschrift is verstuurd, de ontvangst is bevestigd ... en dan wordt het stil. Toch bestaat er een mogelijkheid om de fiscus te porren.

ONROERENDE ZAKEN - 29.09.2020

Overdrachtsbelasting verschuldigd voor inbreng panden in CV

Belanghebbende claimt teruggaaf van overdrachtsbelasting, omdat er enkel sprake is van overdracht van de juridische eigendom en er feitelijk niets verandert aan de economische werkelijkheid.

DWANGBEVEL - 29.09.2020

Extra kosten is onvoldoende omschrijving

Als een aanslag niet tijdig wordt betaald, dient een belastingplichtige een aanmaning te krijgen om alsnog te betalen, waarbij de gevolgen van niet-betaling expliciet duidelijk moeten worden gemaakt.

GEBRUIKSVERGOEDING - 29.09.2020

Kunst gratis uitlenen aan de eigen BV?

Op kunst die een dga uitleent aan zijn vennootschap is de terbeschikkingstellingsregeling van toepassing en daarvoor moet de dga een gebruiksvergoeding in box 1 aangegeven.

WERKKOSTENREGELING - 29.09.2020

Vergoeding kosten van thuiswerken?

Veel werknemers werken thuis vanwege COVID-19. Zij maken logischerwijs meer kosten in verband met hun thuiswerkplek. Hoe worden deze kosten binnen de werkkostenregeling (WKR) behandeld? Kan de werkgever deze onbelast vergoeden?

E-COMMERCE - 29.09.2020

Nieuwe btw-regels rondom e-commerce op 1 juli 2021

De btw-regels met betrekking tot e-commerce wijzigen per 1 juli 2021. Het is van belang dat de btw-ondernemer hierop voorbereid is.

AANMERKELIJK BELANG - 29.09.2020

Aanmerkelijk belang in de nalatenschap

Aandelen in de nalatenschap: wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting?

VERLIESVERREKENING - 29.09.2020

Waardeloze vordering toch volwaardig!

Een dga die een vordering op zijn vennootschap heeft, kan een verlies hierop in beginsel ten laste van zijn tbs-resultaat brengen. Een dga met een vordering op een failliete vennootschap kon dit volgens Hof Den Haag echter niet.

BEDRIJFSOPVOLGING - 29.09.2020

Schenking aandelen in werk-BV, eerst splitsen

Bij een beoogde schenking van aandelen in een werk-BV in de familiesfeer kan het nodig zijn eerst een herstructurering door te voeren.

ONROERENDE ZAKEN - 29.09.2020

Let op toepassing juiste tarief overdrachtsbelasting

Bij de verkrijging van onroerend goed in Nederland is overdrachtsbelasting verschuldigd. Het maakt niet uit wie de onroerende zaak verkrijgt, overdrachtsbelasting wordt zowel van particulieren als van ondernemers geheven.

WERKKOSTENREGELING - 29.09.2020

Aandelen om niet doorstaan de gebruikelijkheidstoets niet

Na een arrest van de Hoge Raad met verwijzing naar Hof Den Haag, heeft dit hof de vraag beantwoord of de verstrekking van aandelen om niet de gebruikelijkheidstoets van de werkkostenregeling kan doorstaan.

BREXIT - 29.09.2020

Denk aan naderende Brexit per 1 januari 2021

Na een jarenlange aanloop zal het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 uit de Europese Unie stappen. Vanaf dat moment zijn de douaneformaliteiten van toepassing op transacties met het Verenigd Koninkrijk.

CORONAMAATREGELEN - 24.09.2020

Overheid zet fouten recht inzake normen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Bij het bekendmaken van het derde coronasteunpakket werd ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verlengd. In de publicaties van de overheid heeft men blijkbaar nu pas twee fouten ontdekt. Wat is van belang om te weten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.09.2020

Innovatiebox minder voordelig in 2021, wat nu?


CORONAMAATREGELEN - 24.09.2020

Tegemoetkoming Vaste Lasten verlengd, hoe optimaliseren?

Het derde coronasteunpakket van de overheid omvat ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ook deze is verlengd. Wat moet u weten en regelen?

DGA EN BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 24.09.2020

Dga-lening van BV wordt fiscaal beperkt, wat nu regelen?

Wat wordt er bedoeld met excessief lenen van de eigen BV? Wat is het doel van de nieuwe wet? Welke drempel is er van toepassing? Wanneer wordt de wet van kracht? Wat betekent dit voor de dga? Welke stappen nu dus te nemen?

CORONA-UPDATE - 23.09.2020

Bonus van € 1.000 aanvragen

Op 1 oktober opent het loket voor de aanvraag van de veelbesproken bonus voor medewerkers in de zorg.

SAMENWERKING - 23.09.2020

Samenwerkingsverbanden in de zorg

Steeds meer zorgaanbieders willen uit het oogpunt van efficiëntie met elkaar samenwerken. Mag dat juridisch altijd en waar moet u aan denken als u wilt samenwerken met andere zorgaanbieders? Wij zetten het voor u op een rij.

PATIËNTENRECHT - 23.09.2020

Ziekenhuis aansprakelijk vanwege uitstel operatie?

Kan een ziekenhuis aansprakelijk zijn voor schade vanwege uitstel van een operatie? Een cliënt legde deze vraag voor aan de Geschillencommissie Ziekenhuizen.

GEZONDHEIDSRECHT - 23.09.2020

Verantwoordelijk voor verkeerd advies van een collega?

Mag u op grond van uw beroepsgeheim eigenlijk wel overleggen met een collega? Hoever strekt de verantwoordelijkheid van de geconsulteerde collega? Bent u verantwoordelijk als uw collega een verkeerd advies geeft?

GOED OM TE WETEN - 23.09.2020

Belastingplan 2021, overdrachtsbelasting


PERSONEEL - 23.09.2020

Extra ruimte voor uw kerstpakketten

Een kerstpakket is een mooie manier om uw waardering voor uw medewerkers en relaties te laten blijken. Zeker in deze bijzondere tijd. Hoe pakt dit fiscaal uit?

BEDRIJFSOPVOLGING - 23.09.2020

Label beleggingen en liquiditeiten

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit maakt het mogelijk om fiscaalvriendelijk ondernemingsvermogen te schenken of te laten vererven. Hierbij tellen beleggingen en liquiditeiten binnen uw onderneming in principe niet mee. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 23.09.2020

Benut de tariefsverlaging via een herinvesteringsreserve

Het lage vennootschapsbelastingtarief gaat per 1 januari 2021 verder omlaag. Verkoopt u dit jaar een bedrijfsmiddel met boekwinst, dan is het daarom extra raadzaam om winstneming uit te stellen. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

successieplanning - 23.09.2020

Wat te regelen voor (belastingvrije) uitbetaling kindsdelen?

Wanneer mogen de kindsdelen worden uitbetaald door de langstlevende echtgenoot? Wat kan er in een testament worden geregeld? Hoe werkt dit fiscaal? Wat is goed om te checken?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 23.09.2020

Bestuurder aansprakelijk na turboliquidatie?

Hoewel de schuldeisers van een BV vaak niet blij zijn met een turboliquidatie van deze BV, zullen ze dit soms toch moeten accepteren, bijv. als een gewoon faillissement hen niet meer oplevert. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

BTW - 23.09.2020

Brexit, denk aan de btw!

Op 1 januari 2021 is het dan zover, het Verenigd Koninkrijk zal de EU verlaten, omdat de Brexit in werking treedt. Als u zakendoet met het Verenigd Koninkrijk (VK), brengt de Brexit gevolgen voor de btw met zich mee. Hoe bereidt u zich daarop voor?

BEVEILIGING - BACK-UP - 22.09.2020

Ruim uw cloudopslag tijdig op

De meeste cloudopslagdiensten geven u tussen de 5 en 15 GB gratis opslagruimte. Dat kan sneller dan verwacht vollopen, vooral als u daar foto’s en video’s bewaart. Hoe houdt u dit in de gaten en hoe ruimt u deze opslagruimte op?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 22.09.2020

Responsive design, zo moet het vandaag

Een goede website is responsive. Deze past zich aan aan het toestel van de bezoeker. Waar moet u zeker op letten bij het ontwerp?

ZAKELIJK - JOBS - 22.09.2020

Aan de slag met Google for Jobs

Banenplatform Google for Jobs is officieel gestart in Nederland. Het gebruik van de dienst is gratis, zowel voor bedrijven met vacatures als voor werkzoekenden.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 22.09.2020

Welke sjablonen gebruikt u?

Met sjablonen of templates kunt u in principe veel sneller e-mails opstellen of beantwoorden. Maar dan moet u wel de juiste sjablonen maken. Hoe zit dat?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PDF - 22.09.2020

Pdf-tools in een nieuw jasje

Adobe, de bedenker van het handige pdf-formaat, heeft zijn bewerkingstools toegankelijker gemaakt via enkele handige, nieuwe websites. Wij testten ze voor u uit en gingen ook op zoek naar alternatieven.

SOFTWARE - WINDOWS - 22.09.2020

Gebruik voor Windows uw pincode in plaats van een wachtwoord

U heeft misschien al gemerkt dat Windows 10 u na een upgrade aanspoort om een pincode te gebruiken in plaats van een wachtwoord. Waarom is dat veiliger en hoe gebruikt u het?

PERSONEEL - 17.09.2020

Loket aanvraag bonus zorgpersoneel open vanaf 1 oktober!

Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden, krijgen een bonus van € 1.000 netto. Hiermee laten de Tweede Kamer en het kabinet hun waardering en dankbaarheid zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht. Dit is reeds in juni door de overheid toegezegd. Het kabinet heeft met Prinsjesdag nog eens € 500 netto beloofd in 2021. Het hiernavolgende heeft betrekking op die € 1.000 netto!

BELASTINGEN - 17.09.2020

Doet de fiscus aan schuldsanering?

Als u problematische schulden heeft, is de gemeente verplicht u te helpen. Maar wat nu als de fiscus een van uw schuldeisers is? Werkt men dan mee aan schuldsanering? Zo nee, welke mogelijkheden heeft u dan nog meer?

PERSONEEL - 17.09.2020

Ontslag door valse ziekmelding, wat zei de rechter hierover?

Een hotelmedewerker had zich ziek gemeld terwijl ze dat niet was. Niet één keer, maar zelfs meerdere keren. Het ontslag hield ook voor de rechter stand. Op welke manier pakte de werkgever dit zo goed aan?

CORONAMAATREGELEN - 17.09.2020

Handhaving coronamaatregelen

Vanwege de stijging van het aantal besmettingen is de handhaving van de coronamaatregelen verscherpt. Hoe zit dat precies? Waar moet u aan denken als u wordt geconfronteerd met bijv. een sluiting?

INVESTERINGSAFTREK - 17.09.2020

Werkkamer in uw privéwoning?

Stel, u heeft in uw privéwoning (huur of eigen woning) een aparte kamer die u gebruikt voor uw administratie, samenstelling menu’s, bestellingen, vergaderruimte, etc. Kunt u daar fiscaal nog een slaatje uit slaan?

BELASTINGEN - 17.09.2020

Uitstel van belastingbetaling vanwege corona, hoe zit dat?

U weet dat ondernemers vanwege corona uitstel van belastingbetaling konden krijgen. Maar hoelang loopt dat nog? Wat daarna? Moet u dan alle achterstallige belastingen ineens betalen?

SCHENKINGEN - 17.09.2020

Geen schenkingstraditie, geen toestemming van rechter!

Wat wordt er bedoeld met een schenkingstraditie? Hoe kan dat worden aangetoond? Wat als een schenkingstraditie ontbreekt? Hoe kan dat probleem worden voorkomen? Wat kunt u regelen voor uw cliënten?

SUBSIDIES - 16.09.2020

Subsidie energiebesparing ook voor VvE’s met verhuurders

De regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) staat sinds 1 september 2020 ook open voor huurwoningen in gemengde VvE’s.

RUIMTELIJKE ORDENING - 16.09.2020

Windmolens en zonnepaneelparken in de buurt?


HYPOTHEEK - 16.09.2020

Kredietlasten voortaan op basis van werkelijke lasten

Op 1 augustus 2020 is de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen van kracht geworden. Daarbij is een belangrijke wijziging doorgevoerd betreffende de berekening van de lasten van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

VERKOOP - 16.09.2020

Groot verschil tussen koopprijs en WOZ-waarde, hoezo?

In een recente tuchtzaak tegen een notaris ging het over de overdracht van een woning tegen een koopprijs die ver onder de WOZ-waarde van de woning lag. Wat is het belang van deze uitspraak voor u als makelaar?

IN DE KIJKER - 16.09.2020

Misbruik van ontbindende voorwaarde?

Vaak worden in contracten met betrekking tot vastgoed ontbindende voorwaarden opgenomen. Dat geeft een partij de bevoegdheid om, als een bepaald feit zich wel of juist niet voordoet, de koop te ontbinden. Toch zijn er grenzen ...

UW RAADSMAN - 16.09.2020

Kraakwacht goed regelen

Op basis van de verhuisregeling mag de hypotheekrente voor de voormalige eigen woning die te koop en leegstaat, nog drie jaar als aftrekpost worden opgevoerd. Tijdelijke bewoning door bijv. een familielid kan dus nare fiscale gevolgen hebben.

WONINGHUUR - 16.09.2020

Aanzegging einde tijdelijke huur en de spoedwet

In de spoedwet Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten is geregeld dat tijdelijke huurcontracten vanwege de coronacrisis met maximaal drie maanden kunnen worden verlengd. Onlangs is bepaald dat de tijdelijke wet geldt tot 1 november 2020.

VERKOOP - 16.09.2020

Is de bedenktijd wel ingegaan?

De koper van een woning deed een beroep op ontbinding van de koopovereenkomst op grond van de bedenktijd. De verkoper stelde dat de bedenktijd al lang verlopen was. Wie kreeg er gelijk van de rechter?

makelaarscontract - 16.09.2020

Meetfout voor rekening van makelaar?

Wat als blijkt dat de woonoppervlakte in de verkoopbrochure en op Funda onjuist is? De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

RUIMTELIJKE ORDENING - 16.09.2020

Relaxen met een onherroepelijke omgevingsvergunning?

Stel, uw cliënt heeft een onherroepelijke omgevingsvergunning, maar door omstandigheden is het vergunde bouwwerk nog niet geheel gerealiseerd. Kan de gemeente deze vergunning dan intrekken? Wat besliste de Raad van State onlangs?

VERKOOP - 16.09.2020

Dwaling bij aankoop van een vastgoedportefeuille ...

Bij de koop van een vastgoedportefeuille gaat de koper waarschijnlijk uit van een bepaald rendement. Wat nu als de huuropbrengsten enorm tegenvallen? Kan de koper dan nog onder de koopovereenkomst uit? Wat zei de rechter daarover?

appartementsrechten - 16.09.2020

VvE-bijdrage verkeerd berekend, terugvorderen loont

Onenigheid over de berging of garagebox in een appartementencomplex komt vaak voor. Soms eigent bijv. een eigenaar zich bij de bouw een grotere berging/garagebox toe. Op zich geen probleem zou men denken. Toch blijkt de praktijk weerbarstig.

DGA - 16.09.2020

Hoe werkt dat fiscaal met de werkkamer van de dga?

Zoals u weet, werken er vanwege het coronavirus nog steeds mensen thuis. Dat advies bleef ook onlangs tijdens de persconferentie van onze premier overeind. Maar hoe zit dat fiscaal bij een directeur-grootaandeelhouder (dga)?

ZZP’eR - 16.09.2020

Minimumtarief zzp’ers van de baan, hoe nu verder?

Het wetsvoorstel om zzp’ers een verplicht minimumtarief in rekening te laten brengen, is van de baan. Er wordt wel gewerkt aan een alternatief. Wat moet u nu doen in de tussentijd als opdrachtgever of zzp’er?

INKOMSTENBELASTING - 16.09.2020

Kosten werkkamer van eigen woning aftrekbaar?

De aftrekbaarheid van kosten in de inkomstenbelasting (niet-BV) is fiscaal een lastige materie waar zelfs adviseurs vaak nog mee worstelen. Daarom is het goed als u weet hoe dat werkt. Aftrek betekent immers minder winstbelasting betalen ...

CREDITEURENBEHEER - 16.09.2020

Corona en selectief uw rekeningen betalen ...

Het kan door corona aantrekkelijk zijn om die ene belangrijke crediteur wel te betalen en andere crediteuren wat langer op hun geld te laten wachten. Welke risico’s kan dit echter met zich meebrengen? Wat is wijsheid en wat is verstandig?

PERSONEEL - 16.09.2020

Betaal die studiekosten maar terug!

In de praktijk komt het vaak voor dat werknemers op kosten van de baas een studie doen. Gaan ze uit elkaar, dan is het vaak de vraag voor wiens rekening deze kosten komen. Kunt u deze kosten terugvorderen van uw werknemer? Hoe dat zo?

BELASTINGEN - 16.09.2020

Bespaar belasting via de herinvesteringsreserve (HIR)!

Als u bijv. een machine verkoopt met boekwinst, betaalt u hierover belasting. Maar door gebruik te maken van de herinvesteringsreserve kunt u de betaling ervan spreiden en gebruikmaken van een tariefsvoordeel. Hoe werkt dat dan?

LOKALE HEFFINGEN - 16.09.2020

Houd WOZ-waarde bedrijfspand in de gaten!


SUBSIDIE - 15.09.2020

Financiële tegemoetkoming voor onder andere stikstofadvies

U kunt binnenkort voor uw bedrijf een subsidie (voucher) aanvragen die u kunt verzilveren bij een cursus of een bedrijfsadvies. Vanaf oktober kunnen de vouchers voor het eerst worden ingezet. Wat is goed om hierover te weten?

CORONAMAATREGELEN - 15.09.2020

Vaststelling steun aardappels en tuinbouw uiterlijk 31 oktober

Ondernemers die eerder coronasteun hebben aangevraagd, moeten uiterlijk 31 oktober de vaststellingsaanvraag indienen. Dit geldt voor de fritesaardappeltelers en ondernemers uit de sierteelt en voedingstuinbouw. Hoe werkt dit?

RECHT - 15.09.2020

Bestuursoptreden penningmeester vereniging goedgekeurd?

Wat betekent decharge voor de bestuurders van een vereniging? Hoe wordt dat geregeld? Wat als een bestuurder (penningmeester) tussentijds opstapt? Hoe zit de juridische vork in de steel? Wat is goed om te bewaken en te regelen?

BOER EN BEDRIJF - 15.09.2020

PAS-meldingen omzetten in vergunning?


RECHT - 15.09.2020

Borgstelling door de dga


BOER EN BEDRIJF - 15.09.2020

Digitaal dierrechten overdragen?

U kunt tijdelijk geen overdracht van dierrechten melden via een aanpassing in het systeem van RVO.nl. U kunt dus tijdelijk ook geen melding wijzigen of intrekken. Heeft u een onvolledige melding gedaan? Wat moet u nu hierover weten?

FOSFAATRECHTEN - 15.09.2020

Vee-eigenaar met een opfokcontract recht op fosfaatrechten?

Wie heeft er recht op de fosfaatrechten? Is dat de eigenaar of de houder van het vee? Is een opfokcontract te vergelijken met een uit- en inscharingscontract of met een pachtcontract? Wat zegt de wet? Wat is goed om te weten?

LANDBOUWGROND - 15.09.2020

Recht op noodweg kan altijd worden opgeëist!

Wat als een ingesloten perceel een landbouwbestemming heeft? Wat wordt er bedoeld met het recht van noodweg? Wie mag daarvan gebruikmaken? Wat als medewerking wordt geweigerd? Moet er schadevergoeding worden betaald?

VAKANTIEDAGEN - 15.09.2020

Beleid vakantiedagen in de war door corona?

Uit diverse bronnen bleek dat werkgevers door corona in de war raken inzake hun beleid als het gaat om vakantiedagen. Hoe werkt dat bijv. als een werknemer zijn vakantieplannen wijzigt en later alsnog op vakantie wil?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 15.09.2020

Gewijzigde of nieuwe arbeidsovereenkomst?

Uw werknemer heeft aangegeven minder uren te willen werken. U heeft daarmee ingestemd. Is het nodig om een nieuwe arbeidsovereenkomst op te stellen of is een aanhangsel met wijzigingen van de huidige arbeidsovereenkomst voldoende?

CORONAMAATREGELEN - 15.09.2020

NOW 3.0, langer maar minder steun

De steun aan bedrijven voor personeelskosten is verlengd. De contouren zijn bekend. Hoelang loopt de regeling? Wanneer, hoe en waar vraagt u deze aan?

PROEFTIJD - 15.09.2020

Na afgeronde (bedrijfs)opleiding alsnog een proeftijd?

U wilt een nieuwe medewerker aannemen, maar deze mist de nodige kennis van uw product of dienst. Een opleidingstraject van twee tot vier maanden is dan ook noodzakelijk om hem bij te scholen. Kunt u na de opleiding nog een proeftijd benutten?

LOON - 15.09.2020

Maar het minimumloon per uur is toch voor iedereen gelijk?

Uw nieuwe medewerker gaat voor 20 uur aan de slag tegen het minimumloon. Wanneer u een collega spreekt, vertelt hij dat hij een veel lager minimumuurloon betaalt dan u aan een medewerker die ook 20 uur werkt. Hoe kan dat?

ZIEKMELDING - 15.09.2020

Corona ... toch maar even langs de bedrijfsarts?

Als uw werknemer zich ziek meldt vanwege corona-achtige klachten, is de verleiding wellicht groot om alles even op zijn beloop te laten en het herstel af te wachten. Wat moet en kunt u in deze situatie doen?

PRIVACYWETGEVING - 15.09.2020

Privé-e-mails onder werktijd, niet voor de zaak?

In beginsel mag de baas niet rondneuzen in privé-e-mails van medewerkers. Een die dat niet kon laten, werd in een rechtszaak veroordeeld tot betaling van een ontslagvergoeding. Wanneer mag u wel privé-e-mail van uw personeel controleren?

RECHTSVORM - 10.09.2020

Overstappen naar een BV, registreer uw intentieverklaring op tijd

Uit cijfers blijkt dat steeds meer ondernemers in verband met de coronacrisis overwegen om over te stappen naar een BV. Als u ook overweegt om uw onderneming (eenmanszaak of Vof) om te zetten in een BV, dan is 1 oktober 2020 een belangrijke datum. Tot die dag heeft u namelijk de mogelijkheid om uw intentie vast te leggen, waardoor u recht heeft op een fiscale terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.

OVEREENKOMST - 10.09.2020

Borgstelling dga en BV fiscaal zakelijk goed op orde?

Het komt vaak voor dat een dga zich borg stelt voor schulden van zijn eigen BV. Wat is er civielrechtelijk belangrijk? Hoe kunt u een fiscaal zakelijke borgstelling regelen? Wat als de bank een onbegrensde borgstelling eist?

Cookiebeleid