SCHENKEN - 30.09.2020

Schenking om u door het coronajaar te helpen?

Stel, een familielid, kennis of vriend wil u wel door het coronajaar heen helpen. Hoe gaat dat in zijn werk als u zo min mogelijk de staatskas wilt spekken?

Als iemand u wil helpen

Als iemand u in de coronatijd wil bijstaan met een schenking, omdat u het moeilijk heeft, hoe zit het dan met de schenkbelasting? Daarom een handige tabel.

Schenker Bestedingsdoel Belastingvrij
Ouders Dat beslist u zelf Jaarlijks   €   5.515
Ouders Dat beslist u zelf Eenmalig € 26.457
Ouders/iedereen Een eigen woning (aankoop, verbouwing, aflossing hypotheek) Eenmalig € 103.643
Iedereen Dat beslist u zelf Jaarlijks   € 2.208

Ouders. Uw ouders mogen u ieder jaar € 5.515 belastingvrij schenken. Bent u in de leeftijd van 18 tot 40 jaar (dag van de 40e  verjaardag telt nog mee), dan mogen uw ouders u eenmalig € 26.457 schenken. Dit bedrag mag worden verhoogd tot € 103.643 als u het geld gebruikt voor uw eigen woning, bijv. voor het aflossen van de hypotheek. Let op.  U kunt slechts eenmaal in uw leven gebruik maken van een van deze twee eenmalige verhoogde vrijstellingen. Tip.  Bent u ouder dan 40 jaar, maar uw partner niet, dan mag evengoed een van deze twee verhoogde vrijstellingen worden toegepast.

Familie en vrienden. Iedereen mag u belastingvrij € 2.208 schenken. Krijgt u een schenking van twee personen die partners zijn, dan mag het totaalbedrag niet hoger zijn dan € 2.208 (2020). Hetzelfde geldt als u en uw partner partners zijn voor de schenkbelasting en u beiden een schenking krijgt van dezelfde persoon. Op de website van de Belastingdienst ( https://bit.ly/2FqvZbi ) kunt u checken of u partners bent voor de schenkbelasting.

Iemand anders. Ook iemand anders mag u € 103.643 (2020) schenken als u het geld gebruikt voor uw eigen woning. Daarvoor moet u als ontvanger wel in de leeftijd van 18 tot 40 jaar zijn. De dag van de 40e  verjaardag telt nog mee. Ook hier geldt de voorwaarde dat u of uw partner niet eerder een verhoogde vrijstelling heeft gebruikt voor een schenking van deze schenker.

Bijzondere schenkingsvrijstelling

Heeft uw eenmanszaak of Vof geld nodig? In dat geval kunt u misschien gebruikmaken van de vrijstelling schenkbelasting voor personen die niet in staat zijn om hun schulden te betalen. Zo kan er belastingvrij worden geschonken als het bedrag daadwerkelijk wordt gebruikt om die schulden te betalen. Dit geldt ook voor schulden binnen uw eenmanszaak of Vof, omdat deze schulden aan u worden toegerekend. Tip.  U kunt hier ook gebruik van maken als u ouder bent dan 40 jaar. Let op.  Het moet wel gaan om problematische schulden die direct moeten worden betaald en die u zelf met geen mogelijkheid zou kunnen betalen, zelfs niet als u al uw bezittingen zou verkopen. Denk hierbij aan een huurschuld, waardoor u uit uw pand wordt gezet als u deze niet betaalt.

Bewijzen. U moet wel bewijzen dat u niet meer in staat bent om uw schulden te voldoen. Zo valt uit oude rechtspraak op te maken dat het voldoende is als u beschikt over een negatief eigen vermogen. Dit houdt in dat uw schulden groter moeten zijn dan uw bezittingen. Is dit het geval, dan kan de schenking belastingvrij plaatsvinden. Tip 1.  Maak een overzicht van uw bezittingen en schulden en waardeer deze tegen de waarde in het economisch verkeer. Zo ziet u gelijk of u een negatief eigen vermogen heeft. Let op.  De schenking mag niet hoger zijn dan het verschil tussen uw bezittingen en schulden. Tip 2.  Leg in een schenkingsovereenkomst vast waarvoor de schenking is bedoeld en welke schulden ermee worden afgelost.

Een Schenkingsovereenkomst vindt u op http://tipsenadvies.nl/download TA 27.04.07).

Wat men aan u belastingvrij mag schenken, hangt af van wie het schenkt, hoeveel er geschonken wordt en wat het bestedingsdoel is. Raadpleeg hiervoor onze handige tabel. Leg in een schenkingsovereenkomst vast waarvoor de schenking is bedoeld en welke schulden ermee worden afgelost. Download ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01