Coronavirus ... niet welkom bij de klant!
Corona, buitengewone omstandigheid
Normaal bedrijfsrisico. Bij normale bedrijfsrisico’s komen omstandigheden waardoor uw werknemer niet kan werken voor uw rekening. Wat ‘normaal’ is hangt af van hoe voorzienbaar het risico is in relatie tot de aard van het bedrijf. Zo vond de rechter bijv. het risico van de besmettelijke vogelgriep en het daaropvolgende vervoersverbod een normaal bedrijfsrisico voor de pluimveehouderij, aangezien deze voorzienbaar was.
Corona is geen normaal bedrijfsrisico. Van een normaal bedrijfsrisico is bij het coronavirus geen sprake en daarom is het door het kabinet aangemerkt als een ‘buitengewone omstandigheid’.
Werktijdverkorting. Voor deze ‘buitengewone omstandigheid’ kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Wordt dit gehonoreerd, dan hebben de betrokken werknemers recht op een WW-uitkering. Als er door afzeggingen van klanten of bijv. door problemen met leveringen van goederen vanuit China meer dan 20% minder werk is voor uw medewerkers, komt u in aanmerking voor werktijdverkorting en krijgen de betrokken medewerkers een WW-uitkering.
Zorgplicht voor werkgever
Als werkgever bent u verplicht om zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkplek. U mag werknemers dus niet naar klanten sturen die zelf besmet zijn met het coronavirus, maar dat zult u zelf ook niet willen. Hetzelfde geldt voor het reizen naar landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. In dat geval mag de werknemer weigeren om naar het buitenland te gaan.
Vrees voor besmetting
Enkel vrees. Als er een negatief reisadvies geldt of er zijn besmettingsgevallen binnen uw bedrijf of bij de klant, dan mag uw werknemer het werk weigeren als hij niet op een andere plek kan werken. Zijn deze omstandigheden er echter niet en is uw werknemer alleen maar bang dat hij besmet zal raken, dan is dat geen reden om te weigeren om naar een klant toe te gaan. Dat geldt zeker als hij bijv. houdbare producten of medicijnen moet afleveren.
Hij mag niet binnen, uw risico. Weigert de klant hem echter te ontvangen vanwege de vrees voor het coronavirus, dan is dat een omstandigheid die uw werknemer niet kan worden toegerekend, maar die in uw risicosfeer ligt. U kiest immers uw klanten uit en uw werknemer niet. In dat geval bent u dus verplicht om het loon door te betalen. Heeft u twijfels bij de verklaring van uw medewerker dat hij niet welkom was, dan kunt u natuurlijk altijd bij uw klant informeren of het bericht van uw werknemer klopt. Zo kunt u uw klant bijv. bellen en informeren naar de situatie op zijn bedrijf.
Overmacht voor de klant. Het is natuurlijk de vraag wie er voor uw schade (lees: het loon van uw werknemer) opdraait, wanneer uw werknemer zijn werkzaamheden niet kan verrichten uit vrees voor het coronavirus. Waarschijnlijk zal de klant een beroep doen op overmacht, wanneer u hem voor de bij u ontstane schade aansprakelijk stelt. Of dat beroep op overmacht dan bij de rechter zal slagen, is nog maar de vraag en is onder meer afhankelijk van de definitie van overmacht in de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden, maar ook of voor uw klant voorzienbaar was dat hij uw medewerker de toegang tot het bedrijf zou weigeren en/of het werk/aflevering niet op een andere plaats of ander tijdstip zou kunnen plaatsvinden.