PERSONEEL - 25.03.2020

Medewerker op diefstal betrappen via verborgen camera’s?

In oktober 2019 betrapte Hema via een privérechercheur een medewerkster op het eten van hotdogs zonder te betalen. Wat mag wel en wat mag niet als u een medewerker van diefstal of verduistering verdenkt?

Voldoende bewijs. Diefstal of verduistering van geld of goederen is een reden om iemand (mogelijk op staande voet) te ontslaan. De diefstal of verduistering moet echter wel met overtuigend bewijs onderbouwd worden.

Van vermoeden naar bewijs . Tenzij je een medewerker op heterdaad betrapt, is dit een lastige opgave. Diefstal vindt voornamelijk heimelijk plaats. Kastekorten en het ontbreken van voorraden zijn vermoedens, maar zijn niet concreet genoeg om als bewijs te dienen.

Een zorgvuldig onderzoek

Van u wordt verwacht dat u een zorgvuldig onderzoek instelt. Zo’n onderzoek bestaat uit informatievergaring, gesprekken met getuigen en mogelijk met de verdachte werknemer, het vergaren van bewijsmateriaal en een analyse van de resultaten van dit onderzoek. Let op.  Dit onderzoek betekent echter ook dat de verdachte medewerker, indien deze de diefstal daadwerkelijk gepleegd heeft, weet dat de werkgever de diefstal onderzoekt.

Bewijs vergaren

Een rechercheur inschakelen is wellicht wat vergezocht, maar u kunt ook een verborgen camera overwegen. Let op.  Op camerabeelden is niet altijd duidelijk zichtbaar of er iets wordt weggenomen, wat er wordt weggenomen en of de medewerker het dan ook daadwerkelijk heeft meegenomen. Bovendien is verborgen cameratoezicht normaal gesproken niet toegestaan.

Verborgen cameratoezicht

Bij een concreet vermoeden van diefstal of fraude, mag u slechts onder een aantal voorwaarden verborgen camera’s gebruiken. De werknemers moeten bijv. vooraf geïnformeerd zijn. Tip.  Dat kan via het personeelsreglement of in de arbeidsvoorwaarden besproken of overeengekomen worden.

Download de checklist Personeel en verborgen camera van http://tipsenadvies.nl/download (TA 26.16.06).

Tassencontrole

Alleen met toestemming medewerker. Het controleren van tassen van personeel mag niet zonder toestemming van de medewerker, behalve als er in het huishoudelijk reglement of personeelshandboek is opgenomen dat tassencontrole is toegestaan. Het gaat dan echter om een steekproefsgewijze controle. Let op.  Als er een vermoeden is van diefstal, is de controle niet willekeurig.

Kassacontrole

Onvoldoende voor beschuldiging. Bij het tellen van de kassa komt u uit op een tekort. Enkel het tekort is onvoldoende om een medewerker te beschuldigen van diefstal, maar het meermaals hebben van een kastekort kan in samenhang met ander bewijs, een redelijk vermoeden van diefstal opleveren.

Met medewerkers in gesprek

Kan ook door een derde. U kunt ook met uw medewerkers in gesprek of deze gesprekken laten voeren door een derde partij, zoals een privérechercheur. Als een medewerker in het gesprek de diefstal bekent, kunt u hem dit op papier laten zetten. Deze verklaring geldt dan als bewijs, maar u mag een medewerker niet (ongeoorloofd) onder druk zetten. Doet u dit wel, dan wordt de verklaring mogelijk uitgesloten als bewijs.

Ook als u een medewerker verdenkt van diefstal, dient u zich aan de privacyregels te houden. Gaat u met een (verdachte) medewerker in gesprek, zet deze dan niet onder druk. Later kan de verklaring dan mogelijk worden uitgesloten als bewijsmateriaal.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01