“De afspraak met de bedrijfsarts was ik vergeten …”
Oproep binnen zes weken. Wanneer uw werknemer ziek is, wordt hij in ieder geval binnen zes weken opgeroepen door de bedrijfsarts die o.a. moet vaststellen of hij arbeidsongeschikt is en zo ja, een probleemanalyse moet maken. Het komt helaas in de praktijk geregeld voor dat werknemers hun afspraak met de bedrijfsarts (al dan niet bewust) vergeten. Wie draait er dan op voor de kosten?
Wel of niet ziek?
Arts moet het zeggen. Aangezien u geen medicus bent, kunt u niet bepalen of een werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is. Daarvoor moet u dus een bedrijfsarts inschakelen. Diens medisch advies over de belastbaarheid van uw werknemer vormt de basis voor het re-integratietraject.
Consult is belangrijk. Een consult bij een bedrijfsarts kost u al gauw tussen de € 175 en € 250, afhankelijk van uw contract met de arbodienst of bedrijfsarts. Verschijnt uw werknemer niet op de ingeplande afspraak, dan kan er dus ook niet worden vastgesteld of hij wel of niet arbeidsongeschikt is en krijgt u desondanks de rekening van het gemiste spreekuur gepresenteerd. Wat kunt u doen?
Opschorting loonbetaling
De meest eenvoudige sanctie die de wet toestaat, is opschorting van de loonbetaling. Als werkgever mag u namelijk de betaling van het loon opschorten wanneer u niet in de gelegenheid wordt gesteld te controleren of de werknemer wel recht heeft op loon. Daarom moet uw werknemer uw controlevoorschriften opvolgen, waarbij de verplichting hoort dat hij gehoor moet geven aan een oproep van de bedrijfsarts. Wordt er een nieuwe afspraak gemaakt en wordt dan alsnog vastgesteld dat uw werknemer arbeidsongeschikt was ten tijde van de vorige oproep, dan moet u alsnog het loon met terugwerkende kracht betalen. Als u het loon gaat opschorten, dan moet u dat schriftelijk of per e-mail aan hem kenbaar maken.
Download van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 9:• Waarschuwing loonopschorting• Bericht loonopschorting
Niet ziek. Als de bedrijfsarts echter vaststelt dat uw werknemer niet arbeidsongeschikt was, hoeft u het loon niet alsnog door te betalen, dan geldt de hoofdregel: geen arbeid, geen loon.
Verhalen van kosten gemist consult
Alleen bij opzet of bewuste roekeloosheid. Uiteraard zou u de kosten die u door de bedrijfsarts in rekening worden gebracht voor het nutteloze consult op uw werknemer willen verhalen. Hij is immers degene die niet verscheen, terwijl hij daar wel voor was opgeroepen. Helaas staat de wet het verhalen van kosten op een werknemer slechts toe in gevallen van opzet of bewuste roekeloosheid.
Niet bij één keer. Wanneer hij dus een eerste keer de afspraak vergeten is, kunt u de kosten niet aan hem in rekening brengen. Dat wordt anders als hij meerdere keren de afspraak vergeten is, want dan lijkt het in ieder geval of er sprake is van ‘opzettelijk’ vergeten.
Andere opties. Vanwege de moeilijkheid van het direct verhalen van de kosten op uw werknemer, zult u dus meestal andere wegen moeten bewandelen. U kunt daarbij denken aan het niet of gedeeltelijk verhogen van zijn salaris of het niet toekennen van een ziektebonus. Belangrijk is wel dat uw werknemer vooraf weet wat de consequenties zijn als hij niet verschijnt op het spreekuur van de bedrijfsarts. Tip. Neem dat op in uw verzuimreglement.