GEZONDHEIDSRECHT - 24.03.2021

De nieuwe ‘Wet toetreding zorgaanbieders’

Uit de bezoeken van de inspectie in 2019 bleek 75% van de nieuwe zorgbedrijven (2.500) niet aan de wettelijke toetredingseisen te voldoen. Wat moet u nu al weten over de nieuwe ‘Wet toetreding zorgaanbieders’ die per 1 januari 2022 geldt?

Nieuwe verplichtingen

Voor nieuwe en bestaande instellingen. Nieuwe zorgtoetreders zijn vooral te vinden in particuliere klinieken, thuiszorg en jeugdhulp. De nieuwe ‘Wet toetreding Zorgaanbieders’ (Wtza) zal de huidige Wet toelating zorginstellingen (WTZi) deels vervangen en nieuwe verplichtingen voor zowel nieuwe als bestaande zorgaanbieders met zich meebrengen. Verwacht wordt dat deze nieuwe wet op 1 januari 2022 van kracht wordt. Juist vanwege de grote veranderingen is het raadzaam om hiervan alvast kennis te nemen. Tip. Raadpleeg het stroomschema van de LHV.

Download het stroomschema Wtza van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 1.

  1. Brede reikwijdte. Voor het begrip zorgaanbieder sluit de ‘Wet toetreding Zorgaanbieders’ aan bij de brede definitie van zorgaanbieders uit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz): instellingen en de solistisch werkende zorgverleners vallen hieronder.
  2. Meldplicht. Nieuw is de meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, voor zover deze ‘zorg’ in de zin van de Wkkgz leveren. Het gaat dan om zorg op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en ‘andere zorg’ (zoals alternatieve geneeswijzen). De zorgaanbieder moet zich (digitaal via een vragenlijst) melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Let op. Nieuwe zorgaanbieders moeten dat voor de start van de zorgverlening doen, bestaande zorgaanbieders binnen zes maanden na inwerkingtreding van de ‘Wet toetreding Zorgaanbieders’. Daardoor komen zorgaanbieders in het vizier van de IGJ en kunnen zorgaanbieders sneller op de hoogte zijn van de geldende (kwaliteits)eisen.
  3. Vergunningplicht. Nieuwe zorgaanbieders moeten een toelatingsvergunning aanvragen als het gaat om instellingen die medisch specialistische zorg verlenen of om instellingen die Zvw- of Wlz-zorg verlenen met meer dan tien zorgverleners, dit laatste ongeacht de juridische basis op grond waarvan de zorgverleners werkzaam zijn. Voor bestaande zorgaanbieders geldt een onderscheid. Voor zorgaanbieders die eerder actief een WTZi-toelating hebben moeten aanvragen, wordt de WTZi-toelating omgezet in een Wtza-vergunning. Hebben zij op basis van de ‘Wet toetreding Zorgaanbieders’ (Wtza) geen vergunning nodig, dan vervalt de WTZi-toelating. Zorgaanbieders die van rechtswege een WTZi-toelating hebben, moeten binnen twee jaar na inwerkingtreding van de wet actief een Wtza-vergunning aanvragen.
  4. Intern toezicht. Onderdeel van de bestuursstructuureisen is dat instellingen een interne toezichthouder moeten hebben, bijv. een raad van toezicht. In een conceptuitvoeringsbesluit en een conceptuitvoeringsregeling van de ‘Wet toetreding Zorgaanbieders’ (Wtza) staat welke zorgaanbieders daarvan zijn uitgesloten hoe de instelling dit moet vastleggen en uitvoeren.

Download van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 1:• Concept van de uitvoeringsregeling Wtza • Concept van het uitvoeringsbesluit Wtza

  1. Financiële verplichtingen. Alle zorgaanbieders moeten jaarlijks openbaar verantwoording afleggen over hun financiële bedrijfsvoering, resultaat en vermogen (jaarrekening en accountantsverklaring). Alleen solisten, waarnemers en individuele leden van een maatschap hoeven dit niet.
Voor zowel nieuwe als bestaande zorgaanbieders komen er nieuwe wettelijke verplichtingen, waarschijnlijk per 1 januari 2022. Zo gelden de regels voor meer instellingen, is de meldplicht en de vergunningplicht aangepast en is intern toezicht vereist.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01