AFTREKPOST - 15.03.2021

Opgelet bij persoonsgebonden aftrekposten

Persoonsgebonden aftrekposten leveren de komende jaren steeds minder op. Toch kunt u via de aftrek de fiscus fors aan deze kosten laten meebetalen. Waar moet u allemaal op letten als u zichzelf niet tekort wilt doen?

Persoonsgebonden aftrekposten

Het gaat vooral om de aftrek van zorgkosten, alimentatie en scholingskosten. Waar moet u op letten als u binnenkort uw aangifte invult?

Aftrekpercentage beperkt. Voor het jaar 2020 kunt u de genoemde kostenposten nog aftrekken tegen maximaal 46%. U bereikt deze beperking als uw inkomen meer dan € 68.507 bedraagt. In 2021 is de aftrek verder beperkt tot 43%, in 2022 tot 40% en vanaf 2023 bedraagt de aftrek nog maximaal 37,05%.

Zorgkosten. Zorgkosten kunnen flink in de papieren lopen, met name als deze kosten niet gedekt worden door uw verzekering. Worden ze wel gedekt, dan is aftrek sowieso niet mogelijk. Tip.  Dit pleit ervoor om vanuit fiscaal oogpunt zorgkosten zo min mogelijk te verzekeren, zoals extra fysiotherapie of de tandarts, voor zover u zich dit risico kunt permitteren. De verzekeringspremie is namelijk niet aftrekbaar. Zorgkosten kennen voorts een inkomensafhankelijke drempel. Hoe hoger uw inkomen, hoe meer kosten u zelf moet betalen voordat u aan aftrek toekomt. Daarom is het raadzaam om zorgkosten, voor zover mogelijk, zo veel mogelijk in een jaar te clusteren. Laat dus bijv. uw gebit renoveren in het jaar waarin u ook een gehoortoestel koopt.

Reiskosten zorg. Reiskosten voor een bezoek aan bijv. een specialist zijn aftrekbaar tegen de werkelijke kosten. Reist u met de auto, dan mag u de kostprijs per kilometer van uw auto in aftrek brengen. Bent u gehandicapt, dan mag u ook extra autokosten in aftrek brengen als u vaker dan normaal de auto moet gebruiken. Daarvoor moet u uw extra reiskosten bepalen in vergelijking met een belastingplichtige in een soortgelijke situatie als u, die niet gehandicapt is. Alleen het meerdere aan reiskosten is dan aftrekbaar.

Alimentatie. Alimentatie is aftrekbaar en is bij uw ex-partner belast. Vanwege de aftrekbeperking is het wellicht raadzaam uw alimentatieverplichting af te kopen tegen een eenmalige som. Deze is voor u dan nog aftrekbaar tegen 46% (2020) of 43% (2021). Uw ex-partner heeft wellicht een tegengesteld belang, dus ga na wat voor beide partijen de voordeligste weg is. Overigens is ook alimentatie aftrekbaar als u deze na de wettelijke termijn van maximaal twaalf jaar zou willen voortzetten.

Scholingskosten. Scholingskosten zijn in ieder geval nog in 2020 en 2021 aftrekbaar, maar worden op termijn geschrapt. Scholingskosten zijn niet aftrekbaar als er recht bestaat op studiefinanciering of een hiermee vergelijkbare uitkering. Dat is ook zo als u hier geen gebruik van maakt. De aftrek van scholingskosten is beperkt tot les- en cursusgelden en verplichte leermiddelen. Ondernemers kunnen scholingskosten voor het op peil houden van hun vakkennis ten laste van de winst brengen, wat vaak gunstiger is. Dit vanwege de drempel van € 250 voor studiekosten en de hiervoor genoemde beperking.

Voor meer informatie over de aftrek van scholingskosten, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 13, nr. 22.

Wat kunt u hiermee?

Houd er rekening mee dat u de bewijslast heeft als u bepaalde kosten in aftrek op uw inkomen wilt brengen. Zorg dus dat u facturen bewaart. Tip.  Trek uw aftrekposten zo veel mogelijk in de tijd naar voren, vanwege de verdere beperkingen tot 2023.

Vergeet niet bij uw aangifte uw persoonsgebonden aftrekposten op te nemen. Zorg wel dat u de omvang ervan kunt bewijzen, dus houd bewijsmiddelen en facturen paraat. Trek uw aftrekposten zo veel mogelijk in de tijd naar voren, vanwege de verdergaande aftrekbeperking tot 2023.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01