BELASTINGAANGIFTE - 22.03.2021

Vooraf ingevulde belastingaangifte 2020 eerst checken!

Zoals u weet, vult de Belastingdienst de aangifte 2020 vooraf in op basis van het jaar ervoor. Maar 2020 is wel een heel uitzonderlijk jaar door de coronacrisis en allerlei steunmaatregelen. Waarom is uw controle daarop van belang?

De vooraf ingevulde belastingaangifte

Door de coronacrisis is 2020 voor ondernemers en particulieren een jaar met nogal wat veranderingen. Daarom raadt de Belastingdienst aan de vooraf ingevulde gegevens van uw aangifte inkomstenbelasting 2020 extra goed te controleren. Waarom?

Betaalpauze hypotheek. Heeft u in 2020 gebruikgemaakt van de betaalpauze voor uw hypotheek, dan mag u de niet-betaalde hypotheekrente over 2020 in de meeste gevallen niet aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting 2020. Deze rente mag u pas aftrekken in de aangifte over het jaar waarin u deze rente betaalt. Tip. Vraag aan uw hypotheekverstrekker of u de niet-betaalde hypotheekrente over 2020 wel of niet mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2020. Let op.  Controleer bij de rubriek renteaftrek of dit juist verwerkt is in de vooraf ingevulde aangifte en wijzig dit als dit nodig is.

Steunmaatregelen. In de IB-aangifte wordt rekening gehouden met een aantal ontvangen steunmaatregelen. Zo zijn de overbruggingsregelingen Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten (TOFA) reeds vooraf ingevuld in de aangifte. U moet deze gegevens over de desbetreffende uitkeringen alleen even goed controleren aan de hand van de jaaropgave(s) die u ontvangen heeft. Indien de vooraf ingevulde gegevens afwijken t.o.v. de jaaropgave(s), pas deze dan aan in de aangifte.

Tegemoetkomingen. Heeft u in 2020 de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en/of de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de subsidie Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) en aanpassingskosten ontvangen? Let op. Dan moet u oppassen. Over deze tegemoetkomingen hoeft u namelijk geen belasting te betalen. Deze verwerkt u als volgt in uw aangifte:

  1. bij de rubriek ondernemingen bij de vraag ‘Hebt u vrijgestelde winstbestanddelen?’ vinkt u ja aan;
  2. in het scherm Winst- en verliesrekening neemt u dit bedrag op als overige buitengewone baten;
  3. u vult dit bedrag ook in op het scherm Vrijgestelde winstbestanddelen bij Overige vrijgestelde winstbestanddelen, zodat u per saldo hierover geen belasting betaalt.

Let op. Dit geldt niet voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) die u ontvangen heeft. Dit is een vermindering van de personeelskosten.

Urencriterium. Om in aanmerking te kunnen komen voor bepaalde onderdelen van de ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek (2020: € 7.030), moet u voldoen aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur in het desbetreffende kalenderjaar. Door de coronacrisis kan het echter zijn dat u niet aan het urencriterium voldoet. Daarom is in 2020 voor de periode van 1 maart t/m 30 september 2020 het urencriterium versoepeld. Voor deze periode mag u ervan uitgaan dat u wekelijks 24 uur aan uw onderneming heeft besteed, ook als u deze uren niet heeft gemaakt. Tip.  De versoepeling van het urencriterium geldt voor alle ondernemers (ook zonder coronagevolgen). Tip  Bent u (deels) arbeidsongeschikt, dan mag u ervan uitgaan dat u van 1 maart tot en met 30 september 2020 ten minste 16 uur per week aan uw onderneming heeft besteed.

Seizoensgebonden. Seizoensgebonden ondernemers mogen over 1 maart t/m 30 september 2020 uitgaan van het aantal uren dat ze in de periode van de periode 1 maart t/m 30 september 2019 aan hun bedrijf hebben besteed.

Hypotheekrente die u in 2020 niet heeft betaald (betaalpauze), is bijv. niet aftrekbaar. Controleer of dit juist verwerkt is in de vooraf ingevulde aangifte en wijzig dit indien nodig. Controleer ook ontvangen steunmaatregelen (TOGS/TVL) die belastingvrij zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01