ERFRECHT - 06.09.2021

De uitvaart regelen

Als een ouder overlijdt, komt de bevoegdheid om de uitvaart te regelen dan uitsluitend toe aan de kinderen? Wat als er een executeur (nalatenschapsafwikkelaar) is benoemd? Wat staat er in de wet? Wat bewaken en goed regelen?

Kinderen willen alles regelen. De moeder van Trees en Lenie is overleden. Als ze de uitvaart willen regelen, krijgen ze van de uitvaartverzorger te horen dat daarvoor al contact is opgenomen door een vriend van hun moeder. Het blijkt dat moeder hem in haar testament tot executeur heeft benoemd.

Executeur benoemd. Trees en Lenie vinden dat maar een rare zaak. Het is toch aan hen als kinderen om de uitvaart te regelen? Daarom nemen ze contact op met de executeur. Deze laat aan hen een afschrift zien van het testament. Daaruit blijkt dat de executeur niet alleen bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen, maar ook om de uitvaart te regelen.

Wensen schriftelijk vastgelegd

De executeur laat aan hen ook een codicil zien van hun moeder, waarin ze duidelijk heeft aangegeven dat het haar wens was om te worden gecremeerd. Ook staan daarin alle overige wensen ten aanzien van de uitvaart.

Wat zegt de wet hierover?

Het regelen van de uitvaart komt niet toe aan de familie van de overledene. Dat is een zaak van de overledene zelf. In de wet staat dat de uitvaart moet geschieden volgens de wensen van de persoon die is overleden. Daaronder wordt ook begrepen de bestemming van de as van iemand die is gecremeerd (art. 18 Wlb) .

In testament of codicil. De wensen inzake de uitvaart kunnen door de overledene kenbaar zijn gemaakt in een testament of codicil (art. 19 Wlb) . In de praktijk zal dat ook vaak worden besproken met de directe naasten of met de executeur. Deze wensen mogen achteraf niet worden gewijzigd, tenzij nakoming daarvan redelijkerwijs niet kan worden gevergd.

Drie mogelijkheden

Is er door de overledene een testament gemaakt waarin een executeur is benoemd, dan is van belang hoe de bevoegdheden van de executeur zijn vastgelegd. Daarbij zijn er drie opties:

  1. de executeur heeft alleen de bevoegdheid om de uitvaart te regelen (de uitvaartexecuteur);
  2. de executeur heeft ook de bevoegdheid om de nalatenschap te beheren en af te wikkelen (de beheerexecuteur);
  3. de executeur heeft ook de bevoegdheid om de nalatenschap te verdelen (de afwikkelingsbewindvoerder).

Anders geregeld. Moeder had in haar testament haar dochters tot uitvaartexecuteur kunnen benoemen en haar vriend tot beheerexecuteur, maar dat heeft ze niet gedaan. Ze heeft uitdrukkelijk haar vriend beide bevoegdheden toegekend. Dat betekent dat hij de uitvaart moet regelen.

Overleg met de erfgenamen. Een verstandige executeur zal dat zo veel mogelijk doen in overleg met de erfgenamen. Door de directe naaste familieleden zo veel mogelijk bij de uitvaart te betrekken, wordt voorkomen dat er wrijving ontstaat. Dat vergemakkelijkt ook de afwikkeling van de nalatenschap, want uiteindelijk zal de executeur daarover rekening en verantwoording moeten afleggen aan de erfgenamen!

De uitvaart is uitsluitend een zaak van de overledene. Wensen en aanwijzingen daarvoor kunnen worden vastgelegd in een testament of codicil. Bespreek dit met de persoon die de uitvaart moet regelen. Is er een executeur benoemd, dan is het verstandig om voor een goede verstandhouding met de erfgenamen te zorgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01