PRIVACY - 01.09.2021

Geboortedatum vragen onder de AVG

U heeft een webshop en wilt niet alleen de naam, het adres en het telefoonnummer van uw klant registreren, maar ook de geboortedatum. Zo kunt u uw klant feliciteren met zijn verjaardag, dat schept een band. Wat zegt de AVG daarover?

Het gebeurt zo vaak ... Het gebeurt vaak dat de geboortedatum wordt gevraagd op een website, dus waarom zou u dat niet op uw website vragen?

Gooit de AVG roet in het eten?

Dataminimalisatie. Een van de eisen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dataminimalisatie. Dit betekent dat u niet meer gegevens mag verzamelen dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor u deze gegevens verzamelt. Het hangt dus erg af van het doel of u de geboortedatum mag vragen en vastleggen.

Wettelijke basis. Daarnaast moet er een wettelijke grondslag zijn. Deze grondslagen zijn opgesomd in de AVG. Het zijn er zes: een wettelijke verplichting, een gerechtvaardigd belang, een vitaal belang, een publiek belang, een overeenkomst en als toestemming. Zonder één van deze grondslagen mag u de gevraagde gegevens niet verwerken.

Is er een doel en een wettelijke grondslag? Als u dus vraagt om de geboortedatum, dan moet u het doel en de wettelijke grondslag helder hebben. Tip. Beide moet u goed vastleggen en u moet uw klant hierover informeren.

Voor meer informatie over de toepasselijkheid van de AVG, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 2.

Gefeliciteerd met uw verjaardag!

Leuk cadeautje. Een voorbeeld waarvoor u de geboortedatum van uw klant zou willen weten, is om hem op zijn verjaardag te verrassen met een attentie. Dit is immers goed voor de klantenrelatie.

Wat is de wettelijke grondslag? Het doel is hierbij duidelijk, maar u moet wel goed bedenken wat de wettelijke grondslag is. Van een overeenkomst is hier geen sprake, want het staat los van de bestellingen die uw klant bij u doet. Of er sprake is van bijv. een gerechtvaardigd belang, zijn de meningen verdeeld. Er is echter geen noodzaak om de geboortedatum te registreren, het gaat immers alleen om een attent gebaar. Gerechtvaardigd belang als grondslag is dan niet zo sterk.

Duidelijke toestemming vooraf. Wat er in dit geval overblijft, is de toestemming van de klant. Deze dient onder de AVG expliciet en duidelijk te zijn en vooraf gegeven te worden. Bovendien moet u deze goed vastleggen. De toestemming moet te allen tijde weer kunnen worden ingetrokken. Let op. Als deze wordt ingetrokken, mag u er ook echt geen gebruik van maken.

Soms is geboortedatum verplicht

Verplichting. Er zijn ook gevallen waarin het wel verplicht is om de geboortedatum te vragen. Dit is bijv. het geval bij een kredietverstrekker die vooraf moet controleren of er een BKR-registratie van toepassing is of om uit te sluiten dat iemand in de schuldsanering zit. Ook wordt u vaak naar de geboortedatum gevraagd als een klant achteraf wil betalen bij een online bestelling. Ook hier gaat het dan om een controle van de financiële toestand van de klant.

Leeftijdsgrens. Hoe zit het dan met de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol en bij bepaalde games? Hiervoor geldt als een wettelijke verplichting dat u moet weten hoe oud de persoon is die via uw webshop bestelt. U bent immers strafbaar als u aan minderjarigen verkoopt. Toch hoeft u hier niet de geboortedatum te vragen en vast te leggen. Het is voldoende als u zorgt voor een optioneel vinkje bij de stelling ‘ik ben 18 jaar of ouder’. Als u het vinkje vastlegt, dan voldoet u aan de leeftijdscontrole.

In de meeste gevallen is het niet nodig om de geboortedatum te vragen. Wilt u het toch doen, bijv. om uw klant een attentie op zijn verjaardag te sturen, doe dit dan alleen met toestemming vooraf en leg dit goed vast.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01