Vereenvoudiging opgave doodsoorzaak per 1 januari 2022
Regels voor elektronische verzending
Verschillende wetten. In de wijziging staan, naast de wijzigingen bij de Wet op de lijkbezorging (Wlb) ook nadere regels over de elektronische verzending, ook van gegevens in het kader van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtlvhz).
Het mag nog steeds op papier. Elektronische verzending wordt (nog) niet verplicht gesteld. Door de wetswijziging krijgen degenen op wie de wettelijke verplichting rust om de verslagen of doodsoorzaakgegevens te verzenden, de keuze om dit via de papieren weg of elektronisch te doen.
Minister kan aanpassen. Het wetsvoorstel maakt het wel mogelijk om bij regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitsluitend de elektronische weg voor te schrijven. Van een dergelijke verplichting is op dit moment nog geen sprake.
Aangepast formulier. Om het elektronisch opgeven van de doodsoorzaak mogelijk te maken, is er een aangepast formulier doodsoorzaakverklaring vastgesteld ( https://www.cbs.nl/doodsoorzaakverklaring ). Dit nieuwe formulier is eveneens in werking getreden per 1 januari 2022.
Download het Inwerkingtredingsbesluit elektronisch doen van opgave doodsoorzaak van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 20.
Rechtstreeks doorgeven aan het CBS
Zonder tussenkomst burgerlijke stand. Artsen kunnen dus voortaan rechtstreeks zelf bij de medisch ambtenaar van het CBS de doodsoorzaak doorgeven, zonder de nu nog noodzakelijke tussenkomst van een gemeenteambtenaar van de burgerlijke stand.
Ook bij papieren opgave. Ook artsen die met een papieren opgave willen blijven werken, kunnen met behulp van het aangepaste B-formulier voortaan de doodsoorzaak rechtstreeks aan het CBS doorgeven. Voor het elektronisch opgeven van de doodsoorzaak komt er een aangepast formulier doodsoorzaakverklaring dat in de loop van januari 2022 verschenen is ( https://www.cbs.nl/doodsoorzaakverklaring ).
BSN kan worden opgenomen
Een belangrijke aanpassing is dat voortaan ook het burgerservicenummer (BSN) van de overleden persoon kan worden opgenomen. Bij levenloos geboren kinderen of kinderen die bij overlijden jonger zijn dan één maand en van wie het BSN nog niet bekend is, kan het BSN van de moeder worden genoteerd.
Overname gegevens vanuit administratie. Door digitalisering kan ook een deel van de op het B-formulier gevraagde gegevens automatisch worden ingevuld vanuit het zorginformatiesysteem waar de arts mee werkt. Huisartsen geven aan dat het B-formulier nu al digitaal is in te vullen via ZorgDomein. De naw-gegevens van de patiënt zijn al ingevuld en ook de episodelijst wordt meegenomen. Dat werkt tijdbesparend.
Corona. Voor gebruik van corona op de doodsoorzaakverklaring adviseert het CBS om de toelichting te lezen ( https://www.cbs.nl/nl-nl/deelnemers-enquetes/deelnemers-enquetes/decentrale-overheden/decentrale-overheid/doodsoorzaakverklaring/toelichting-doodsoorzaak-verklaring ).