TELEFONIE - SMARTPHONE - 14.03.2022

Heeft u uw smartphone al helemaal in de vingers?

Wanneer u geen stembediening gebruikt, bedient u uw smartphone met uw vingers. Maar kende u deze handige trucjes al voor een nog efficiënter gebruik?

Virtueel trackpad

Tekst aanpassen. Wanneer u op uw smartphone een sms, een WhatsAppbericht, een e-mail, een aantekening in uw notitie-app of eender welke andere tekst tikt, dan wilt u daarin weleens een fout corrigeren of een getypt fragment weer verwijderen of verplaatsen.

Met de vinger. U weet wellicht al dat u - zowel op een iPhone als op een Androidtoestel - uw vingertop op het scherm kunt duwen om zo de cursor op de gewenste plaats te krijgen. Op een iPhone verschijnt dan een soort bubbel boven uw vingertop: die moet helpen om de juiste locatie in de tekst te bepalen. Werkt u op Android, dan verschijnt er een druppel met dezelfde functie.

Soms is het lastig. Heeft u echter geen al te fijne vingers, bent u niet gezegend met een al te beste motoriek of is uw leesbril niet binnen handbereik, dan is het vaak een gedoe om de cursor op de gewenste plaats te krijgen. Gelukkig bestaat hiervoor een handige oplossing: het virtuele trackpad.

Wat is dat? Het virtuele trackpad is een hulpmiddel dat u oproept door (in om het even welke app waarin u kunt typen) even op de spatiebalk van het toetsenbord te blijven duwen. Dat keyboard wordt dan wit en kan vervolgens gebruikt worden net als het trackpad van uw laptop - op voorwaarde dat u uw vinger op het scherm houdt! Dat betekent dus dat u uw vingertop erover kunt glijden, om zo makkelijker de cursor op de juiste plaats in de tekst te krijgen. Dit werkt in principe op elk iOS- en Androidtoestel.

Instructiefilmpje. Nog niet duidelijk? Kijk dan eens naar de deze YouTubevideo: https://bit.ly/3pfnEei

Tekst selecteren

Twee keer tappen. Ongeacht op welke manier u een tekst bewerkt, u kunt makkelijk een heel woord selecteren door daar twee keer na elkaar op te tappen. Het wordt dan gemarkeerd, met een bolletje ervoor en erachter. Door die bolletjes met uw vingertop te verschuiven, maakt u de selectie groter, en kunt u dus sneller een langere passage verwijderen, kopiëren of verplaatsen.

Zoomen in kaarten-app

Ook twee keer tappen. Gebruikt u vaak Google Maps of de Kaarten-app van Apple op uw smartphone, dan weet u misschien al dat u op een kaart kunt inzoomen door daar twee keer na elkaar op te tappen. Wat u mogelijk nog niet weet, is dat u na de tweede tap uw vinger op het scherm kunt houden en hem vervolgens naar boven of beneden kunt glijden om respectievelijk uit- of in te zoomen.

Waarom zou u dit doen? Dit trucje is vooral handig wanneer u maar één hand vrij heeft en daarin uw telefoon vasthoudt.

Instructiefilmpje. Lukt het u niet meteen, check dan op https://bit.ly/3BR0zDL of u het wel goed doet.

Belichting in camera-app

U gebruikt uw smartphone ook om foto’s te maken. Laat de belichting of focus te wensen over? Weet dan dat u deze in de camera-app van uw toestel kunt aanpassen door op de gewenste plaats op het scherm te tikken.

Instructiefilmpje. Op https://bit.ly/3tbtZbZ ziet u hoe het moet op een iPhone en https://bit.ly/3LZYWbC toont hoe het moet op Android.

Heeft u moeite om bij het aanpassen van een getypte tekst op uw smartphone uw cursor op de juiste plaats te krijgen? Activeer dan het virtuele trackpad door even op de spatiebalk van het toetsenbord te blijven duwen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01