SOFTWARE - OFFICE - 26.04.2022

Dicteren aan uw computer: hoe doet u dat?

Bij het opstellen van teksten grijpt u wellicht instinctmatig terug naar het toetsenbord van uw computer. Dankzij de ingebouwde spraakherkenningsfunctie in uw computer hoeft u echter niet meer altijd te typen. Hoe gebruikt u deze?

De ‘spraak-naar-tekst’-technologie laat u op een efficiënte manier documenten samenstellen. Via gesproken commando’s kunt u de teksten ook makkelijk indelen en bewerken. Het enige wat u nodig heeft, is een computer, een (ingebouwde) microfoon en een tekstverwerkingsprogramma, zoals Microsoft Word of Google Docs. Hoe goed uw gesproken woorden omgezet worden in geschreven teksten, hangt af van de kwaliteit van de achterliggende technologie en van uw microfoon, maar ook van uw uitspraak, het tempo, het volume en het omgevingsgeluid.

Microsoft Word

Hoe u de dicteerfunctie in Microsoft Word precies moet activeren, hangt af van de versie die u gebruikt. Op https://bit.ly/3DYujj8 vindt u alle instructies voor web, Windows, Mac, iOS en Android. Let op.  Gebruikt u de desktopversie op Windows of Mac, dan is de dicteerfunctie alleen beschikbaar als u een Microsoft 365-abonnement heeft.

Hoe werkt het? Na het activeren van de functie wordt alles wat u inspreekt automatisch omgezet in geschreven tekst. Dat gebeurt bijna onmiddellijk. Wanneer Microsoft Word twijfelt over een bepaald woord, wordt dat eventueel gemarkeerd en ziet u daaronder alternatieven. Via een eenvoudige klik kunt u deze dan selecteren of negeren. Het is uiteraard ook mogelijk om achteraf zelf fouten weg te werken met behulp van uw toetsenbord.

Welke talen? Uw standaardtaal wordt automatisch gekozen, maar via de instellingen kunt u deze wijzigen. Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Chinees (en hun lokale varianten) worden volledig ondersteund. Andere zogenaamde ‘previewtalen’ - onder andere Nederlands, Portugees, Noors, Zweeds, Deens, Fins en Japans - worden volgens Microsoft iets minder nauwkeurig herkend en kunnen met een beperkter aantal interpunctiecommando’s overweg.

Wat zijn dat? Interpunctiecommando’s zijn (combinaties van) woorden die Word niet letterlijk neerschrijft, maar interpreteert als een uit te voeren opdracht. Voorbeelden in het Nederlands zijn ‘punt’, ‘vraagteken’, ‘apostrof’, ‘plusteken’, ‘euroteken’, ‘nieuwe regel’ en ‘nieuwe alinea’. Een overzicht van alle mogelijkheden vindt u door op https://bit.ly/3DYujj8 onder Wat kan ik zeggen? de gewenste taal te selecteren in het afrolmenu.

Google Docs

Ook Google Docs heeft een dicteerfunctie. Deze werkt volgens https://bit.ly/3O0ieyG alleen in Chrome-browsers. U activeert dit in https://docs.google.com via het menu Extra ; Spraakgestuurd typen .

Welke talen? Google Docs ondersteunt meer dan honderd talen en taalvariëteiten, waaronder het Nederlands. Met dit tekstverwerkingsprogramma kunt u ook enkele interpunctiecommando’s voor leestekens (punt, komma, vraagteken, etc.) gebruiken.

Spraakopdrachten. Daarnaast zijn er ook tal van spraakopdrachten mogelijk om bijv. stukken tekst te selecteren, door een document te navigeren, teksten te bewerken, op te maken en uit te lijnen, tabellen en kolommen toe te voegen, enz. Let op.  Deze opdrachten moet u wel in het Engels zeggen. Een overzicht van alle mogelijkheden vindt u in de rubriek Stap 3: Spraakopdrachten gebruiken op https://bit.ly/3O0ieyG

Probeer de dicteerfunctie in Microsoft Word of Google Docs uit om na te gaan of u zo efficiënter documenten kunt samenstellen. De interpunctiecommando’s maken het u extra makkelijk om leestekens toe te voegen zonder dat u het toetsenbord hoeft te gebruiken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01