PROCEDURE - 06.04.2022

Mediation als conflictbemiddeling

U heeft een conflict met een opdrachtnemer, een goede klant of een medewerker. Iemand wijst u op mediation. U vraagt zich af of dit iets kan zijn …

Mediation? Als u een conflict niet op de spits wilt drijven en een gang naar de rechter wilt besparen, kan mediation uitkomst bieden. Dit is een manier van conflictbemiddeling, een manier om samen tot een oplossing te komen. De mediator is hierbij een onafhankelijke bemiddelaar die partijen zelf tot een oplossing laat komen. Tip. Vaak blijkt dat het conflict niet juridisch is, maar draait om misverstanden, miscommunicatie of verkeerde bejegening. Uiteindelijk geeft dat meestal ruimte voor een oplossing.

Hoe werkt het in de praktijk? Beide partijen moet een goed gevoel bij de mediator hebben. Veel mediators hanteren daarom een laag tarief voor een intakegesprek en vervolgens hun reguliere uurtarief. De totale kosten hangen uiteraard af van het aantal bijeenkomsten en kunnen lager uitpakken dan een gang naar de rechter. Mediaton is bovendien snel en kan leiden tot een herstel en behoud van de relatie en de samenwerking.

En een gewone bemiddelaar? Uiteraard kan er ook een gezamenlijke relatie bemiddelen tussen u en de andere partij. Soms wordt een ervaren ondernemer hiervoor gevraagd. Let op. Het is de kunst voor de bemiddelaar om geen partij te kiezen en inhoudelijk geen uitspraken te doen. Bij een professioneel mediator loopt u deze risico’s niet.

Een mediator vinden. Mediator is een vrij beroep, iedereen mag zich mediator noemen. De beschermde titel MfN-registermediator is een kwaliteitserkenning. MfN-registermediators werken conform het mediationreglement en de gedragsregels voor de MfN-registermediator. Tip.  Raadpleeg het MfN-register ( https://bit.ly/35PrxAn ).

Als er al een procedure loopt. Zelfs als er al een procedure bij de rechter loopt, kan mediation gebruikt worden. Niet zelden wijst ook de rechter hierop. Let op. Elke rechterlijke instantie heeft zijn eigen mediationfunctionaris met wie u kunt overleggen of mediation zich leent voor het oplossen van uw conflict. Tip. Raadpleeg de brochure Mediation naast rechtspraak.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 3 vindt u de brochure Mediation naast rechtspraak.

Vaak ontstaan conflicten door misverstanden. Mediation kan tot een snelle en goedkope oplossing leiden en spaart de relatie en de samenwerking in de toekomst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01