BOUW - 27.11.2023

Nieuwe modelovereenkomst voor zzp’ers in de bouw

De Belastingdienst heeft onlangs de nieuwe modelovereenkomst voor zzp’ers die werken in de bouw, goedgekeurd.

Werken met zzp’ers. Indien u als opdrachtgever werk uitbesteedt aan zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en u wilt voorkomen dat er sprake is van een dienstverband, is het van belang dat u goede afspraken maakt. De door de Belastingdienst goedgekeurde Modelovereenkomst aanneming van werk biedt bouw- en infrabedrijven hiervoor de benodigde zekerheid. Omdat de oude modelovereenkomst verlopen was, heeft Bouwend Nederland bij de Belastingdienst een nieuwe overeenkomst aangevraagd. Deze is onlangs goedgekeurd door de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/brochures_en_publicaties/modelovereenkomst-aanneming-van-werk-bouwend-nederland-aannemersfederatie-nederland-nvb-vereniging-van-waterbouwers-fnv-en-cnv ).

Zekerheid over de arbeidsrelatie. Om zekerheid te verkrijgen over de arbeidsrelatie moet u de nieuwe modelovereenkomst hanteren. U hoeft dan als opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang er volgens de overeenkomst gewerkt wordt. De geel gearceerde bepalingen in de modelovereenkomst moeten strikt worden opgevolgd. Let op. Als de zzp’er die het werk heeft aangenomen, het werk vervolgens zelf ook weer geheel of gedeeltelijk uitbesteedt, moet hiervoor een aparte overeenkomst afgesloten worden tussen de zzp’er en de partij waaraan het werk wordt uitbesteed.

Om zekerheid te verkrijgen over de arbeidsrelatie met een door u ingeschakelde zzp’er, moet u de nieuwe modelovereenkomst hanteren. U hoeft dan als opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang er volgens de overeenkomst gewerkt wordt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01