WERKKOSTENREGELING - 30.11.2023

Leningen voor thuisaccu en laadbox

Een standpunt over heffing over een rentevoordeel op een personeelslening voor de aanschaf van een thuisaccu, laadbox en/of een laadpaal.

Rentevoordeel Verstrekt een werkgever aan een werknemer een personeelslening voor een (elektrische) fiets of een elektrische scooter waarop de werknemer minder rente hoeft te betalen, dan is dat rentevoordeel voor de werknemer onbelast, omdat daarvoor een nihilwaardering geldt. In alle andere gevallen vormt het rentevoordeel belast loon, tenzij de werkgever het heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel. Natuurlijk zeer welkom als dat gehele rentevoordeel in de vrije ruimte valt en er dus in feite geen eindheffing verschuldigd is. De mogelijkheid om aan te wijzen geldt niet voor personeelsleningen op de eigen woning. De rentevoordelen daarop vormen altijd belast loon en mogen niet worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel. In dat laatste geval kan de werknemer het als loon in aanmerking genomen voordeel wel in zijn aangifte inkomstenbelasting als aftrekbare kosten bij de eigen woning in aftrek brengen, mits er natuurlijk wordt voldaan aan de voorwaarden voor een eigenwoningschuld. Denk bijv. aan de aflossingseis die geldt voor leningen van 2013 en daarna.

Thuisaccu: aanwijzing mogelijk Volgens de Kennisgroep loonheffing algemeen kan de werkgever het rentevoordeel van de personeelslening voor een thuisaccu aanwijzen als eindheffingsbestanddeel. De thuisaccu wordt immers na installatie geen bestanddeel van de eigen woning. Dat zou alleen anders zijn als de woning niet is aangesloten op het elektriciteitsnet en zelf voorziet in haar energiebehoefte (off-grid of zelfvoorzienend). In dat geval zou de accu een essentieel onderdeel van de stroomvoorziening zijn en daarmee civielrechtelijk een bestanddeel van de eigen woning.

Laadbox: aanwijzing mogelijk Is er sprake van een aan de muur bevestigd laadpunt (wandmodel, ook wel laadbox genoemd), dan wordt ook deze laadbox na installatie geen bestanddeel van de eigen woning en dus mag het rentevoordeel ook in dat geval als eindheffingsbestanddeel worden aangewezen.

bz-advies

Gaat het om een staande, veelal in beton gegoten paal (paalmodel), dan is deze door natrekking van de grond onroerend en behoort deze wel tot de eigen woning. Dan moet het rentevoordeel dus wel verplicht als belast loon voor de werknemer worden verloond en mag de werkgever het rentevoordeel niet aanwijzen als eindheffingsbestanddeel.

Wil een werkgever zijn werknemers helpen bij de verduurzaming, dan kan hij dat vaak fiscaalvriendelijk doen met een personeelslening.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01