OUDEDAGSVOORZIENING - 30.11.2023

Pensioendeelnemer met ouderdomspensioen of lijfrente?

Heeft u voorzien in een ouderdomspensioen of een lijfrente opgebouwd? Wat moet u dan weten?

Keuzerecht bedrag ineens. Op 9 november 2023 heeft demissionair minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen de Eerste Kamer en Tweede Kamer laten weten dat de geplande ingangsdatum van het wetsvoorstel ‘Wet herziening bedrag ineens’ is verschoven van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025. De uiteindelijke datum blijft hierbij afhankelijk van de voortgang van het parlementaire proces. Verder uitstel is dus niet ondenkbaar. Wat moet u weten?

‘Wet herziening bedrag ineens’. Door het wetsvoorstel ‘Wet herziening bedrag ineens’ hebben pensioendeelnemers de mogelijkheid om maximaal 10% van hun ouderdomspensioen ineens op te nemen. Dit wordt een wettelijk recht. Alle pensioenuitvoerders moeten deze keuze dan ook aanbieden.

Waarom uitstel tot 01.01.2025?

Pensioendeelnemers moeten van de pensioenuitvoerders goede informatie ontvangen over het keuzerecht voor de opname van een bedrag ineens van het ouderdomspensioen. Daarnaast dienen de pensioendeelnemers voldoende tijd te krijgen om een weloverwogen keuze te maken. De (vertegenwoordigers van) pensioenuitvoerders hebben eerder aangegeven dat ze minimaal zes tot negen maanden nodig hebben om pensioendeelnemers te informeren over de mogelijkheid om een pensioenbedrag ineens op te nemen en de gevolgen daarvan. De plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer staat echter pas begin 2024 op de agenda. Zou de wet op 1 juli 2024 in werking treden, dan betekent dit dat uitvoerders minder dan zes maanden de tijd hebben om de pensioendeelnemers te informeren.

Vrij besteedbaar

Het bedrag ineens is vrij besteedbaar. Voor bepaalde deelnemers kan het ontvangen van een bedrag ineens uit het pensioenvermogen direct na pensionering aantrekkelijker zijn dan het ontvangen van een hogere uitkering in de daaropvolgende jaren, bijv. voor:

  • schulden af te lossen (zoals een hypotheek);
  • reizen;
  • de verbouwing van de eigen woning.

Nadelen? Het ontvangen van een bedrag ineens uit het pensioenvermogen kan echter ook nadelen hebben. Door een bedrag ineens uit te laten betalen, stijgt het inkomen in het jaar van uitbetalen. Hierdoor kan men in een hogere belastingschrijf vallen. Let op.  Ook kan de uitbetaling gevolgen hebben voor de toeslagen.

Voorwaarden

Op het moment dat een pensioendeelnemer met pensioen gaat of bij ingang van de lijfrentetermijnen, kan hij ervoor kiezen om een deel van zijn totale ouderdomspensioen ineens uit te laten betalen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • het op te nemen bedrag ineens is maximaal 10% van het ouderdomspensioen;
  • combineren met hoog-laagpensioen (start met een hoger, later een lager pensioen) kan niet;
  • na de eenmalige opname moet de resterende levenslange pensioenuitkering boven de afkoopgrens van kleine pensioenen liggen. Tip.  Dit is eveneens van toepassing op een lijfrente die is overeengekomen bij de eigen BV in verband met de inbreng van een onderneming.

Resterend deel omlaag. Neemt een pensioendeelnemer eenmalig een bedrag op uit het opgebouwde pensioen, dan gaat de resterende pensioenuitkering daarna evenredig omlaag.

Door het wetsvoorstel ‘Wet herziening bedrag ineens’ hebben pensioendeelnemers de mogelijkheid om maximaal 10% van hun ouderdomspensioen ineens op te nemen. De ingangsdatum is opgeschoven naar 1 januari 2025, dit was 1 juli 2024. De parlementaire behandeling kan zelfs nog een verder uitstel bewerkstelligen. Wij volgen dat voor u.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01