VERGRIJPBOETE - 22.12.2023

Wie heeft de btw-aangifte gedaan?

Als er onduidelijkheid is over de indiener van de btw-aangifte, kan de Belastingdienst geen boete opleggen.

De casus Een BV verhuurt en bemiddelt in vastgoed. De BV koopt een bedrijfspand met bovenwoning en verdere opstallen. Vervolgens sluit de BV een overeenkomst voor de levering van 14 nieuwbouwappartementen die gerealiseerd worden in het aangekochte bedrijfspand. De BV factureert een deel van de koopsom aan de koper. De koper brengt de btw op de koopsom in aftrek, maar de BV draagt de in rekening gebrachte btw niet af. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de Belastingdienst daarom een naheffingsaanslag met boete op aan de BV.

Geen grove schuld Hof ‘s-Hertogenbosch (ecli:nl:ghshe:2023:2475) oordeelt dat het niet aan grove schuld van de BV is te wijten dat zij de op de factuur vermelde btw niet op aangifte heeft voldaan. Onduidelijk is namelijk wie de btw-aangifte heeft ingediend, de BV of het door de BV ingeschakelde belastingadvieskantoor. De Belastingdienst had moeten onderzoeken door wie de btw-aangifte is ingediend.

De cautie De Belastingdienst had de cautie (mededeling aan de belastingplichtige dat hij het recht heeft om te zwijgen) moeten geven in verband met een gesprek over het onderzoek naar de schuld. De stelling van de Belastingdienst dat dat niet hoefde, omdat er niet over een boete is gesproken, wordt als volstrekt ongeloofwaardig en onverdedigbaar aangemerkt. Tijdens het gesprek was de boete-fraudecoördinator van de Belastingdienst namelijk aanwezig. Ook wijst het hof op de motivering van de boete in het conceptrapport. Verder is het kwalijk dat de BV het verslag van het gesprek moest overleggen. Aangezien dit verslag een op de zaak betrekking hebbend stuk betreft, had de Belastingdienst dat in eerste aanleg al aan het hof moeten overleggen.

Kwijtschelding In deze zaak wordt de boete geheel kwijtgescholden. Uiteraard moet de BV de op de factuur vermelde btw wel afdragen aan de Belastingdienst op grond van artikel 37 van de Wet op de omzetbelasting 1968, omdat de BV de btw die op de factuur vermeld wordt, ook verschuldigd is.

bz-advies

Als een ondernemer een factuur uitreikt en daar abusievelijk op vermeldt dat er btw is verschuldigd, dan moet de ondernemer btw-aangifte doen en deze btw afdragen. Met een creditfactuur en een verklaring van de afnemer dat deze de ten onrechte in rekening gebrachte btw niet in aftrek brengt, is dat te voorkomen.

Hof ‘s-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat als het niet duidelijk is of de ondernemer of zijn gemachtigde de aangifte omzetbelasting heeft ingediend, de ondernemer geen vergrijpboete kan krijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01