ARBEIDSKORTING - 22.04.2025

Per 2027 geen arbeidskorting meer op arbeidsongeschiktheidsuitkering die u aan werknemer betaalt?

Vanaf 2027 kunt u als werkgever geen arbeidskorting meer toepassen op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die u aan werknemers uitkeert. Wat moet u daarover weten? Voor 2025 en 2026 geldt er een overgangsperiode. Waarom is dat?

Deze wijziging is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:1657) . Wat speelde er en wat is het gevolg?

Werknemer met WGA-uitkering

In de betreffende zaak ging het om een werknemer in loondienst die daarnaast een WGA-uitkering ontving. Wanneer het UWV deze uitkering rechtstreeks aan de werknemer uitbetaalt, wordt er conform de huidige regelgeving geen arbeidskorting toegepast op deze uitkering. In dit geval wilde de werkgever van de werknemer de uitkering niet van het UWV ontvangen en vervolgens doorbetalen aan de werknemer. Als dat wel was gebeurd, zou de arbeidskorting wel zijn toegepast, door de toepassing van de zogeheten ‘samenvoegbepaling’ in de loonheffingen.

De Hoge Raad. De Hoge Raad concludeerde dat dit leidde tot ongelijke behandeling van gelijke gevallen. De Hoge Raad achtte dit verschil dus niet gerechtvaardigd en in strijd met het discriminatieverbod dat is neergelegd in de mensenrechtenverdragen. Hoewel de Hoge Raad het onderscheid discriminerend noemde, werd er geen rechtsherstel geboden. De Hoge Raad oordeelde dat het vooralsnog aan de wetgever is om de discriminatie op te heffen.

Daarom wordt regelgeving aangepast

Per 2027 in werking. Als reactie op de uitspraak van de Hoge Raad wordt de regelgeving aangepast. Om de ongelijke behandeling zo snel mogelijk weg te nemen, is ervoor gekozen de reikwijdte van de arbeidskorting te beperken via een aanpassing van de samenvoegbepaling. Deze wijziging treedt in werking per 2027. Deze benadering sluit het beste aan bij het oorspronkelijke doel van de arbeidskorting en voorkomt dat er opnieuw een ongerechtvaardigd onderscheid ontstaat.

Gevolg? De aanpassing houdt in dat arbeidskorting in geen enkel geval meer wordt toegepast op socialezekerheidsuitkeringen, ongeacht of deze via het UWV of via de werkgever worden uitbetaald.

Samenvoegbepaling

Tegelijkertijd blijft het doel van de samenvoegbepaling behouden. Deze bepaling zorgt ervoor dat een werkgever bij de loonheffing het loon uit tegenwoordige arbeid en de socialezekerheidsuitkering bij elkaar optelt. Op deze manier wordt er in de aangifte automatisch rekening gehouden met de progressieve tarieven in de inkomstenbelasting. De aanpassing verandert daar niets aan, maar legt wel expliciet vast dat een socialezekerheidsuitkering loon uit vroegere arbeid is, waarover geen arbeidskorting meer mag worden toegepast.

Wat u voor nu moet weten?

Overgangstermijn. Om werknemers de tijd te geven zich voor te bereiden op een eventuele inkomensdaling, blijft de huidige regeling van kracht in 2025 en 2026, zonder onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen. Ook werkgevers en softwareleveranciers krijgen daarmee de tijd om hun systemen aan te passen. Vanaf 2027 moet het mogelijk zijn om het arbeidsloon en de uitkering te kunnen splitsen, zodat de arbeidskorting alleen op het loon uit tegenwoordige arbeid wordt toegepast. Softwareontwikkelaars gaven aan dat zij deze aanpassing per 2027 kunnen doorvoeren.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 4 vindt u de Kamerbrief overgangstermijn.

Om werknemers de tijd te geven zich voor te bereiden op een eventuele inkomensdaling, blijft de huidige regeling van kracht in 2025 en 2026, zonder onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen. Ook u als werkgever krijgt hierdoor extra tijd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01