2025 -
April
PERSONEEL - 29.04.2025
Wel of geen transitievergoeding bij ontslag werknemer?
Bij ontslag bent u als werkgever vaak wettelijk verplicht een transitievergoeding te betalen. Dit is de minimale vergoeding bij ontslag via het UWV, de kantonrechter of bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. Moet dat altijd?
TESTAMENT - 29.04.2025
Het ondertekenen van het testament
Het is in Nederland gebruikelijk om een testament bij de notaris op te stellen. Het kan voorkomen dat een testateur overlijdt, (kort) voordat het testament is ondertekend. Wat is een belangrijke fase bij het opstellen van een testament?
ZORGKOSTEN - 29.04.2025
Eigen bijdrage geldt ook voor mpt-zorg
Bij opname in een verpleeghuis op basis van de Wlz moet er een eigen bijdrage worden betaald, ook in geval van mpt-thuiszorg. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat als er 20 uur of minder thuiszorg wordt verleend? Wat moet u weten?
GEMEENTE - 24.04.2025
Nieuwe wet om de warmtetransitie te versnellen
Sneller en betaalbaar per wijk van het gas af, dat is het doel. Het wetsvoorstel ‘Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie’ (Wgiw) is aangenomen en treedt hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2026 in werking. Wat houdt deze wet in?
UW RAADSMAN - 24.04.2025
WOZ-beschikking binnen, hypotheekrente checken
Huiseigenaren betalen soms onnodig een te hoge hypotheekrente, omdat banken de rente niet automatisch aanpassen als de waarde van de woning stijgt. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?
BOUWRECHT - 24.04.2025
Elektriciteitskabels onder woning verwijderen?
Voor Rechtbank Rotterdam diende onlangs een procedure over middenspanningskabels die op een onverwachte plaats lagen en daardoor onder de nieuwgebouwde woning terechtkwamen. Wat speelde er?
AAN- EN VERKOOP - 24.04.2025
Soms geen schriftelijke overeenkomst voor aankoop woning
Voor de koop van een woning is een schriftelijke koopovereenkomst vereist. Zowel de koper als de verkoper kunnen daarop een beroep doen. Wat wordt er bedoeld met de aankoop van een woning? Wat is daarvoor beslissend?
PERSONEEL - 24.04.2025
Ongewenst gedrag werknemer, hoe pakt u dat aan?
Genoeg is genoeg en u wilt de werknemer nu eens echt vertellen dat het afgelopen moet zijn met het ongewenst gedrag op de werkvloer en dat het anders moet. Maar hoe doet u dat zo effectief mogelijk? Hoe geeft u goede feedback?
VERZEKERINGEN - 24.04.2025
Schade door graafwerkzaamheden gedekt?
In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Uit gegevens van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) blijkt dat het aantal graafschades in 2024 is opgelopen naar ongeveer 50.000 per jaar. Is dit verzekerd?
WONINGHUUR - 24.04.2025
Wanneer en hoe kunt u de huur verhogen?
Zoals bekend, geldt er ook in 2025 een maximale huurprijsverhoging voor woningen. Wanneer en hoe kunt u de huurverhoging realiseren? Er is een verschil tussen de vrijesectorhuur, middenhuur en sociale huur. Wij lichten dit toe.
TAXATIE - 24.04.2025
Onenigheid over waarde woning na echtscheiding
Bij algehele gemeenschap van goederen moet de woning na echtscheiding worden verkocht of verdeeld. Bij verdeling hebben de ex-partners een tegenstrijdig belang bij de waarde van de woning. Hoe kan deze waarde bindend worden vastgesteld?
SUBSIDIES - 24.04.2025
Subsidie ondernemers voor oplossen netcongestie
Sinds 1 april 2025 kunnen ondernemers die last hebben van netcongestie, in aanmerking komen voor de zogeheten ‘Flex-e-subsidie’. Welke voorwaarden gelden er en wat moet u als ondernemer verder weten over deze subsidie?
SUBSIDIES - 24.04.2025
SLIM-subsidie voor de bouwsector
De SLIM-regeling is bedoeld om leren en ontwikkelen in het midden- en kleinbedrijf (MKB) te bevorderen. Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
OVERHEIDSSTEUN - 24.04.2025
Noodfonds Energie is weer open
Menig ondernemer komt door onder andere de hoge energiekosten thuis in een lastig parket. Voor deze huishoudens is het Noodfonds Energie geopend. Wat moet u weten?
PERSONEELSBELEID - 22.04.2025
Gesprek over meer uren kunnen werken?
Een van de redenen voor personeelstekorten is het feit dat er veel in deeltijd wordt gewerkt. Hoe kunt u medewerkers verleiden om meer uren te gaan werken?
ARBEIDSRELATIES - 22.04.2025
Zzp’er of werknemer: recentelijk weer nieuwe rechtspraak
Rechterlijke uitspraken waarbij de Belastingdienst een naheffing loonvordering oplegt, blijven nog even uit. Er zijn wel veel uitspraken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Hoe voorkomt u dat een zzp’er plots claimt werknemer te zijn?
ONTSLAG - 22.04.2025
Woning verbouwen in de tijd van de baas: ontslag succesvol
Een werknemer liet zijn woning verbouwen door collega’s en boekte de uren op de rekening van klanten. De werkgever wilde hem ontslaan door de arbeidsovereenkomst te ontbinden, maar moest bewijs leveren. Hoe lukte dat?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 22.04.2025
Een concurrentiebeding voor een jaar wordt de norm
In veel arbeidsovereenkomsten wordt standaard een concurrentiebeding opgenomen. Zo’n beding houdt echter zeker niet onder alle omstandigheden stand. Wat vindt de rechter bijv. van een concurrentiebeding voor de duur van vijf jaar?
VAKANTIEDAGEN - 22.04.2025
De verschillende vakantiedagen goed bijhouden
Vakantiedagen bijhouden is altijd lastig. U moet een goed onderscheid maken tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Waarom is dit belangrijk?
PREMIES WERKGEVER - 22.04.2025
Eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet?
Als werkgever kunt u besluiten zelf het risico te dragen als een werknemer ziek wordt en blijft. U wordt dan eigenrisicodrager. Hoe pakt u dit aan?
PERSONEELSBELEID - 22.04.2025
Minder thuiswerken en meer op kantoor?
Weer minder thuiswerken stuit vaak op verzet, omdat medewerkers hun werk-privébalans hebben afgestemd op de flexibiliteit van thuiswerken. Hoe kunt u medewerkers overtuigen om weer vaker naar kantoor te komen?
LOONHEFFINGEN - 22.04.2025
Nieuw: Handboek Loonheffingen 2025
Voor veel werkgevers een handig naslagwerk: het Handboek Loonheffingen 2025 van de Belastingdienst. Wat moet u weten? Een greep uit de wijzigingen ...
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 22.04.2025
BV verkoopt auto tegen lage prijs aan dga
De aanschaf van een auto van de zaak (in uw BV) is meestal gunstiger dan privé een auto aankopen. Het kan echter aantrekkelijk zijn om de auto van de BV na enige tijd privé over te nemen. Voor welke prijs? Hoe zit het met de btw?
PRIVÉ - 22.04.2025
Hoe kunt u privé fiscaal gunstig schenken aan goede doelen?
De aftrek van giften aan goede doelen is er voor uw BV met ingang van 1 januari 2025 niet eenvoudiger op geworden. Deze giften worden sneller als een privéaangelegenheid aangemerkt. Wat is er privé nog aan giftenaftrek mogelijk?
PERSONEEL - 22.04.2025
Een werknemer aandeelhouder maken, waar moet u op letten?
Door het toekennen van aandelen aan werknemers kunt u sleutelpersoneel binden aan uw bedrijf. Hierna bespreken we de mogelijkheden die u als goed werkgever zou kunnen bieden, bezien vanuit het perspectief van uw werknemer.
PERSONEEL - 22.04.2025
Uw werknemer helpen bij het aflossen van een studieschuld
Er zijn steeds meer werkgevers die werknemers helpen bij het aflossen van een studieschuld. Dat kan onderscheidend zijn op de krappe arbeidsmarkt. Bovendien kunt u daarmee werknemers die al in dienst zijn, beter belonen en binden.
BTW - 22.04.2025
Wijzigingen toepassing 9% btw bij schilderen en stukadoren
Eind 2024 publiceerde de staatssecretaris van Financiën een update van het besluit over het verlaagde btw-tarief van 9%. Dit besluit bevat twee wijzigingen voor het btw-tarief van 9% bij schilderen en stukadoren van woningen.
FISCOTIP - 22.04.2025
BV fiscaal aantrekkelijk of niet?
Met de wijziging van de belastingtarieven is in 2025 ook de keuze van wel of geen BV veranderd. Maar wanneer is de BV anno 2025 fiscaal aantrekkelijker dan de eenmanszaak of een Vof? In hoeverre speelt het uitdelen van winst een rol?
AUTO VAN DE ZAAK - 22.04.2025
Sluitende rittenregistratie vereist
Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de bijtelling van een bestelauto die ook relevant is voor dga’s.
PROCEDURE - 22.04.2025
Alleen kostenvergoeding bij verwijtbare fout Belastingdienst
Als de Belastingdienst een aanslag corrigeert op basis van onjuiste gegevens, kunt u recht hebben op een kostenvergoeding voor de bezwaarprocedure. Dat deze vergoeding niet zomaar wordt toegekend, blijkt uit een recente rechtszaak.
INKOMSTENBELASTING - 15.04.2025
Bestrijden eenzaamheid voldoende voor ANBI-status?
Een ANBI kent vele fiscale voordelen. Daarom gelden er voor een ANBI strenge eisen. Een belangrijke eis is het dienen van het algemeen belang. Maar wat verstaan we daaronder en hoort het bestrijden van eenzaamheid daar ook bij?
ERF- EN SCHENKBELASTING - 15.04.2025
Maak slim gebruik van de tarieven in de Successiewet 1956
De ontvanger van een erfenis of schenking heeft een vrijstelling. De omvang van de vrijstelling is afhankelijk van de relatie tussen de overledene/schenker respectievelijk de erfgenaam/begiftigde. Hoe maakt u daar slim gebruik van?
BELASTINGDIENST - 15.04.2025
Wat als een ander voor u belastingaangifte doet?
Een recente uitspraak van de rechtbank laat zien dat hulp van de Belastingdienst bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting u niet automatisch beschermt tegen fouten. Waarom moet u goed opletten wat er namens u wordt ingevuld?
ELEKTRISCHE AUTO - 15.04.2025
Nu e-auto kopen, later minder bijtelling
Door de 60-maandentermijn eerste toelating op kenteken kunt u, als u nu een e-auto koopt, in de toekomst profiteren van de nog lagere privébijtelling. Hoe dan?
EIGEN WONING - 15.04.2025
Maak bewuste keuze voor hoofdverblijf
Als duurzaam gescheiden echtgenoten beiden een eigen woning bezitten, moeten ze kiezen welke woning hun hoofdverblijf is. Zo niet, dan kan het ze duur komen te staan. Maar waar moet men dan nog meer op letten?
FISCALE WINST - 15.04.2025
Betaalt Belastingdienst mee aan uw kosten van oplichting?
Het komt helaas regelmatig voor dat ondernemers worden opgelicht. Onlangs heeft een kennisgroep van de Belastingdienst zich gebogen over de vraag of deze kosten ten laste van de winst zijn te brengen. Wat was hun conclusie?
LOKALE HEFFINGEN - 15.04.2025
Geen onderscheid in begunstigend beleid gemeente bij WOZ
Als een gemeente met betrekking tot de WOZ een begunstigend beleid voert, mag dit niet per belastingplichtige verschillen. Gebeurt dit toch, dan kunt u uw WOZ-waarde met succes aanvechten. Waar moet u dan speciaal op letten?
AANSPRAKELIJKHEID - 10.04.2025
Belastingadviseur in de fout met financieel beheer
Aan een ander kan de opdracht worden gegeven om de eigen financiën te beheren. Wat als de opdrachtgever overlijdt? Moet er dan rekening en verantwoording worden afgelegd aan de erfgenamen? Wat zegt de wet en wat zegt de rechter?
ERFRECHT - 10.04.2025
De positie van ouders, broers en zussen in het erfrecht
Indien de overledene geen echtgenoot, geregistreerd partner of afstammelingen achterlaat, erven zijn ouders, broer en zussen. Zij bevinden zich in de tweede groep van erfgenamen. Hoe werkt dit in een concreet geval uit?
PERSONEEL - 10.04.2025
Schadevergoeding van werknemer als hij direct vertrekt
Stel, een werknemer zegt van de ene op de andere dag zijn baan op. Wat als deze opzegging helemaal niet rechtsgeldig is? U kunt dan in sommige gevallen een schadevergoeding eisen. Hoe werkt dat?
belastingdienst - 10.04.2025
(On)zakelijke uitgaven: speerpunt in 2025
De Belastingdienst zal in 2025 extra aandacht besteden aan de beoordeling van de zakelijkheid van uitgaven en wijst daarbij op de rol van de fiscaal dienstverlener. Extra opletten geblazen dus.
vermogensoverheveling - 10.04.2025
Vermogen in een familiestichting: hoe of wat?
Uit het rapport dat de staatssecretaris van Financiën op 17 februari 2025 aan de Tweede Kamer stuurde, volgt dat er in Nederland relatief veel vermogen in familiestichtingen zit. Waarom? Een korte beschouwing.
fiscale eenheid vpb - 10.04.2025
Goedkeuring antimisbruikbepaling
Onlangs heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat de sanctiebepaling bij verbreking van een fiscale eenheid Vpb niet geldt voor vermogensbestanddelen die zijn verkregen bij liquidatie van een vennootschap binnen de fiscale eenheid.
btw-ondernemer - 10.04.2025
Wanneer verkoopt men voor de btw als particulier een bouwterrein?
De vraag of een verkoper van een bouwterrein btw-ondernemer is of niet, komt in de praktijk regelmatig voor. Recentelijk is er een aantal uitspraken verschenen. Uit deze zaken blijkt dat de exacte feiten van de casus doorslaggevend zijn.
overdracht onderneming - 10.04.2025
Wel voor (klein)kinderen, niet voor neven
Ondanks de vele agrarische vrijstellingen kan het zo zijn dat er bij een (agro)bedrijfsopvolging toch overdrachtsbelasting verschuldigd is. In een recente zaak besliste Rechtbank Gelderland dat de beperking van een vrijstelling tot de directe familiekring geen verboden discriminatie is.
aandeelhouders - 10.04.2025
UBO-register beperkt toegankelijk
De Tweede Kamer heeft 18 februari 2025 het wetsvoorstel ‘Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers’ aangenomen.
rekening-courant - 10.04.2025
Prijsgeven onvolwaardige rekening-courantvordering
Heeft de dga onvoldoende middelen om de rekening-courantschuld aan zijn BV af te lossen, dan kan de BV besluiten de vordering op de dga kwijt te schelden. De vraag is dan of de kwijtschelding onbelast is of is belast als een verkapt dividend.
arbeidsverhouding - 10.04.2025
Beoordelingskader arbeidsrelatie
De Hoge Raad heeft in het Uber-arrest het toetsingskader voor de kwalificatie van een arbeidsrelatie verduidelijkt.
btw-aftrek - 10.04.2025
Btw bij organiseren evenement door stichtingen en verenigingen
De btw op kosten die aan een stichting of vereniging in rekening worden gebracht voor het organiseren van een evenement, is aftrekbaar als er btw verschuldigd is over de entreegelden. De voorbelasting kan ook aftrekbaar zijn bij niet-betalende deelnemers.
PERSONEEL - 08.04.2025
Subsidie als u statushouders in dienst neemt!
Werkgevers die statushouders in dienst willen nemen, lopen tegen verschillende problemen aan. Om deze te verkleinen is dit jaar € 500 miljoen extra subsidie via de Subsidieregeling Ondersteuning Werkgevers Inzet Statushouders (SOWIS) beschikbaar. Wat moet u weten?
PERSONEEL - 08.04.2025
Opzegging arbeidsovereenkomst door werknemer
Er zijn verschillende manieren waarop een arbeidsovereenkomst tot een einde kan komen. Een daarvan is door opzegging door de werknemer. Kan dit zomaar op ieder moment? Wat als het in een opwelling gebeurt? Wat is raadzaam?
BOER EN BEDRIJF - 08.04.2025
Gecombineerde Opgave 2025
U heeft tot en met 15 mei de tijd om uw Gecombineerde Opgave in te dienen. De aanvraagprocedure voor GLB-subsidies is veranderd. Wat is er nog meer veranderd? Hoe stelt u uw GLB-subsidies veilig?
GEBOUW EN GROND - 08.04.2025
Eigenaar grond moet vrije toegang verlenen tot landbouwperceel
De eigenaar van een perceel heeft het recht om zijn terrein af te sluiten. Dit speelt ook als het erf belast is met een erfdienstbaarheid van weg. Hoe zit het dan met de onbelemmerde toegang tot het terrein? Wat zegt de rechter?
VERZEKERINGEN - 08.04.2025
De verzekeringsrisico’s van verbredingsactiviteiten
De omzet uit verbredingsactiviteiten in de landbouw is in de afgelopen jaren fors gestegen. Let erop dat u bij een verbredingsactiviteit de verzekeringen aanpast. Waar moet u aan denken?
BELASTINGCONTROLE - 08.04.2025
Mag fiscus documenten geheimhouden?
Onlangs deed de geheimhoudingskamer van de rechtbank uitspraak over de geheimhouding van bepaalde documenten in een belastingzaak. Wat moet u weten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 08.04.2025
Wanneer is de afwaardering van schuld dga winstuitdeling?
Als een dga een schuld aan zijn BV niet meer kan terugbetalen, kan deze worden afgewaardeerd. Er kan dan echter sprake zijn van een winstuitdeling. Wanneer is dat het geval en welke feiten zijn daarvoor dan bepalend?
MOBILITEIT - 08.04.2025
Een student als tijdelijke (privé)chauffeur als noodoplossing?
Heeft u noodgedwongen, bijv. door een gipsbeen, tijdelijk een chauffeur nodig voor uzelf of voor een medewerker of als bob of luchthavenvervoer? Dan kan een studentchauffeur uitkomst bieden. Hoe werkt dat en hoe komt u daaraan?
HANDELSPRAKTIJK - 08.04.2025
Reclamebord bij uw bedrijf: hoe regelt u het goed?
Een reclamebord bij uw bedrijf is snel gemaakt en geplaatst, maar er zijn wat zaken waar u zich van bewust moet zijn. Wat moet u weten om het plaatsen van een reclamebord goed te regelen?
ZZP’ER - 08.04.2025
Een concurrentiebeding van werknemers ook voor zzp’ers?
Er is altijd veel te doen omtrent concurrentiebedingen in een arbeidsovereenkomst. Wanneer is het goed omschreven en hoever mag het gaan? Maar een concurrentiebeding opleggen aan zzp’ers, kan dat eigenlijk wel?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 08.04.2025
Wanneer het gebruikelijk loon van de dga lager vaststellen?
Als dga van een BV bent u verplicht uzelf jaarlijks een gebruikelijk loon toe te kennen. Voor 2025 is dit in beginsel minstens € 56.000 op enkele uitzonderingen na. Welke zijn dat en wat te doen als u zich daarop wilt beroepen?
BEDRIJFSAUTO VAN DE ZAAK - 08.04.2025
Hoeveel bijtelling vrachtauto: wat vindt de Belastingdienst?
De Belastingdienst heeft bekendgemaakt welke bijtelling er geldt als een werkgever een vrachtauto aan zijn werknemer ter beschikking stelt. Moet het privévoordeel dan ook forfaitair berekend worden? Hoe zit dat bij een dga of ondernemer?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 08.04.2025
Ook schuld zonder economisch eigendom?
Volgens de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap mag een dga maximaal € 500.000 schuld hebben bij zijn BV. Maar wat als van een schuld de economisch eigendom is voorbehouden? Is dit dan van invloed? Wat zegt de Belastingdienst hierover?
PERSONEEL - 08.04.2025
Fiscus geeft meer duidelijkheid over belasting deelauto
De Belastingdienst heeft met behulp van een aantal voorbeelden meer duidelijkheid verschaft over de belastbaarheid van een deelauto. Waar hangt dit precies van af en hoe kunt u hier als werkgever het beste op inspelen?