2025 -
Juni
PERSONEEL - 27.06.2025
Arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden
Er zijn verschillende manieren waarop een arbeidsovereenkomst tot een einde kan komen. Een daarvan is de beëindiging met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst. Hoeveel (onderhandelings)ruimte biedt deze optie echt?
BOER EN BEDRIJF - 27.06.2025
GLB-subsidies veiligstellen bij bedrijfsoverdracht
Heeft u (binnenkort) te maken met een volledige bedrijfsoverdracht? Zorg er dan voor dat GLB-subsidies zijn veiliggesteld. Waar moet u op letten? Hoe draagt of neemt u eventueel GLB-subsidies over?
VERZEKERINGEN - 27.06.2025
Brandverzekering voor uw woning en inboedel
Een verzekering voor uw woning en inboedel is wettelijk niet verplicht. U kunt dus zonder. Waarom is het toch verstandig om zo’n verzekering te hebben?
BOER EN BEDRIJF - 27.06.2025
Doorgeven wijzigingen GO
Heeft u uw Gecombineerde Opgave 2025 uiterlijk 15 mei ingediend en zijn er nu veranderingen ten opzichte van de ingediende opgave? Wat kunt en moet u doorgeven?
PACHT - 27.06.2025
Wederom stijging pachtnormen in 2025
In nagenoeg alle pachtprijsgebieden zijn de pachtnormen opnieuw gestegen. De pachtnormen gelden voor het pachtjaar dat begint vanaf 1Â juli 2025. Welke pachtnormen kunnen voor u van belang zijn?
ERFBELASTING - 27.06.2025
Inwonende zoon geen verhoogde vrijstelling erfbelasting?
In de Successiewet 1956 staan de vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting. Deze kunnen door de wetgever worden aangepast of worden afgeschaft. Kan er daarna nog een beroep worden gedaan op oude fiscale regels?
WET- EN REGELGEVING - 26.06.2025
Aankomende wijziging in de privacywetgeving?
Zeven jaar na de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is het duidelijk dat er behoefte is aan een herziening. De Europese Commissie (EC) heeft onlangs een voorstel hiervoor gedaan. Is dat belangrijk?
ONROERENDEZAAKBELASTING - 26.06.2025
Gebruikersheffing onroerendezaakbelasting ook bij leegstand?
Voor panden die geen woning zijn, krijgt niet alleen de eigenaar een aanslag OZB, maar ook de gebruiker. Geldt dat ook als het pand leegstaat en geldt dat ook voor de andere heffingen voor gebruikers? Wat vond de rechter?
VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 26.06.2025
Uitgetreden vennoot niet aansprakelijk voor schuld van Vof
Een uitgetreden vennoot blijft aansprakelijk voor schulden van de Vof die zijn ontstaan toen deze nog vennoot was. Wat als dat in strijd is met de redelijkheid en billijkheid? Wat met schulden uit een duurovereenkomst, zoals een energiecontract?
PERSONEEL - 26.06.2025
Wanneer is een ontslagvergoeding onbelast?
Als u een werknemer ontslaat, bent u in de regel een ontslagvergoeding verschuldigd. Maar wanneer is deze onbelast en van welke factoren hangt dit af? Wat besliste de rechter hier onlangs over?
INKOMSTENBELASTING - 26.06.2025
Tijdevenredig premiemaximum bij overlijden?
In box 1 betaalt u belasting en premies volksverzekeringen. Deze premies kennen in 2025 een maximum van € 10.628. Maar wijzigt dit maximum ook in geval van overlijden? Wat besliste de rechter?
AUTO - 26.06.2025
Melding op parkeerautomaat wekt vertrouwen, zegt rechter
Een gemeente kan via een verordening bepalen dat u op een bepaalde plaats parkeerbelasting verschuldigd bent. Maar als de parkeerautomaat ter plaatse meldt dat dit niet hoeft, mag u daar dan op vertrouwen? Wat vond de rechter?
PROCEDURE - 26.06.2025
Procederen kost tijd en onnodig geld, welk alternatief kan?
Stel, u heeft een geschil met een klant en meent in uw recht te staan. U heeft geprobeerd tot een compromis te komen, maar de klant reageert niet. Dus zult u wel naar de rechter moeten. Maar loont dat wel? Of is er een slim alternatief?
HUUR EN VERHUUR - 24.06.2025
Verhuurders die zelf in een sociale huurwoning wonen, opgelet!
Een Amsterdamse huizenbezitter moest van de rechter de sleutels van zijn sociale huurwoning inleveren. De woningcorporatie was naar de rechter gestapt omdat de man de woning niet uit wil, terwijl hij zelf huiseigenaar is en deze woningen verhuurt.
BURENRECHT - 24.06.2025
Weg belast met erfdienstbaarheid mag worden afgesloten
De eigenaar van het dienende erf heeft de bevoegdheid om zijn terrein af te sluiten. Maar de eigenaar van het heersende erf moet onbelemmerde toegang hebben om de erfdienstbaarheid uit te kunnen oefenen. Wat als deze belangen botsen?
VERDUURZAMING - 24.06.2025
Extra geld voor Nationaal Warmtefonds
De minister heeft vanwege de grote populariteit van het Nationaal Warmtefonds maar liefst € 750 miljoen toegezegd. Hoe zit het alweer met dat Warmtefonds?
AAN- EN VERKOOP - 24.06.2025
Ouderdomsclausule op herhaling
De uitleg van de ouderdomsclausule in koopovereenkomsten blijft de rechtspraak bezighouden. Welke gebreken vallen er wel of niet onder de ouderdomsclausule? Is een ouderdomsclausule terecht bij een oude, maar verbouwde woning? Hoe zit dat?
PERSONEEL - 24.06.2025
Effectiever leidinggeven, hoe pakt u dat aan?
Als u zich zo nu en dan verdiept in situationeel leidinggeven, krijgt u eerder en sneller gedaan wat u wilt van uw medewerkers. U past dan namelijk uw stijl aan de bekwaamheid en bereidheid van de werknemer aan en dat blijkt heel effectief.
BTW - 24.06.2025
Btw-tarief bij schoonmaken van woningen
Zoals bekend, wordt het verlaagde btw-tarief van 9% voor schilder- en stukadoorwerkzaamheden per 1Â juli 2025 aangepast. De vraag die opkomt, is hoe het nu zit met het verlaagde tarief van 9% bij schoonmaakwerkzaamheden van woningen?
PERSONEEL - 24.06.2025
Naar de rechter of het UWV bij ontslag zieke werknemer?
Het gaat niet zo goed met de BV en nu presteert de salesmedewerker ook al niet. De gang naar het UWV helpt het ontslagverbod bij ziekte te omzeilen. Maar is hierbij wel een keuze tussen de rechter en het UWV of ligt de keuze vast?
NOTARIS - 24.06.2025
Notaris in de fout met passeren van schenkingsakte
Bij het passeren van een akte moet de notaris beoordelen of een cliënt in voldoende mate wilsbekwaam is. Bij twijfel moet het stappenplan worden gevolgd. Wat als de akte bij volmacht wordt getekend?
LOON - 24.06.2025
Werknemer eist hoger loon, wat vindt de rechter?
Een werknemer eist in een procedure hoger loon, omdat dit passend zou zijn bij zijn feitelijke werkzaamheden zoals vermeld in de cao bij hoger ingedeelde functies. De rechter moet zich hierover buigen. Wat kunt u daarvan opsteken?
PRIVACYWETGEVING - 24.06.2025
Mag u zakelijke telefoongesprekken opnemen?
Uw werknemer belt liever buiten kantoor. Dit roept vragen op en u besluit deze zakelijke gesprekken op te nemen. Mag dit zonder meer? Welke AVG-regels zijn er voor het opnemen van telefoongesprekken? Wat zegt de wet?
ONTSLAG - 24.06.2025
Tellen jaren als zzp’er mee voor een ontslagvergoeding?
Een werkgever ontsloeg een werknemer die van 2016 tot 2022 als zzp’er voor hem had gewerkt en meteen daarna als werknemer. De rechter oordeelde dat de jaren als zzp’er meetelden voor de ontslagvergoeding. Wat moet u weten?
PERSONEELSBELEID - 24.06.2025
Hoe houdt u de motivatie van vertrekkende medewerker hoog?
Als het dienstverband van medewerkers wordt beëindigd en zij nog een aantal maanden moeten werken, is het de uitdaging hen gemotiveerd te houden. Hoe houdt u dan vertrekkers betrokken, goed gemutst en productief?
ONTSLAG - 24.06.2025
Ontbinding arbeidscontract omdat werknemer niet fris ruikt?
Een medewerker van een beveiligingsbedrijf wordt ontslagen, onder meer omdat hij niet fris zou ruiken. Maar is dat eigenlijk wel een geldige reden om iemand te ontslaan? Heeft deze dan wel of geen recht op een ontslagvergoeding?
WERVING EN SELECTIE - 24.06.2025
Wat moet een sollicitant u vertellen en wat niet?
Uiteraard wilt u dat een sollicitant fysiek en mentaal in staat is om de functie uit te oefenen. Een medische keuring is daarbij bijna nooit toegestaan en u mag ook niet al te veel vragen. Mag u verwachten dat hij u inlicht over ziekte of gebrek?
PERSONEELSBELEID - 24.06.2025
Medewerker onterecht beschuldigd en gestraft: hoe verder?
Als een medewerker zich bijv. grensoverschrijdend heeft gedragen, volgt er vaak een (straf)maatregel. Maar wat als achteraf blijkt dat dit gedrag niet heeft plaatsgevonden? Hoe herstelt u deze fout professioneel, eerlijk en toekomstgericht?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.06.2025
Deeltijdwerk leidt niet altijd tot lager gebruikelijk loon
U moet als dga volgens de gebruikelijkloonregeling een passend salaris ontvangen. Een recente uitspraak van Hof Den Bosch laat zien dat het in de praktijk moeilijk is een lager salaris aannemelijk te maken.
FISCALE WINST - 10.06.2025
Afwaarderen bedrijfsmiddelen op lagere bedrijfswaarde
Als de winst van uw bedrijf daalt, worden uw bedrijfsmiddelen mogelijk ook (veel) minder waard of uw bedrijfsmiddelen worden om andere redenen minder waard. Is het dan mogelijk om deze bedrijfsmiddelen fiscaal af te waarderen?
FISCOTIP - 10.06.2025
Maximaliseer uw aftrek zorgkosten
Uw zorgkosten zijn fiscaal aftrekbaar, al gelden er wel tal van beperkingen. Hoe kunt u hier zo goed mogelijk op inspelen en er zo voor zorgen dat de Belastingdienst maximaal meebetaalt? Waar moet u wel op letten en wat scheelt het per saldo?
LOONHEFFING - 10.06.2025
Hoge Raad verduidelijkt het loonbegrip
De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de manier waarop het begrip loon uitgelegd moet worden. De vraag was of er één algemeen geldende definitie van toepassing is of dat daar soms van afgeweken wordt.
PRIVÉ - 10.06.2025
Afwikkeling nalatenschap voor samenwonen met nieuwe partner
Als een ouder overlijdt, wordt de gehele nalatenschap toegedeeld aan de langstlevende ouder. De kinderen krijgen een vordering voor de waarde van hun erfdeel. Wat als de langstlevende ouder daarna met een nieuwe partner gaat samenwonen?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.06.2025
Fiscale aspecten van een werkruimte in de eigen woning van de dga
Veel dga’s werken (deels) vanuit huis. Dit roept vragen op over de fiscale behandeling van de werkruimte. Wanneer is een werkruimte in de eigen woning fiscaal zelfstandig en wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting?
ONDERNEMERSCHAP - 10.06.2025
Ook fiscaal een onderneming bij langdurig verlies?
Als ondernemer heeft u recht op tal van fiscale voordelen. Daarom is het veelal voordelig om als ondernemer te worden aangemerkt. Maar kan dat ook als u langdurig verlies maakt? Hoe oordeelde de rechter hierover?
INKOMSTENBELASTING - 10.06.2025
Leidt afzien vrijwilligersvergoeding tot periodieke gift?
Als u afziet van uw vergoeding als vrijwilliger, leidt dit onder voorwaarden tot een aftrekbare gift. Maar kan dit ook leiden tot een fiscaal aantrekkelijker periodieke gift? Zo ja, hoe pakt u dat dan aan?
ERFBELASTING - 10.06.2025
Gelijkstellingen in erfbelasting kan fiscaal voordeel opleveren
In de erf- en schenkbelasting (Successiewet 1956) kennen we meerdere gelijkstellingen. Zo’n gelijkstelling kan een fiscaal voordeel opleveren. Hoe worden de gelijkstellingen fiscaal behandeld? Wat moet u weten van bijv. stiefkinderen?
SCHENKEN - 10.06.2025
Wanneer is iets fiscaal een schenking of een gift?
Het gevolg van de kwalificatie schenking of gift is dat er schenkbelasting moet worden betaald. Dat wilt u natuurlijk het liefst zo veel mogelijk voorkomen. Deze kwalificatie is daarom van groot belang. Dit kan immers geld kosten. Hoe zit dat?
BELASTINGEN - 10.06.2025
Voorjaarsnota pakt fiscaal ook slecht uit voor MKB
In de Voorjaarsnota zijn tal van extra uitgaven gepland. Deze komen voor een deel ten laste van het MKB. Welke zijn dat en wat gaat u daarvan merken in uw portemonnee? Wat kunt u doen?
AFTREKPOSTEN - 10.06.2025
Welke voorwaarden voor aftrek zorgkosten?
Zorgkosten kunt u in beginsel aftrekken van uw inkomen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, wat onder meer betekent dat u aannemelijk kunt maken dat u recht heeft op de aftrek. Wat betekent dat concreet?
E-AUTO VAN DE ZAAK - 04.06.2025
Opladen elektrische auto: meer dan alleen stroomkosten
Diverse overheidsmaatregelen moeten leiden tot meer elektrische auto’s van de zaak. Overweegt u ook over te stappen naar elektrisch? Met welke laadkosten krijgt u dan zoal te maken?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 04.06.2025
Ook navorderen en boete bij partner dga?
Als uw BV meer winst maakt en aan u uitdeelt dan u opgeeft, kan de inspecteur het verschil navorderen. Ook kan hij u een boete opleggen. Maar geldt dat ook voor de partner van de dga, als deze zelf ook dga is? Wat zei de rechter?
DGA - 04.06.2025
Gebruikelijk loon dga ook bij beperkte werkzaamheden?
Als dga moet u jaarlijks fiscaal verplicht een gebruikelijk loon uit uw BV onttrekken. De hoogte ervan is wettelijk bepaald. U kunt hiervan wel afwijken, maar dat is beperkt. Geldt dit ook als u nauwelijks activiteiten voor uw BV verricht?
INTERNET EN RECHT - 04.06.2025
Wat gebeurt er met uw socialemediakanalen als u overlijdt?
Als ondernemer bent u actief op sociale media en maakt u gebruik van diensten van Google. Maar wat gebeurt er met deze accounts als u er niet meer bent? Wat kunt u nu al regelen om overdracht en beheer soepel te laten verlopen?
HANDELSPRAKTIJK - 04.06.2025
Stijgen uw prijzen mee met prijsindexatie?
In april was in het nieuws: “De hoge prijsstijgingen zijn nog niet achter de rug. In maart was het leven 3,7% duurder dan een jaar eerder, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.” Wat doet u? Uw prijzen verhogen op indexbasis?
PERSONEEL - 04.06.2025
Vanaf 2027 de pseudo-eindheffing niet-elektrische auto?
In een brief aan de Tweede Kamer van 25 april 2025 kondigt staatssecretaris Van Oostenbruggen een extra belastingheffing op niet-elektrische auto’s aan. Wat houdt dat precies in en waarom wordt dat belangrijk voor u als werkgever?
WET- EN REGELGEVING - 04.06.2025
Kaderrichtlijn Water: strengere regels en meer controles
De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die eind 2000 van kracht werd en als doel heeft het realiseren en behouden van schoon en gezond oppervlaktewater en grondwater. Er volgt nu aanscherping en controle. Hoe zit dat?
AFTREKPOSTEN PRIVÉ - 04.06.2025
Tot welk bedrag belastingaftrek hoortoestel?
Zorgkosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Dat geldt ook voor hulpmiddelen, zoals een hoortoestel. Er kunnen echter specifieke aftrekbeperkingen zijn, zo blijkt uit een standpunt van de Belastingdienst. Wat moet u weten?
INKOMSTENBELASTING - 04.06.2025
Opgewekt vertrouwen als correctie fiscus achterwege blijft?
Als uw aangifte onjuist is, kan de inspecteur corrigeren. Ook kan er soms een boete worden uitgedeeld. Maar wat nu als ingrijpen van de fiscus achterwege blijft? Mag u er dan op vertrouwen dat uw aangifte correct is? Wat vond de rechter?
ERFRECHT - 04.06.2025
Het stiefkind in de wettelijke verdeling
We leven in een tijd met steeds meer samengestelde gezinnen en tweede huwelijken. In hoeverre houdt het wettelijke erfrecht rekening met stiefoudersituaties en wat kan er testamentair geregeld worden voor stiefkinderen?
HANDELSPRAKTIJK - 04.06.2025
Is uw KvK-registratie wel up-to-date?
Uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers hun KvK-registratie niet meer controleren en up-to-date houden. Waarom is dat belangrijk? Wat moet u doen?
BELASTINGEN - 04.06.2025
Belastingontduiking oftewel: fraus legis?
Een chronisch zieke erflater gaat kort voor zijn overlijden een geregistreerd partnerschap aan. Deze partner is pas gescheiden. Vlak na het overlijden van de erflater woont ze weer samen met haar ex-partner. Is er fraus legis?
PERSONEEL - 04.06.2025
Een vaststellingsovereenkomst aanbieden?
Wanneer u de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen via een vaststellingsovereenkomst, zult u een concreet aanbod op tafel moeten leggen. Hoe geeft u niet te veel weg en zorgt u ervoor dat uw werknemer uw aanbod accepteert?
PACHT - 04.06.2025
Zonder tegenprestatie is er geen sprake van pacht
Een verpachter moet de gepachte grond vrij ter beschikking stellen aan de pachter, ook als de grond wordt overgedragen. Wat als er voor het gebruik van de grond geen vergoeding wordt betaald en er geen andere tegenprestatie is?
BOER EN BEDRIJF - 04.06.2025
Geen derogatie meer: let op vrijstelling GLMCÂ 7
Heeft u een derogatiebedrijf en wilt u in 2026, als derogatie vervalt, grasland omzetten in bouwland? Let dan op de gewasrotatie-eis vanuit GLMC 7, als uw vrijstelling hiervoor vervalt. Wanneer vervalt deze vrijstelling? Waar moet u op letten?
BOER EN BEDRIJF - 04.06.2025
Hoofdlijnen 8e  Actieprogramma Nitraatrichtlijn
Het 8e  Actieprogramma Nitraatrichtlijn (8e  AP) moet per 1 januari 2026 van toepassing zijn. Onlangs zijn de hoofdlijnen bekendgemaakt. Wat is het doel van het 8e  AP? Welke geplande maatregelen zijn er nu aangekondigd?