ONTSLAG - 24.06.2025

Ontbinding arbeidscontract omdat werknemer niet fris ruikt?

Een medewerker van een beveiligingsbedrijf wordt ontslagen, onder meer omdat hij niet fris zou ruiken. Maar is dat eigenlijk wel een geldige reden om iemand te ontslaan? Heeft deze dan wel of geen recht op een ontslagvergoeding?

Ontbinding

Wanneer een arbeidsrelatie niet naar wens verloopt, heeft u als werkgever altijd de mogelijkheid om deze relatie te beëindigen. U kunt dan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaan, iets wat voornamelijk gebeurt bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Wel zult u met een goed verhaal en dito dossier aan moeten komen bij de rechter.

Ontslaggronden. Om werknemers te beschermen tegen willekeur, is er in Nederland bepaald dat er sprake dient te zijn van een specifieke en in de wet gereguleerde ontslaggrond. Deze gronden zijn limitatief opgesomd in artikel 7:669 van het Burgerlijk Wetboek. Wilt u tot ontbinding overgaan, dan dient u dus te bepalen of een van deze ontslaggronden van toepassing is.

Voldragen grond. Daarmee bent u er echter nog niet. De gekozen ontslaggrond dient namelijk ook ‘voldragen’ te zijn. Dit betekent dat de gekozen ontslaggrond aan alle (wettelijke) vereisten moet voldoen en voldoende zwaar dient te zijn om beëindiging van de arbeidsrelatie te kunnen rechtvaardigen. Met ‘een beetje disfunctioneren’ of een gebrekkig dossier komt u dus niet zomaar weg bij de rechtbank. Hoewel ontbinding onder omstandigheden nog steeds mogelijk is, betaalt u daar dan wel - letterlijk - een hoge prijs voor.

Recente rechtspraak. Een recente zaak geeft hier een duidelijk voorbeeld van. De werkgever, een beveiligingsbedrijf, stapt naar de rechter om de arbeidsovereenkomst met een van haar medewerkers te laten ontbinden. Volgens de werkgever kan er niet langer van haar gevergd worden de arbeidsovereenkomst in stand te laten. De reden zou voornamelijk gelegen zijn in het feit dat de werknemer niet fris ruikt en geen schone kleding draagt. Hierdoor willen opdrachtgevers de beveiliger niet op hun object hebben en is de werknemer effectief niet meer te plaatsen (ECLI:NL:GHARL:2025:1187) .

Klachten. Na aanvankelijk goed te hebben gefunctioneerd, ontvangt de werkgever vanaf 2021 stelselmatig klachten van haar opdrachtgevers over de beveiligingsmedewerker. De voornaamste klacht is dat de werknemer niet fris ruikt. Bij herhaling is de werknemer hierdoor niet langer welkom bij de overwegend chique opdrachtgevers, zoals een boetiek en juwelier in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Na verloop van tijd besluit de werkgever daarom de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Verbetertraject

Waar de kantonrechter in eerste aanleg inderdaad tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaat, beoordeelt het hof de zaak geheel anders. De werkgever heeft de werknemer weliswaar meerdere keren verteld dat hij zijn persoonlijke verzorging dient te verbeteren, maar van een daadwerkelijk verbetertraject is nooit sprake geweest. Dit had volgens het hof wel gemoeten. De ontslaggrond is hierdoor niet voldragen, zodat de arbeidsovereenkomst onterecht is ontbonden.

Financiële blaren. Normaliter dient de arbeidsovereenkomst in een dergelijke situatie te worden hersteld en keert de werknemer weer terug op de werkvloer. In dit geval kiest het hof, gezien verschillende omstandigheden, ervoor om dit niet te doen. Wel dient de werkgever naast de transitievergoeding ook een billijke vergoeding aan de werknemer te betalen. Daarmee zit de werkgever op de financiële blaren van een niet-voldragen ontslaggrond.

Een arbeidsovereenkomst kan ontbonden worden. Er dient dan wel sprake te zijn van een voldragen ontslaggrond. Zo kan de arbeidsovereenkomst van een niet fris ruikende werknemer die niet meer bij opdrachtgevers geplaatst kan worden, wel ontbonden worden, maar niet zonder verbetertraject.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01