PERSONEELSBELEID - 30.01.2007

Uw werknemer lapt uw regels aan zijn laars?

Een filiaalmanager lapte de instructies over het opmaken van de kassa herhaaldelijk aan zijn laars en werd bestraft met ontslag op staande voet. Wat kunt u doen als uw werknemer zich niets van uw regels aantrekt?

U heeft in uw bedrijf instructies om de werkzaamheden goed en veilig te laten verlopen. Denk maar aan regels over werk- en lunchtijden of bijvoorbeeld regels over veiligheid op de werkvloer. Maar dat kunnen ook instructies zijn over hoe de kassa geteld moet worden aan het einde van de werkdag. Wat kunt u nu doen als uw werknemer deze regels pertinent weigert uit te voeren?

Uw werknemer werkt niet mee?

Wanneer uw werknemer pertinent weigert om redelijkeopdrachten die u hem geeft uit te voeren, kan dit een reden zijn voor ontslag. U heeft dan zoals dat heet, een ‘gewichtige reden’ voor ontslag op staande voet.

Een stok achter de deur? Daarmee heeft u dus een stok achter de deur om uw werknemer ertoe te bewegen om uw instructies goed uit te voeren. De vraag is wanneer het niet-opvolgen van uw instructies werkelijk een reden kan zijn voor ontslag.

Wat verwacht u van uw werknemer?

Allereerst moet er sprake zijn van een redelijke opdracht. Een handelen dat u op grond van de functie van de werknemer van hem mag verwachten. Van een filiaalmanager mag u dus redelijkerwijze verwachten dat hij correct omgaat met het geld uit de kassa. En van een machinewerker mag u bijvoorbeeld verwachten dat deze de verplichte veiligheidsuitrusting gebruikt.

Gewichtige reden? Daarnaast moet u kijken hoe belangrijk (gewichtig) de opdracht is die uw werknemer niet opvolgt. Begint uw werknemer dus bijvoorbeeld om vijf over half negen in plaats van om half negen, dan zal dit niet snel een gewichtige reden zijn voor ontslag.

Uit de praktijk

De heer Voet was filiaalmanager bij een schoenenzaak. Zijn werkgever had instructies opgesteld over hoe de kas aan het eind van de werkdag moest worden opgemaakt. Voet trok zich hier niets van aan. De werkgever sprak hem hier een aantal keer op aan en gaf schriftelijke waarschuwingen, maar zonder succes. Toen was de maat vol en Voet werd op staande voet ontslagen.

Hoe denkt de rechter hierover? De rechter te Haarlem (zaaknr. 324846) oordeelde onlangs dat Voet had moeten weten dat de werkgever de regels over de kassa serieus nam. Vooral vanwege zijn functie als filiaalmanager en het vertrouwen dat de werkgever moet kunnen hebben dat het kasgeld goed wordt opgeborgen. Voet had verder geen goede reden om zich niet aan de regels te houden. Volgens de rechter had de werkgever zijn werknemer hierdoor terecht ontslagen.

Wat kunt u doen?

Weigert uw werknemer bepaalde instructies uit te voeren en wilt u dat hij zich toch aan uw regels houdt? Beoordeel dan eerst of u de instructie wel redelijkerwijze van uw werknemer kunt verlangen. Kijk dan of de instructie wel echt belangrijk is voor uw bedrijfsvoering. Zo ja, spreek uw werknemer dan aan op zijn gedrag en geef een eerste schriftelijke waarschuwing. Verbetert dit niets, geef dan nog een waarschuwing waarin u aangeeft dat dit echt ‘de laatste kans’ is voor uw werknemer omdat er anders ontslag volgt. Helpt dit alles niets, overweeg dan om uw werknemer te ontslaan.

Let op. Overleg dan wel eerst met een adviseur of u echt genoeg reden heeft voor ontslag.

Uw werknemer is verplicht om belangrijke instructies die bij de uitvoering van zijn functie horen op te volgen. Weigert hij dit pertinent? Dan heeft u als stok achter de deur dat weigering een reden kan zijn voor ontslag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01