Ziek bij het wisselen van baan
Uw medewerker gaat zijn licht ergens anders opsteken en heeft zijn baan opgezegd. Tijdens zijn laatste week in uw bedrijf krijgt hij een ongeluk. Wat nu?
Een geluk bij een ongeluk. Het is natuurlijk heel erg vervelend voor uw medewerker om juist op dit moment een ongeluk te krijgen. Zeker als de revalidatie lang zal duren. Maar voor u als werkgever is het ontslag puur financieel gezien, een geluk bij een ongeluk. Immers, u hoeft nu het loon alleen door te betalen over die laatste ziektedagen, tot het einde van het contract. Let op. Als er meer dan een paar dagen resten tot het einde van het contract, moet u tóch de verzuimbegeleiding starten. U bent immers tot de laatste dag werkgever en verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding. Zo voorkomt u problemen met het Uwv.
Tip. Zorg dat u een schriftelijke bevestiging van de opzegging heeft zodat duidelijk is dat het contract eindigt en wanneer. Tip. Overleg met uw arbodienst hoe ‘intensief’ u de verzuimbegeleiding aanpakt. Maak geen onnodige kosten.
En als u nu die nieuwe werkgever bent? In dat geval is uw positie lastiger, maar zeker niet hopeloos. Uw nieuwe medewerker heeft geen andere keus dan zich op zijn eerste ‘werkdag’ ziek te melden. U moet hem dus gewoon zijn loon doorbetalen. Omdat de nieuwe medewerker ziek is, heeft hij recht op de wettelijke ontslagbescherming tijdens ziekte. Als u hem dus zou willen ontslaan dan kan dat niet zomaar.
Maar ik heb toch een proeftijd afgesproken? Een proeftijd spreekt u met een nieuwe medewerker af om even tijd te hebben om te kijken of u wel echt ‘bij elkaar past’. Binnen de proeftijd kunt u beiden het contract opzeggen, zonder dat u rekening hoeft te houden met de opzegtermijn en ook de opzegverboden zijn niet van toepassing. Let op. U mag de proeftijd alleen gebruiken om te kijken of de medewerker bij het bedrijf past. U mag de proeftijd niet gebruiken om het ontslagverbod bij ziekte te omzeilen. Ook moet u de medewerker de tijd geven om zich te bewijzen. Ontslag op de eerste dag van de proeftijd kan door een rechter dan ook als misbruik worden gezien. Tip. Als u het contract wilt opzeggen tijdens de proeftijd, baseer uw opzegging dan op het feit dat u niet heeft kunnen zien of u wel bij elkaar past. Hij heeft immers niet gewerkt, dus daarmee zegt u geen woord verkeerd.