Goede zorgen voorkomen aansprakelijkheid
In de wet ... Als werkgever heeft u een zorgplicht voor de veiligheid en de gezondheid van uw personeel. U moet dus zorgen dat uw werknemers veilig kunnen werken. Doet u dat niet, dan bent u aansprakelijk voor de schade van uw werknemers. Om aansprakelijkheid te voorkomen moet u:
- zorgen voor een velig ingerichte werkplek;
- zorgen voor veilige werktuigen en gereedschap;
- goede instructies en aanwijzigingen geven.
Ook voor uitzendkrachten?
Jurisprudentie. Uit rechtspraak blijkt dat die zorgplicht van de werkgever erg ver gaat. Een werkgever wordt al snel aansprakelijk geacht voor de schade na een arbeidsongeval. Als de werknemer kan aantonen dat hij tijdens zijn werk schade heeft opgelopen, dan is de werkgever daarvoor in beginsel aansprakelijk. Dat is alleen anders als u als werkgever kunt bewijzen dat u aan uw zorgplicht heeft voldaan óf als u de werknemer een ernstig verwijt kunt maken (bijvoorbeeld omdat hij het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt). In dat geval bent u niet aansprakelijk voor de schade.
Uitzendkrachten. Uw zorgplicht als werkgever geldt niet alleen voor het personeel dat bij u in dienst is, maar ook tot uitzendkrachten en andere ingeleend personeel. En dat terwijl uitzendkrachten formeel helemaal niet bij ú in dienst zijn maar bij het uitzendbureau. Er wordt ook wel gezegd dat het uitzendbureau de formele werkgever is en de inlener de feitelijke werkgever.
Feitelijke werkgever. De wetgever vond het belangrijk dat uitzendkrachten na een arbeidsongeval niet alleen het uitzendbureau als formele werkgever kunnen aanspreken maar ook de feitelijke werkgever. Deze feitelijke werkgever heeft immers de mogelijkheid om uitzendkrachten veiligheidsinstructies te geven.
En zzp’ers dan? Uit rechterlijke uitspraken blijkt dat de wettelijke zorgplicht van u als werkgever ook kan gelden voor de zzp-er die u heeft ingehuurd. Daarbij is het het allerbelangrijkst of de werkgever enige instructiebevoegdheid had over de zzp-er.
Voorkomen beter dan genezen
Veiligheidsinstructies. Als werkgever moet u dus kunnen bewijzen dat u aan uw wettelijke zorgplicht heeft voldaan. Daarom enkele tips:
- geef uw werknemers regelmatig veiligheidsinstructies;
- leg hen uit hoe zij met de machines moeten omgaan;
- leg uit welke beschermende kleding zij bij welke werkzaamheden moeten dragen;
- Laat een presentielijst tekenen bij bijeenkomsten waarin veiligheidsinstructies worden gegeven. Als het dan nodig is kunt u bewijzen dat uw werknemers zijn geïnstrueerd en u wat dat betreft aan uw zorgplicht heeft voldaan;
- Leg de veiligheidsinstructies vast in een reglement en bepaal daarin ook dat overtreding ervan kan leiden tot sancties;
- Zie er op toe dat uw veiligheidsinstructies ook écht worden nageleefd. Want als blijkt dat u weliswaar instructies heeft gegeven, maar het in de praktijk niet zo nauw neemt met het naleven ervan, dan valt u een ernstig verwijt te maken en bent u gegarandeerd aansprakelijk voor eventuele schade na een arbeidsongeval.