Kinderalimentatie herzien, doen of niet?
Aftrek kinderalimentatie vervallen
Kindregelingen. Met ingang van 1 januari 2015 is een aantal fiscale regelingen gewijzigd. Dit is onder andere het geval met de zogeheten ‘kindregelingen’. Er zijn nu nog vier kindregelingen: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de combinatiekorting.
Geen aftrek kosten levensonderhoud. Tot en met vorig jaar was er nog een fiscale aftrek voor kinderalimentatie. In fiscaal jargon: de aftrek voor de kosten van levensonderhoud voor kinderen. Deze aftrek is nu dus vervallen. De ouder die kinderalimentatie betaalt, krijgt hiervoor dus geen belastingteruggave meer. Let op. Dit betekent een extra lastenstijging. Als u kinderalimentatie betaalt, gaat u er door deze wijziging dus financieel op achteruit. Omdat de aftrek forfaitair bepaald werd en betrekkelijk gering was, valt de uiteindelijke schade in de meeste gevallen wel mee.
Alleenstaande-ouderkop
Verhoging kindgebonden budget. De alleenstaande-ouderkorting is eveneens komen te vervallen. Daarvoor in de plaats is er nu de ‘alleenstaande-ouderkop’, een inkomensafhankelijke verhoging van het kindgebonden budget met maximaal € 3.050,- per jaar. Op http://www.belastingdienst.nl kunt u een proefberekening maken.
Tegemoetkoming kosten. Bij de alleenstaande-ouderkop gaat het om een flink bedrag wat veel meer bijdraagt aan de draagkracht van uw ex dan de alleenstaande-ouderkorting. Uw ex kan door deze extra bijdrage voor een groter deel in de kosten van de kinderen voorzien. Dit betekent (in principe) dat u dan minder hoeft bij te dragen.
Kinderalimentatie verlagen?
Het vervallen van de fiscale aftrekbaarheid van de kinderalimentatie bij u en de alleenstaande-ouderkop voor uw ex-partner hebben in beginsel tot gevolg dat de kinderalimentatie omlaag kan.
Let op. Dit is geen automatisme. U moet daar zelf achteraan en voordat u actie onderneemt, is het zaak vast te stellen of u zichzelf hiermee niet in de vingers snijdt. Er kunnen ook redenen zijn waarom de alimentatie juist omhoog zou moeten.
Zelf afspraken maken. U kunt proberen met uw ex-partner afspraken te maken over verlaging van de kinderalimentatie.
Naar de rechter? Als dit niet lukt, dan kunt u bij de rechtbank een verzoek tot wijziging van de kinderalimentatie indienen. De rechtbank zal dan de hoogte van de kinderalimentatie opnieuw berekenen. Let op. Er komt dan een geheel nieuwe berekening. Die kan in uw voordeel uitvallen, maar ook in uw nadeel! Bezint dus eer gij begint.
Goed beslagen ten ijs
Eerst even rekenen. Laat eerst berekenen of de nieuwe regelgeving in uw geval wel leidt tot een lagere alimentatie. Hiervoor zijn alle omstandigheden van belang, als u bijvoorbeeld veel meer bent gaan verdienen, is uw draagkracht hoger.
Voors en tegens afwegen. Laat dus nagaan of het aanpassen van de kinderalimentatie niet in uw nadeel gaat werken. Wellicht moet u zelfs meer betalen. Ook als de ‘winst’ gering is, moet u er misschien maar niet aan beginnen, u weet immers niet hoe u per saldo uit de strijd komt als alle onderhandelingen weer opnieuw beginnen.