Rittenstaat toch geaccepteerd
Rittenadministratie. Een werknemer met een auto van de zaak wordt geconfronteerd met een bijtelling voor het privégebruik. Dit is alleen anders als de werknemer kan aantonen dat hij op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden. Dit kan met een sluitende rittenadministratie. Dit geldt overigens ook voor de directeur-grootaandeelhouder. Dat kleine tekortkomingen in de rittenadministratie niet direct fataal hoeven te zijn, blijkt uit een recente zaak voor het Gerechtshof Den Haag, 25.02.2015 (GHDHA:2015:304) .
Tekortkomingen. In deze zaak gaat het om een werknemer die zijn werkgever heeft gevraagd om geen bijtelling in te houden voor zijn auto van de zaak. Hij beschikt namelijk over een rittenadministratie. De inspecteur is hiervan echter niet onder de indruk. De man vermeldt namelijk gedurende het jaar niet de begin- en eindstanden van de kilometerteller en ook niet de gereden route als die afwijkt van de meest gebruikelijke route. Daarnaast blijkt hij op vijf dagen op een andere plek te zijn gesignaleerd dan was verantwoord in de administratie.
Goed verklaarbaar. De inspecteur verwerpt de rittenadministratie en legt een naheffingsaanslag met een boete van 100% op! De werknemer stapt naar de rechter. Tijdens de zitting blijkt dat de man de afwijkingen goed kan verklaren. Het Hof vindt dan ook dat hij erin is geslaagd aan te tonen dat hij minder dan 500 kilometer privé heeft gereden met de auto. De naheffingsaanslag (inclusief rente en boete) komt te vervallen.
Rittenstaat geen doel op zich. De fiscus heeft wettelijk voorgeschreven hoe een rittenadministratie eruit moet zien. Het is echter ook toegestaan op een andere wijze het bewijs te leveren dat een auto van de zaak nagenoeg niet privé wordt gebruikt. Ondanks dat het raadzaam is ervoor te zorgen dat u een sluitende rittenadministratie kunt overleggen, blijkt uit deze zaak dat kleine afwijkingen niet fataal hoeven te zijn.
Op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download vindt u de rekentool ‘Digitale rittenregistratie 2015’ (TE 05.11.01).