Stemming in de algemene ledenvergadering
Algemene ledenvergadering
Bestuur neemt het voortouw. Stel, er moet een besluit genomen worden over onderhoud aan het dak van het appartementencomplex. Het bestuur van de Vereniging van Eigenaars (VvE) zal dan een algemene ledenvergadering (ALV) uit moeten roepen met als agendapunt het onderhoud van het dak. Een en ander uiteraard conform de regelgeving van de splitsingsakte.
Toegang en stemrecht. Iedere eigenaar heeft toegang tot de ALV en iedere eigenaar heeft stemrecht. Om te bepalen hoeveel stemmen iedere eigenaar heeft, moet men de splitsingsakte erop nakijken. Hierin is precies beschreven hoeveel stemmen er in de ALV uitgebracht kunnen worden en hoeveel stemmen iedere eigenaar heeft. Let op. Meestal is het stemrecht gelijk aan het aandeel van de eigenaar in het appartementencomplex. Het kan dan ook voorkomen dat niet iedere eigenaar een gelijk aantal stemmen heeft.
Rechtsgeldige besluiten
Hoeveel stemmen zijn er aanwezig? Voor de vergadering moet aan de hand van een getekende presentielijst het aantal stemmen geteld worden om te beoordelen of er rechtsgeldige besluiten genomen kunnen worden.
Ten minste de helft. Normaal gesproken is dat ten minste de helft van het totaal aantal uit te brengen stemmen.
Let op. Zijn er minder dan de helft van de stemmen aanwezig op de ALV, dan kan er geen rechtsgeldig besluit genomen worden. Het kan echter zijn dat de splitsingsakte hiervan afwijkt. Kijk dus vooraf goed de splitsingsakte na.
Nieuwe vergadering. Zijn er onvoldoende stemmen, dan kan er in de splitsingsakte bepaald zijn dat er een nieuwe vergadering uitgeschreven moet worden. Dit uitschrijven moet natuurlijk ook weer op de wijze geschieden zoals beschreven in de splitsingsakte. Tip. Tijdens deze vergadering kan er ongeacht het aantal stemmen een besluit worden genomen over hetzelfde agendapunt als in de eerste vergadering. In feite betekent dit dat als er maar twee eigenaren komen, er toch een besluit genomen kan worden.
Unanimiteit. Het kan voorkomen dat in het splitsingsreglement is opgenomen dat voor bepaalde besluiten unanimiteit nodig is. Dit betekent dat alle eigenaren moeten instemmen met het besluit. Let op. Dit doel is ook niet bereiken met een tweede vergadering. Als er bij unanimiteit bepaalde eigenaren niet meewerken, dan kan er onder omstandigheden een vervangende machtiging gevraagd worden bij de kantonrechter.
Gekwalificeerde meerderheid. Naast de stemverhouding van volstrekte meerderheid, de helft plus één, en de stemverhouding unanimiteit, waarin alle eigenaren ‘voor’ moeten zijn, is er nog een stemverhouding. Het kan voorkomen dat er in de splitsingsakte is aangegeven dat er voor een rechtsgeldige stemming sprake moet zijn van een gekwalificeerde meerderheid. Bijvoorbeeld 3/4 van het aantal uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste 2/3 van het totaal aantal stemmen vertegenwoordigd is.
Let op. Als er een besluit genomen wordt zonder de gekwalificeerde meerderheid, dan kan dit besluit door de kantonrechter worden vernietigd. Het verzoek moet dan wel binnen een maand worden gedaan.