Hoe kiest u een goede domeinnaam?
Uw domeinnaam is het meest zichtbare onderdeel van uw aanwezigheid op het internet. U moet deze dus met de nodige zorgvuldigheid kiezen. Idealiter kiest u voor een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden, in te typen en uit te spreken is.
Kies niet de eerste de beste
Als u al een bekende merk- of productnaam heeft, dan kunt u uw domeinnaam natuurlijk het beste daarop baseren. Is dat niet het geval, kijk dan naar de domeinnaam van concurrenten die actief zijn in uw vakdomein en laat u inspireren door de domeinnamen die zij zoal gebruiken. Vermijd natuurlijk een bestaande merknaam of een domeinnaam die te veel lijkt op een reeds bestaande domeinnaam. Tip. Met DomainWheel ( https://domainwheel.com ) of Panabee ( https://www.panabee.com ) kunt u meerdere mogelijke domeinnamen uitproberen.
Hoe specifieker het woord dat u als domeinnaam kiest, hoe moeilijker het wordt om later eventueel de focus van uw website te verleggen. Kies dus een domeinnaam die het toelaat om het aanbod van uw diensten of producten later nog uit te breiden. Soms zal u een domeinnaam vinden die al door iemand anders geregistreerd is en te koop aangeboden wordt. Dan is het aan u om te beslissen of het de investering waard is om voor deze naam te betalen.
Gaat u nationaal of internationaal?
De domeinextensie, het gedeelte van de domeinnaam na de punt (bijv. .com), is erg belangrijk. U heeft de keuze tussen een landcode, zoals .be of .nl of een generieke extensie, zoals .com, .info of .biz. Door voor een landcode te kiezen, maakt u duidelijk in welk land uw bedrijf gevestigd is en tot welke markt u zich richt. Als Belgisch of Nederlands bedrijf doet u er goed aan om een .be- of .nl-domein te registreren (of beide: laat dan het ene domein doorverwijzen naar het andere). Met een extensie als .com geeft u uw bedrijf een internationalere uitstraling. Er is ook nog een gulden middenweg: de .eu extensie, waarmee u duidelijk maakt dat u zich tot de hele Europese markt richt.
Als u een domeinnaam gevonden heeft die u bevalt, kunt u altijd meerdere extensies kopen, en deze allemaal laten doorverwijzen naar uw hoofdwebsite. Zo vermijdt u dat een concurrent een domeinnaam opkoopt die u eigenlijk toebehoort en zo bezoekers van u wegkaapt.
Kort en makkelijk te onthouden
Hoe korter uw domeinnaam, hoe beter. De meest voorkomende lengte is twaalf karakters, maar elke lengte tussen acht en 16 karakters is zeker aanvaardbaar. Uw domeinnaam bestaat het beste uit niet meer dan twee of drie afzonderlijke woorden. Zorg ervoor dat uw domeinnaam gemakkelijk te spellen is, zodat mensen hem beter onthouden. Let erop dat uw domeinnaam ook gemakkelijk uit spreken is, voor wanneer men deze mondeling doorvertelt.
Geen cijfers of koppeltekens
Een domeinnaam met een cijfer of een koppelteken erin maakt het moeilijker om hem te onthouden en foutloos in te typen. Vermijd ook een dubbele letter in uw domeinnaam, omdat ook dit vaak leidt tot typfouten. Uiteraard geldt dit niet als u een bestaande, goed bekende merknaam heeft.